Problem braku modułów szlakowych,

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Re: Problem braku modułów szlakowych,

Post autor: KamilW »

Witam, krótkie i szybkie pytanie, czy w obecnej sytuacji jeśli chodzi o ilość modułów bardziej porządane było by wykonanie przejscia z MP-2 na MP-1 (dwa rozjazdy, żeberko ochronne, nastawnia) czy po prostu normalnego szlaku MP-1 na MP-1? Mowa o modułach 600mm x 500mm. Przymierzam się do rozbudowy stacji i w planie mam dwa moduły 600mm x 500 mm (jeden o którym mowa wyżej, a drugi MG-1 - MG-1. Pomiędzy nimi byłby niepoprawny politycznie moduł z wiaduktem 1200mm x 500 mm o profilach MP-1 - MG-1. Jeśli chodzi o zloty i moje możliwości transportowe to zamiast mostu na zloty brałbym moduł przejsciowy wykonany później o profilach MP-1 - MG-1.
Tak po krótce. Jakie są wasze sugestie na ten temat. Dodam, że na modułach byłby nudny jak tylko możliwe szlak. Dzięki za sugestie i jeśli strzeliłem z tym pytaniem w tym temacie jak dzik w sosne to kładę uszy po sobie i przepraszam :)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Takie propagowanie spotkań to mi się podoba :mrgreen: a nie tylko bieganie i bieganie za lokami :mrgreen:
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

ernie_gdynia pisze:...do poprawki około 3 m szlaku
:idea: Poprawić można tylko coś już istniejącego :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 08:58 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

T_Domagalski pisze:A wracając do tematu nudnych i nieciekawych modułów, to chętnie posłużę komuś pomocą. Mogę na następny zlot przyjechać z jakimś niewykończonym modułem i robić go na oczach innych ...
A trójmiasta nie odwiedzisz ? Zapraszamy przed Sopotem czyli koniec lipca ... do poprawki około 3 m szlaku :lol:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 08:23 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

gemol pisze:Jak to dobrze, że jest kilka ujęć na tym moście. Za parę lat te fotki będą warte fortunę. :mrgreen:
Masz u mnie gratis autograf :lol:
Mosty nie są na sprzedaż - zostaną przemieszczone na inny moduł.
Moduł z mostem przerabiam wyłącznie z powodu niestabilności kleju polimerowego z którego wykonałem imitację wody. Klej w końcu zasechł ale niestety z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania utworzyły się fale :? Poza tym jest zbyt wysoki i za dużo waży.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Grzegorz TT pisze:Tak na poważnie to mój most idzie do rozwałki.
O! Twój też? :mrgreen:
Ja względem swojego też mam destrukcyjne zamiary. Marzy mi się odwzorowanie go dokładnie w skali 1:120 i tak jak w oryginale - zbudowanie go na łuku.
A tak na poważnie, to chętnie zobaczyłbym "powiew świeżości" na naszych zlotach, zamiast oglądać w kółko te same moduły, ułożone w tym samym, jedynie słusznym porządku.

dopisane:
A wracając do tematu nudnych i nieciekawych modułów, to chętnie posłużę komuś pomocą. Mogę na następny zlot przyjechać z jakimś niewykończonym modułem i robić go na oczach innych, zamiast ganiać z Fredem w garści za pociągiem. Mogę też zabrać czyjś moduł, uznawany prze właściciela za nieudany, do domu i samemu podszykować na nim zieleń - mogę to zrobić nawet na własny koszt i z własnych materiałów, pod warunkiem, że właściciel obieca, że będzie z nim jeździł na zloty i będę mógł sobie na niego czasem popatrzeć... :mrgreen:
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

T_Domagalski pisze:Zgadza się, ale skutkiem ubocznym tego "zaciśnięcia bata" są różnego rodzaju podziały i animozje pomiędzy poszczególnymi grupami modelarzy budujących moduły w H0. My zaś staramy się uczyć na cudzych błędach i bata używać nie będziemy. Stawiamy na otwartość, (...)
I takie podejście mi się podoba ;) Mój komentarz odnośnie zaciskania bata (PMM) dotyczył tego, że "dzięki" temu makieta tamta wygląda jak wygląda zawsze i od razu...
... jednak istotą winno być nie zniechęcanie do budowy makiety podejściem typu - odejdź, nie spełniasz naszych warunków. Zainteresowany zostaje nie zniechęcony. A nauczyć się odwzorowania realizmu w TT-tce zawsze można potem.

