Polskie latarnie na makietę

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

TT88
Kontakt:

Re: Polskie latarnie na makietę

Post autor: TT88 »

E... kolego i żadnej fotki nie zapodałeś :evil: Oj nie ładnie. Pochwal się proszę dziełem to może bym jakieś u Ciebie zamówił :lol:
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

TT88 pisze:Cóż, więc masz kłopot, musisz czekać, aż ktoś będzie wykonywał słupy z Twoich okolic .....
Otóż nie mam kłopotu, bo sam "se" je mogę zrobić w każdej chwili
TT88
Kontakt:

Cóż, więc masz kłopot, musisz czekać, aż ktoś będzie wykonywał słupy z Twoich okolic ;)
Rurka najmniejsza, w lampach które kupiłem to 0,2mm, są to wysięgniki do opraw.
miki
Kontakt:

TT88 pisze:Czyli miki do roboty, zrób lampy za te 3.... coś tam. Na pewno się uda, zwłaszcza jak się zna cenę rynkową rurek o najmniejszych przekrojach stosowaną do takich wyrobów. :/
Otóż w mojej okolicy i dalej na wschód nie uświadczysz latarń na jakichś tam rurach po niewiadomo ile tylko na żelbetowych słupach, albo 6-kątnych (ktoś to próbował odlewać razem z drutami, chyba Witek M. ale nic nowego nie słychać) albo na klasycznych z dziurami - do wyboru trawione albo z kartonu. Tak czy siak, najdroższy fragment to rura 0.5/0.8 z Hameryki ściągana przez WM-a. Zdjęcia były kiedyś na innym forum, nie chce mi się ich odgrzebywać, ale w 3 zeta za sztukę nawet po obecnym kursie z palcem się mieści :mrgreen: I świeci trupio jak komunistyczna rtęciówa jakąś diodą po 0.2 PLN za sztukę. Zatem używanie słowa "klimat" to zdecydowane nadużycie.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 15:08 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
TT88
Kontakt:

W lutym tego roku mieli taki incydent. Jakiś znajomy polecił znajomego i tak wyszło, a nie inaczej.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

TT88 pisze:Zawsze się musi trafić jakaś ofiara, która coś spaprze i przez to cierpią inni
Co racja, to racja :/
TT88 pisze:Przedtem wysyłali bez zaliczki.
A kiedy było przedtem? Bo odnoszę wrażenie, że oferta firmy jest... dość nowa...skoro nikt do tej pory o niej nie słyszał, tylko wszyscy uważali, że ZK i szkopy produkują latarnie, ci ostatni bardziej "wszechskalowo"
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 15:06 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
TT88
Kontakt:

Było o zaliczkach. Informację przesłał mi mailem przesympatyczny pan z tej firmy, można z nim pogadać. Biorą, ponoć dla tego, że już im się trafił jakiś fajans, co zamówił najpierw 30szt., a potem się wypiął. Przesyłki nie odebrał, tylko wysłał maila, że już nie potrzebuje bo zmienia skalę. Wariat jakiś czy co :shock: Dla tego pobierają zaliczkę już od 25szt. Dmuchają na zimne. Zawsze się musi trafić jakaś ofiara, która coś spaprze i przez to cierpią inni :evil: Przedtem wysyłali bez zaliczki.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

A było coś o zaliczkach?
:-)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 15:06 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
TT88
Kontakt:

Wrzuciłem swoje foty, które zrobiłem na szybko, lamp zakupionych przeze mnie. Można je znaleźć pod tym linkiem:
Polskie klimaty

Wracając jeszcze do mojego wcześniejszego postu (ceny), to przy dużych zamówieniach dają jakieś rabaty. Zaczyna się powyżej 25szt. i przesyłka na koszt producenta. :D
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 10:24 przez TT88, łącznie zmieniany 2 razy.
TT88
Kontakt:

Czyli miki do roboty, zrób lampy za te 3.... coś tam. Na pewno się uda, zwłaszcza jak się zna
cenę rynkową rurek o najmniejszych przekrojach stosowaną do takich wyrobów. :/
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Miki, słuszność masz, ale... z braku czasu można zapłacić komuś innemu, za to, że ma czas i mu się chce :D
miki
Kontakt:

Nie mogę się powstrzymać: KUPUJCIE ZA 15 ZETA TO CO MOŻECIE ZROBIĆ ZA 3 ....
Toż jak cytat z klasyki: "Bohaterska piechota odpoczywa po zdobyciu wrogich pozycji. Kupujcie bony wojenne aż was d... rozboli."
TT88
Kontakt:

Dostałem cennik od nich w przesyłce. Z tego co tu napisali cytuję: "Ceny lamp niezależnie od rodzaju oprawy będą takie same" Ceny już 22% VAT.

Ceny dla naszej skali TT, lam z oprawą w realu (ORZ3-Kł długa)

Lu1 - 14,43 zł.
Lu2 - 18,55 zł.
Lp1 - 14,43 zł.
Lp2 - 18,55 zł

Lu - oznacza lampy uliczne
Lp - peronówki

1 lub 2 to ilość opraw na słupie

Są to ceny za jakie można kupić bezpośrednio u producenta. Ponoć są to zaporowe, czyli sklep posiadający u siebie w sprzedaży ich lampy nie może dać większych, bo klientowi będzie się bardziej opłacało kupić u wytwórcy. :lol: I chyba dobrze! A nie 50 czy 100% marży jak sobie niektórzy sklepikarze narzucają. :evil: Rozumiem chęć zarobku, ale bez przesadyzmu. Czasami lepiej się wyjdzie na obrocie niż na zawyżonych cenach :roll: Tak myślę.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 10:23 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek.W
Kontakt:

Post autor: Darek.W »

Yes, Yes, Yes, Popieram w całej rozciągłości i szerokości !!! Tylko ile ta "ulga" ? (t.z. ceny).
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 10:22 przez Darek.W, łącznie zmieniany 1 raz.
TT88
Kontakt:

No właśnie. Było minęło, ale jak się wykonuje makietę umiejscowioną w danym okresie, dobrze jest sięgnąć po lampy z oprawami z tamtych minionych lat. Dobrze, że ktoś u nas w kraju wziął się za wspieranie Zbyszka Kluby w propagowaniu tak zwanego "polskiego klimatu". Czyli smaczka. :P
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 10:21 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”