Tak po krótce. Jakie są wasze sugestie na ten temat. Dodam, że na modułach byłby nudny jak tylko możliwe szlak. Dzięki za sugestie i jeśli strzeliłem z tym pytaniem w tym temacie jak dzik w sosne to kładę uszy po sobie i przepraszam
Problem braku modułów szlakowych,
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- KamilW
 - Kontakt:

Re: Problem braku modułów szlakowych,
Witam, krótkie i szybkie pytanie, czy w obecnej sytuacji jeśli chodzi o ilość modułów bardziej porządane było by wykonanie przejscia z MP-2 na MP-1 (dwa rozjazdy, żeberko ochronne, nastawnia) czy po prostu normalnego szlaku MP-1 na MP-1? Mowa o modułach 600mm x 500mm. Przymierzam się do rozbudowy stacji i w planie mam dwa moduły 600mm x 500 mm (jeden o którym mowa wyżej, a drugi MG-1 - MG-1. Pomiędzy nimi byłby niepoprawny politycznie moduł z wiaduktem 1200mm x 500 mm o profilach MP-1 - MG-1. Jeśli chodzi o zloty i moje możliwości transportowe to zamiast mostu na zloty brałbym moduł przejsciowy wykonany później o profilach MP-1 - MG-1. 
Tak po krótce. Jakie są wasze sugestie na ten temat. Dodam, że na modułach byłby nudny jak tylko możliwe szlak. Dzięki za sugestie i jeśli strzeliłem z tym pytaniem w tym temacie jak dzik w sosne to kładę uszy po sobie i przepraszam

- womo
 - Kontakt:

Takie propagowanie spotkań to mi się podoba 
  a nie tylko bieganie i bieganie za lokami 

- 
				Kilkujadek
 - Kontakt:

ernie_gdynia pisze:...do poprawki około 3 m szlaku
					Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 08:58 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.

- 
				eg_ptmkż
 - Kontakt:

A trójmiasta nie odwiedzisz ? Zapraszamy przed Sopotem czyli koniec lipca ... do poprawki około 3 m szlakuT_Domagalski pisze:A wracając do tematu nudnych i nieciekawych modułów, to chętnie posłużę komuś pomocą. Mogę na następny zlot przyjechać z jakimś niewykończonym modułem i robić go na oczach innych ...
					Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 08:23 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 2 razy.

- 
				Kilkujadek
 - Kontakt:

Masz u mnie gratis autografgemol pisze:Jak to dobrze, że jest kilka ujęć na tym moście. Za parę lat te fotki będą warte fortunę.
Mosty nie są na sprzedaż - zostaną przemieszczone na inny moduł.
Moduł z mostem przerabiam wyłącznie z powodu niestabilności kleju polimerowego z którego wykonałem imitację wody. Klej w końcu zasechł ale niestety z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania utworzyły się fale
- T_Domagalski
 - Moderator
 - Kontakt:

O! Twój też?Grzegorz TT pisze:Tak na poważnie to mój most idzie do rozwałki.
Ja względem swojego też mam destrukcyjne zamiary. Marzy mi się odwzorowanie go dokładnie w skali 1:120 i tak jak w oryginale - zbudowanie go na łuku.
A tak na poważnie, to chętnie zobaczyłbym "powiew świeżości" na naszych zlotach, zamiast oglądać w kółko te same moduły, ułożone w tym samym, jedynie słusznym porządku.
dopisane:
A wracając do tematu nudnych i nieciekawych modułów, to chętnie posłużę komuś pomocą. Mogę na następny zlot przyjechać z jakimś niewykończonym modułem i robić go na oczach innych, zamiast ganiać z Fredem w garści za pociągiem. Mogę też zabrać czyjś moduł, uznawany prze właściciela za nieudany, do domu i samemu podszykować na nim zieleń - mogę to zrobić nawet na własny koszt i z własnych materiałów, pod warunkiem, że właściciel obieca, że będzie z nim jeździł na zloty i będę mógł sobie na niego czasem popatrzeć...
- 
				tete
 - Kontakt:

I takie podejście mi się podobaT_Domagalski pisze:Zgadza się, ale skutkiem ubocznym tego "zaciśnięcia bata" są różnego rodzaju podziały i animozje pomiędzy poszczególnymi grupami modelarzy budujących moduły w H0. My zaś staramy się uczyć na cudzych błędach i bata używać nie będziemy. Stawiamy na otwartość, (...)
... jednak istotą winno być nie zniechęcanie do budowy makiety podejściem typu - odejdź, nie spełniasz naszych warunków. Zainteresowany zostaje nie zniechęcony. A nauczyć się odwzorowania realizmu w TT-tce zawsze można potem.
Prawdę mówiąc też nie jestem zwolennikiem stosowania zimnego prysznica (czy bata) dla rozgrzanych chęciami początkujących.
					Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 12:11 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
				gemol
 - Kontakt:

Jak to dobrze, że jest kilka ujęć na tym moście. Za parę lat te fotki będą warte fortunę. 