Prawdę mówiąc też nie jestem zwolennikiem stosowania zimnego prysznica (czy bata) dla rozgrzanych chęciami początkujących.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 12:11 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Jak to dobrze, że jest kilka ujęć na tym moście. Za parę lat te fotki będą warte fortunę. :mrgreen:
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Kilkujadek
Kontakt:

T_Domagalski pisze:OK. Obiecuję, że na następnym zlocie nikt nie obejrzy mojego mostu. ;)
:roll:
No cóż...
W takim razie ja obiecuję, że mojego modułu z mostem też już nikt nie zobaczy. Sadownikom przypominam, że najwyższy czas wysiać komosę.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:Profile MP-1 i trawa dookoła wydaje się niewielkim wyzwaniem. Zrobione skrzynki [...] przywiezione na zloty nie wzbudzają niczyjego zainteresowania. Fotoreporterzy przepychają się przy stacjach i mostach, a to demotywuje do dalszej pracy.
OK. Obiecuję, że na następnym zlocie nikt nie obejrzy mojego mostu. ;) :mrgreen:
Tak więc właściciele "nudnych", płaskich modułów - do pracy!
PiotrZ pisze:Uważam, że problem prostych skrzynek polega na tym, że trzeba być mistrzem "zielarskim" [...] Przejazd kolejowy, most lub tunel odwraca uwagę od szczegółów i maskuje niedoskonałości zieleni.
Tu się według mnie mylisz. Prawidłowe odtworzenie faktury betonu lub asfaltu, koloru rdzy, nacieków, nalotów, itp. na wspomnianym moście lub przejeździe wcale nie jest prostsze od właściwego odtworzenia roślinności - szczególnie przy dzisiejszym dostępie do szerokiej gamy materiałów "zielarskich".
Problem leży wg mnie gdzie indziej. O ile jeszcze każdy z grubsza wie, że beton jest szary i że w okolicach torów jest on jakoś przybrudzony, to już najczęściej nikt nie ma pojęcia jaka roślinność porasta rowy przydrożne i jaki kolor ma trawa rosnąca na nasypie. Jednak zamiast ruszyć się w teren z aparatem, najczęściej każdy tworzy coś według swojego widzimisię - obsiewa wszystko jednym kolorem trawki elektro lub też pokrywa pstrokatym patchwork-iem.

Zieleń trzeba tak samo dokumentować przed wykonaniem jej w modelu, jak obiekty inżynierskie i inne detale. Tymczasem większość z nas pstryka tylko same obiekty, zakładając, że zieleń wkoło nich "się jakoś zrobi"... I tak powstają "koszmarki" od których ludzie odwracają szybko wzrok. :/
Kilkujadek
Kontakt:

Szyny są od dawna pomalowane. Przy budowie tego segmentu była poważna wpadka z tłuczniowaniem ale to i tak niewiele jak na ilość zastosowanych eksperymentów:
1) płyta "samonośna" ze styroduru 50mm
2) profile czołowe klejone bezpośrednio do styroduru
3) listwa podtorza ze sklejki 4 mm
4) ślepa podsypka z mikrogumy
5) "kocie łby"
Proces budowy jest TU
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Grzegorz TT pisze:w 7 dni bo klej wolno schnie ;)
To nie zapomnij dorzucić ósmego na usmarowanie szyn :> . Z początków kombatanctwa: zlutowanie sosny zaczynało sie od godziny, a skończyłem na 40 minutach, ani sekundy mniej się nie dało :mrgreen:
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

T_Domagalski pisze: Jeszcze bardziej zachwiane są proporcje pomiędzy długościami stacji a długościami szlaku pomiędzy nimi.
Racja, ale z drugiej strony - mało to w realu jest przypadków, kiedy semafor wyjazdowy ze stacji A odnosi się wskazaniami (jest "tarczą ostrzegawczą") dla semafora wjazdowego do stacji B?

.
Kilkujadek
Kontakt:

miki pisze:Z własnego doświadczenia banalny szlak bez fajerwerków to jednak masa roboty
Od http://images32.fotosik.pl/228/b953c82271b34bcf.jpg
do http://images32.fotosik.pl/237/083e1fb5212be8c1.jpg
w 7 dni bo klej wolno schnie ;)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

No cóż, kwestia wypośrodkowania między pełnym realizmem a dobrze pojętym festyniarstwem. Ktoś mnie kiedyś na jakiejś imprezie pytał dlaczego na jakimś tam moim kawałku nie ma drzew... bo oprócz jakichś mega klimatycznych motywów kolej jest nudna i monotonna i w odległości 15 metrów od toru kilometrami drzew nie ma. Z własnego doświadczenia banalny szlak bez fajerwerków to jednak masa roboty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”