Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
adamTT
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Może i można stosować pigmenty, pastele lub inne materiały do "brudzingu",ale jak ktoś pisze, że coś jest brązowe to chyba takie powinno być... jak dla mnie (porównując Auhagen AU63830 brązowy i POLAK 5482 brązowy) są dwa totalnie różne kolory z czego POLAK 5482 jak dla mnie niewiele ma wspólnego z brązowym, a niby tu i tu brązowy.... podobnie POLAK 5412 rdzawobrązowy - chyba nawet nie "leżał" koło koloru rdzawo brązowego... uhmm może się czepiam... ale gdzieś sobie ponarzekać muszę
"czeski film" 
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
I tak ostateczny kolor tłucznia nadają dopiero pigmenty, pastele lub inne materiały do "brudzingu". 
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Jeżeli posiadasz tłuczeń Auchagena - koniecznie go przesiej.
Ja zasuwam na Polaku 5412. Ciemniejszy jest 5492. Kolor zależy też od techniki. Zalewanie tłucznia rozcieńczonym wikolem powoduje jego ciemnienie.
Ja zasuwam na Polaku 5412. Ciemniejszy jest 5492. Kolor zależy też od techniki. Zalewanie tłucznia rozcieńczonym wikolem powoduje jego ciemnienie.
-
adamTT
- Kontakt:
Koledzy, jaki szuter POLAKa najbardziej odpowiada kolorystycznie szutrowi Auhagen AU63830 Tłuczeń brązowy. Zakupiłem POLAKa 5412 Szuter TT rdzawobrązowy, przeświadczony, że będzie to kolor rdzawo brązowy, ale trochę się rozczarowałem... podobnie jest z 5482 Szuter TT Brązowy (co prawda tutaj rdzy się nie spodziewałem, ale ten kolor też mi nie odpowiada
) Najbardziej odpowiada mi kolor szutru Auhagen AU63830 ale jest przeskalowany...
-
adamTT
- Kontakt:
Zapomniałem napisać o krawędziach peronu... nacinanie w listewce byłoby niezbyt wygodne. Płyty wykonane są z papieru do wizytówek odpowiednio ponacinanego (w formie płyt) na końcu jest zagięcie (nie więcej niż 2 mm), a całość przyklejona jest do konstrukcji peronu (czyli listewki modelarskiej) Całość oczywiście pomalowana i zabrudzona.tete pisze:Rozumiem, że te pionowe płyty z zaokrągloną krawędzią (składające się na krawędź peronu) to właśnie te wspomniane listewki modelarskie odpowiednio pocięte ?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 10:59 przez adamTT, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tete
- Kontakt:
Rozumiem, że te pionowe płyty z zaokrągloną krawędzią (składające się na krawędź peronu) to właśnie te wspomniane listewki modelarskie odpowiednio pocięte ?adamTT pisze:Płyty chodnikowe są naklejone na korek, a listewki robią za konstrukcję peronu.
-
tete
- Kontakt:
Bardzo dobryadamTT pisze:... gdzieś czytałem że tłuczeń POLAKA jest dobry?
-
tete
- Kontakt:
Jest OK. A co do wykonania, to jak się uprze, to zawsze się można każdemu do czegoś przyczepić. Mnie tam również się podobająadamTT pisze:Perony wyszły jakie wyszły...., mnie tam się podobająz założenia miały przypominać klimat polskiej stacji i myślę, że choć trochę udało się ten klimat uchwycić.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 09:26 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adamTT
- Kontakt:
Perony wyszły jakie wyszły...., mnie tam się podobają
z założenia miały przypominać klimat polskiej stacji i myślę, że choć trochę udało się ten klimat uchwycić.
Do wykonania użyłem zakupionych na allegro płyt chodnikowych, są wycięte w kartonie/papierze (taki trochę inny papier niż ten tradycyjny), a reszta to listewki modelarskie i korek. Płyty chodnikowe są naklejone na korek, a listewki robią za konstrukcję peronu. A kładka przez tory wykona jest z zapałek, ze zwykłych polskich zapałek, jak na klimat polskiej stacji przystało
Do wykonania użyłem zakupionych na allegro płyt chodnikowych, są wycięte w kartonie/papierze (taki trochę inny papier niż ten tradycyjny), a reszta to listewki modelarskie i korek. Płyty chodnikowe są naklejone na korek, a listewki robią za konstrukcję peronu. A kładka przez tory wykona jest z zapałek, ze zwykłych polskich zapałek, jak na klimat polskiej stacji przystało
-
tete
- Kontakt:
Fakt, ale wygląda w miarę realistycznie.trucker pisze:Te płyty chodnikowe bardziej przypominają mi trylinkę , której miejsce jest raczej na utwardzonym placu załadunkowym.
- trucker
- Kontakt:
Te płyty chodnikowe bardziej przypominają mi trylinkę , której miejsce jest raczej na utwardzonym placu załadunkowym.
-
tete
- Kontakt:
Podobają mi się te perony.... dość realistyczne, by się nimi zainteresowaćadamTT pisze:Chciałbym przedstawić kolejne próby i przymiarki przed budową stacji. Poniżej kilka zdjęć peronów, (...)
Napisz proszę coś więcej o nich, tzn. jakich materiałów użyłeś (płytki chodnikowe, krawędzie peronowe, wypełnienie pomiędzy płytkami ?)... no i z czego tą kładkę przez tory zrobiłeś? Też fajowa.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 10:35 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Ja też kupiłem szuter Auhagen dla TT, a ponieważ wydał mi się przeskalowany przesiałem go. Natomiast, żeby się pozbyć nienaturalnie jednolitego koloru zmieszałem go z tłuczniem Polak i efekt końcowy jest w zupełności wystarczający.
-
adamTT
- Kontakt:
Szuter nabyłem przeświadczony że będzie pasował do naszej skali (AU63830 Tłuczeń brązowy, opak. 500 ml - podane na opakowaniu, że pasuje do TT) a tu okazuje się ZONK
- przeskalowany... gdzieś czytałem że tłuczeń POLAKA jest dobry? a semafory to już w ogóle są poza skalą , ale tymczasowo muszą wystarczyć.
- brovarek
- Kontakt:
Perony naprawde fajnie się prezentują. Spróbuj popracować nad szutrem ( wyglada na mocno przeskalowany), no i semafor, ale o tym pewnie wiesz sam.