Ryflak MTB
Moderator: mod-Tabor
- wojtek_
- Kontakt:
Re: Ryflak MTB
Mam 754 028 - napisy brzytwa, linie odcięcia kolorów idealne.
Ostatnie lokomotywy PKP tez dobrze pomalowane - zupełnie nie pojmuję o co chodzi z tym ryflakiem...
w_
Ostatnie lokomotywy PKP tez dobrze pomalowane - zupełnie nie pojmuję o co chodzi z tym ryflakiem...
w_
- Wąski
- Kontakt:
Dotarły do mnie 2 sztuki, jeden pomalowany dobrze (dach/pudło) toczy się luźno zaś drugi ma feler z malowaniem, toczy się z oporem ale przede wszystkim stoi krzywo, lewo/prawo trzeba było docisnąć podłogę do pudła. Świeci fajnie tylko na każdym świecą końcówki ( można je jakoś wyłączyć w analogu).
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Pojedyncze sztuki dotrwały w ruchu planowym do początków tego stulecia. A niektóre z nich nawet załapały się na ówczesne malowanie pudła - zielone z kremowym pasem podokiennym.T_Domagalski pisze: ↑04 lis 2025, 00:02 Szkopuł w tym, że większośc ryflaków została wycofana z planowego ruchu już w latach 90-tych, czyli na początku ep. Va.
Data rewizji z 2008 roku dotyczyć może wagonów używanych przez skanseny.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Ranger
- Kontakt:
Zrobić kalki naprawcze na to?
- wlodar
- Kontakt:
Już to widzę: każda w inną stronę. 
- Scio
- Kontakt:
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
O prawie 20 lat za późna.
Ale jak pisałem wcześniej - oznaczenie Bh weszło do użycia dopiero w 1985r. W połączeniu z datą rewizji dawałoby to więc model z ep. Vb, a nie jak pisze producent - IV.
Szkopuł w tym, że większośc ryflaków została wycofana z planowego ruchu już w latach 90-tych, czyli na początku ep. Va.
Po prostu całe MTB. Tylko ręce łamać....
-
bankier
- Kontakt:
Imitacja brezentu straszna vs ROBO. Jeśli wagon będzie w środku składu pal sześć. Ale jako ostatni aby wykorzystać światła końca składu to... Swoją drogą to myślałem, że dach malowany jest jako osobny element. Potem łączony z budą.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Z drugiej strony wagonu linia dachu jest równa :-). To wszystko przez pośpiech producenta ;-)
Mam inne pytanie: czy data rewizji 14.06.2008 nie jest zbyt późna dla wagonu z IV epoki?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Przy tej cenie, to bardzo słabo wygląda.
Co mi po oświetleniu DCC, skoro nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować, Widać przeciągnięcia koloru. No i te napisy szare, rozmazane...
Co mi po oświetleniu DCC, skoro nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować, Widać przeciągnięcia koloru. No i te napisy szare, rozmazane...
-
BarTTek
- Kontakt:
A surowych bud nie sprzedają?
Nadal to słabo wygląda przy tej cenie 
-
PiotrZ
- Kontakt:
Ryflak dojechał :-)
Recenzja na szybko:
- opory toczenia dość duże, ale po lekkim odgięciu blaszek zbierających prąd z kół - jeździ doskonale. Blaszki są tylko na 1 wózku
- jakość oznakowanie wagonu raczej słaba, podobna do BTTB (już ktoś to pisał)
- duży PLUS to zamontowane fabrycznie oświetlenie wnętrza.
Oświetlenie zapala się natychmiast po postawieniu na tory. Można je wyłączyć klawiszem F5.
I teraz najlepsze: po wpisaniu do CV7 wartości =17 aktywują się światła czerwone końca składu, które zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Można je wyłączyć klawiszem F1.
Recenzja na szybko:
- opory toczenia dość duże, ale po lekkim odgięciu blaszek zbierających prąd z kół - jeździ doskonale. Blaszki są tylko na 1 wózku
- jakość oznakowanie wagonu raczej słaba, podobna do BTTB (już ktoś to pisał)
- duży PLUS to zamontowane fabrycznie oświetlenie wnętrza.
Oświetlenie zapala się natychmiast po postawieniu na tory. Można je wyłączyć klawiszem F5.
I teraz najlepsze: po wpisaniu do CV7 wartości =17 aktywują się światła czerwone końca składu, które zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Można je wyłączyć klawiszem F1.
-
cichonęk
- Kontakt:
Kupiłem u Petra; stopnie i poręcze oraz wiele innych detali są w częściach dodatkowych.
-
manfred
- Kontakt:
To dobra wiadomość, że jest w nim płytka. Ja u p.Petra zamówiłem dwa i czekam na rachunek do zapłaty. A stopnie są do wklejenia?
- wlodar
- Kontakt:
A w którym sklepie kupowałeś? Ja zamówiłem przez Modelmanię i czekam, choć zależy to pewnie od tego ile egzemplarzy wyprodukowano. Na stronie MTB ryflak świeci się na zielono, choć wątpię czy informacje od tego akurat producenta należy brać poważnie. Pożyjemy, zobaczymy.