Ryflak MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
cichonęk
Kontakt:

Re: Ryflak MTB

Post autor: cichonęk »

Kupiłem u Petra; stopnie i poręcze oraz wiele innych detali są w częściach dodatkowych.
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

To dobra wiadomość, że jest w nim płytka. Ja u p.Petra zamówiłem dwa i czekam na rachunek do zapłaty. A stopnie są do wklejenia?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

A w którym sklepie kupowałeś? Ja zamówiłem przez Modelmanię i czekam, choć zależy to pewnie od tego ile egzemplarzy wyprodukowano. Na stronie MTB ryflak świeci się na zielono, choć wątpię czy informacje od tego akurat producenta należy brać poważnie. Pożyjemy, zobaczymy.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Mój właśnie dotarł - jest w nim zainstalowana płytka oświetlenia, nie wiem jak to jest rozwiązane ale po zdjęciu z torów świeci ponad 3 minuty (kondensatory?). Ciekawostka - posiada także oświetlenie końca składu pociągu - barwa oświetlenia wnętrza - biała ciepła (próby wykonane w przy zasilaniu analogowym - nie mam w domu możliwości sprawdzenia w DCC). Gorzej z tampodrukiem - jakość w stylu BTTB. Nie zauważyłem również oporów w toczeniu, tak więc prawdopodobnie zakupię drugi do planowanej SM42.
P.S.
Do modelu dołączona jest ulotka z opisami poszczególnych CV (w języku czeskim) - sądzę, że jest z czym poszaleć, tak więc płytka posiada dekoder. Jak dotrę na działkę do swojej makiety to posprawdzam w DCC.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Ach, jak przydałby się dzisiaj taki Piast, jak wielki książę Krzywousty,
co to się innym nacjom nie kłaniał... (ale o tym tu nie wolno pisać)...

Ryflak też już zamówiony, poczekamy, zobaczymy.... :)
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

wlodar pisze: 01 lis 2025, 19:17 ... w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty ...
Ha, ha ha ... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

NemoTT w wątku o swojej makiecie viewtopic.php?t=17102&start=75 pokazał wcześniejszą wersję (szaro-zieloną z żółtymi oznaczeniami). Sądzę, że nowy (oliwkowy) nie różni się od tamtego standardem wykonania ani wyposażeniem (tam też NemoTT wspominał o schodzeniu lakieru z poręczy :lol:). Ja swój zamówiłem (kiedy dotrze diabli wiedzą), w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty jak ów książę co to brata oślepił uprzednio pojednanie mu obiecując. :lol: :lol: :lol:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Czy ktoś ma już ten wagon u siebie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

piottrw pisze: 01 lis 2025, 09:34U mnie żaden wagon nie jest oświetlony...
HA !!
Więc twierdzi pan kategorycznie, że żaden wagon nie jest oświetlony ?
Twierdzę kategorycznie, że nie jest.
:lol: :lol: :lol:

"Twierdzi pan kategorycznie, że to nic innego jak tylko stworzenie nazywane kurą?
Von Nogay: Twierdzę kategorycznie, że to jest osioł!"
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Jeszcze do zamontowania są wieszaki na harmonijce przejść między wagonowych, dobrze sobie też jedno z dwóch świateł końcowych na czerwono podmalować od środka.farbka transparentną.
Co do oświetlenia to chyba jest jak w poprzednim ryflaku, całą konstrukcja do złożenia - blaszki, kabelki po których wagon przestaje płynnie jeździć :evil: no i wtedy do pomalowania cały środek z siedzeniami żeby nie prześwitywało. Listwy nie było czyli kolejny zakup. U mnie żaden wagon nie jest oświetlony, szkoda na to roboty bo i tej efekt przy tych wnętrzach mizerny.
Ale co tam będę kolejne dwa do 4 epoki, dwa już mam z Chabówki z 5 epoki...
Do reszty stada od MTB pasuje.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Widziałem to, ale założyłem że stopnie są w zestawie części dodatkowych i trzeba je sobie założyć. Zauważ, że poręcze też nie są założone. Wersja poprzednia to wszystko miała, więc ten też pewnie ma tylko trzeba zamontować.
TT_PKP_Ryfl_1.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ale tutaj to chyba jakis zestaw naprawczy trzeba?
Załączniki
pkpryfl2-tt a-45.jpg
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Spóźniłem się, bo też dostałem te zdjęcia, a widzę, że już są.
Potwierdzam, że mocowanie barierek (po zdjęciu pudła) dość upierdliwe i że farba (lakier do paznokci ?) schodzi...
Tak, czy siak - zamawiam, ale jednego :)
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

A ja jestem ciekaw czy MTB zaczęło przejmować się prześwitywaniem ścian, co jest istotne przy oświetleniu (nie chcę nawet mówić ile się namęczyłem z moją EP05 żeby światło wydostawało się tylko przez szyby reflektorów :oops: ). W każdym razie jedna sztuka (jak na razie :mrgreen: ) zamówiona.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

No i jest jak trzeba. Ciekawe tylko czy poprawili malowanie poręczy. Poprzednia wersja miała takie że w palcach biała farbą z tych drucików odpadała. Trochę pracy trzeba będzie włożyć żeby je jako tako umocować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasażerskie”