Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
adamTT
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: adamTT »

Może i można stosować pigmenty, pastele lub inne materiały do "brudzingu",ale jak ktoś pisze, że coś jest brązowe to chyba takie powinno być... jak dla mnie (porównując Auhagen AU63830 brązowy i POLAK 5482 brązowy) są dwa totalnie różne kolory z czego POLAK 5482 jak dla mnie niewiele ma wspólnego z brązowym, a niby tu i tu brązowy.... podobnie POLAK 5412 rdzawobrązowy - chyba nawet nie "leżał" koło koloru rdzawo brązowego... uhmm może się czepiam... ale gdzieś sobie ponarzekać muszę ;) "czeski film" :roll:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

I tak ostateczny kolor tłucznia nadają dopiero pigmenty, pastele lub inne materiały do "brudzingu". ;)
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Jeżeli posiadasz tłuczeń Auchagena - koniecznie go przesiej.
Ja zasuwam na Polaku 5412. Ciemniejszy jest 5492. Kolor zależy też od techniki. Zalewanie tłucznia rozcieńczonym wikolem powoduje jego ciemnienie.
adamTT
Kontakt:

Koledzy, jaki szuter POLAKa najbardziej odpowiada kolorystycznie szutrowi Auhagen AU63830 Tłuczeń brązowy. Zakupiłem POLAKa 5412 Szuter TT rdzawobrązowy, przeświadczony, że będzie to kolor rdzawo brązowy, ale trochę się rozczarowałem... podobnie jest z 5482 Szuter TT Brązowy (co prawda tutaj rdzy się nie spodziewałem, ale ten kolor też mi nie odpowiada :)) Najbardziej odpowiada mi kolor szutru Auhagen AU63830 ale jest przeskalowany...
adamTT
Kontakt:

tete pisze:Rozumiem, że te pionowe płyty z zaokrągloną krawędzią (składające się na krawędź peronu) to właśnie te wspomniane listewki modelarskie odpowiednio pocięte ?
Zapomniałem napisać o krawędziach peronu... nacinanie w listewce byłoby niezbyt wygodne. Płyty wykonane są z papieru do wizytówek odpowiednio ponacinanego (w formie płyt) na końcu jest zagięcie (nie więcej niż 2 mm), a całość przyklejona jest do konstrukcji peronu (czyli listewki modelarskiej) Całość oczywiście pomalowana i zabrudzona.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 10:59 przez adamTT, łącznie zmieniany 2 razy.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

adamTT pisze:Płyty chodnikowe są naklejone na korek, a listewki robią za konstrukcję peronu.
Rozumiem, że te pionowe płyty z zaokrągloną krawędzią (składające się na krawędź peronu) to właśnie te wspomniane listewki modelarskie odpowiednio pocięte ?
tete
Kontakt:

adamTT pisze:... gdzieś czytałem że tłuczeń POLAKA jest dobry?
Bardzo dobry !! Materiał mineralny w różnych odcieniach. Szczerze polecam.
tete
Kontakt:

adamTT pisze:Perony wyszły jakie wyszły...., mnie tam się podobają :) z założenia miały przypominać klimat polskiej stacji i myślę, że choć trochę udało się ten klimat uchwycić.
Jest OK. A co do wykonania, to jak się uprze, to zawsze się można każdemu do czegoś przyczepić. Mnie tam również się podobają ;) No może ta uwaga poprzednika z zastosowaniem trylinki... bo tak to wygląda. Ale to wszystko.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 09:26 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Perony wyszły jakie wyszły...., mnie tam się podobają :) z założenia miały przypominać klimat polskiej stacji i myślę, że choć trochę udało się ten klimat uchwycić.
Do wykonania użyłem zakupionych na allegro płyt chodnikowych, są wycięte w kartonie/papierze (taki trochę inny papier niż ten tradycyjny), a reszta to listewki modelarskie i korek. Płyty chodnikowe są naklejone na korek, a listewki robią za konstrukcję peronu. A kładka przez tory wykona jest z zapałek, ze zwykłych polskich zapałek, jak na klimat polskiej stacji przystało ;)
tete
Kontakt:

trucker pisze:Te płyty chodnikowe bardziej przypominają mi trylinkę , której miejsce jest raczej na utwardzonym placu załadunkowym.
Fakt, ale wygląda w miarę realistycznie.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Te płyty chodnikowe bardziej przypominają mi trylinkę , której miejsce jest raczej na utwardzonym placu załadunkowym.
tete
Kontakt:

adamTT pisze:Chciałbym przedstawić kolejne próby i przymiarki przed budową stacji. Poniżej kilka zdjęć peronów, (...)
Podobają mi się te perony.... dość realistyczne, by się nimi zainteresować :mrgreen: No i takie polskie ;)
Napisz proszę coś więcej o nich, tzn. jakich materiałów użyłeś (płytki chodnikowe, krawędzie peronowe, wypełnienie pomiędzy płytkami ?)... no i z czego tą kładkę przez tory zrobiłeś? Też fajowa.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 10:35 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Ja też kupiłem szuter Auhagen dla TT, a ponieważ wydał mi się przeskalowany przesiałem go. Natomiast, żeby się pozbyć nienaturalnie jednolitego koloru zmieszałem go z tłuczniem Polak i efekt końcowy jest w zupełności wystarczający.
adamTT
Kontakt:

Szuter nabyłem przeświadczony że będzie pasował do naszej skali (AU63830 Tłuczeń brązowy, opak. 500 ml - podane na opakowaniu, że pasuje do TT) a tu okazuje się ZONK :/ - przeskalowany... gdzieś czytałem że tłuczeń POLAKA jest dobry? a semafory to już w ogóle są poza skalą , ale tymczasowo muszą wystarczyć.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Perony naprawde fajnie się prezentują. Spróbuj popracować nad szutrem ( wyglada na mocno przeskalowany), no i semafor, ale o tym pewnie wiesz sam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”