- 
				Kilkujadek
 - Kontakt:

T_Domagalski pisze:OK. Obiecuję, że na następnym zlocie nikt nie obejrzy mojego mostu.
No cóż...
W takim razie ja obiecuję, że mojego modułu z mostem też już nikt nie zobaczy. Sadownikom przypominam, że najwyższy czas wysiać komosę.
- T_Domagalski
 - Moderator
 - Kontakt:

OK. Obiecuję, że na następnym zlocie nikt nie obejrzy mojego mostu.PiotrZ pisze:Profile MP-1 i trawa dookoła wydaje się niewielkim wyzwaniem. Zrobione skrzynki [...] przywiezione na zloty nie wzbudzają niczyjego zainteresowania. Fotoreporterzy przepychają się przy stacjach i mostach, a to demotywuje do dalszej pracy.
Tak więc właściciele "nudnych", płaskich modułów - do pracy!
Tu się według mnie mylisz. Prawidłowe odtworzenie faktury betonu lub asfaltu, koloru rdzy, nacieków, nalotów, itp. na wspomnianym moście lub przejeździe wcale nie jest prostsze od właściwego odtworzenia roślinności - szczególnie przy dzisiejszym dostępie do szerokiej gamy materiałów "zielarskich".PiotrZ pisze:Uważam, że problem prostych skrzynek polega na tym, że trzeba być mistrzem "zielarskim" [...] Przejazd kolejowy, most lub tunel odwraca uwagę od szczegółów i maskuje niedoskonałości zieleni.
Problem leży wg mnie gdzie indziej. O ile jeszcze każdy z grubsza wie, że beton jest szary i że w okolicach torów jest on jakoś przybrudzony, to już najczęściej nikt nie ma pojęcia jaka roślinność porasta rowy przydrożne i jaki kolor ma trawa rosnąca na nasypie. Jednak zamiast ruszyć się w teren z aparatem, najczęściej każdy tworzy coś według swojego widzimisię - obsiewa wszystko jednym kolorem trawki elektro lub też pokrywa pstrokatym patchwork-iem.
Zieleń trzeba tak samo dokumentować przed wykonaniem jej w modelu, jak obiekty inżynierskie i inne detale. Tymczasem większość z nas pstryka tylko same obiekty, zakładając, że zieleń wkoło nich "się jakoś zrobi"... I tak powstają "koszmarki" od których ludzie odwracają szybko wzrok.
- 
				Kilkujadek
 - Kontakt:

Szyny są od dawna pomalowane. Przy budowie tego segmentu była poważna wpadka z  tłuczniowaniem ale to i tak niewiele jak na ilość zastosowanych eksperymentów: 
1) płyta "samonośna" ze styroduru 50mm
2) profile czołowe klejone bezpośrednio do styroduru
3) listwa podtorza ze sklejki 4 mm
4) ślepa podsypka z mikrogumy
5) "kocie łby"
Proces budowy jest TU

1) płyta "samonośna" ze styroduru 50mm
2) profile czołowe klejone bezpośrednio do styroduru
3) listwa podtorza ze sklejki 4 mm
4) ślepa podsypka z mikrogumy
5) "kocie łby"
Proces budowy jest TU
- 
				miki
 - Kontakt:

To nie zapomnij dorzucić ósmego na usmarowanie szynGrzegorz TT pisze:w 7 dni bo klej wolno schnie
- KrzyszTTof
 - Kontakt:

Racja, ale z drugiej strony - mało to w realu jest przypadków, kiedy semafor wyjazdowy ze stacji A odnosi się wskazaniami (jest "tarczą ostrzegawczą") dla semafora wjazdowego do stacji B?T_Domagalski pisze: Jeszcze bardziej zachwiane są proporcje pomiędzy długościami stacji a długościami szlaku pomiędzy nimi.
.
- 
				Kilkujadek
 - Kontakt:

Od http://images32.fotosik.pl/228/b953c82271b34bcf.jpgmiki pisze:Z własnego doświadczenia banalny szlak bez fajerwerków to jednak masa roboty
do http://images32.fotosik.pl/237/083e1fb5212be8c1.jpg
w 7 dni bo klej wolno schnie
- 
				miki
 - Kontakt:

No cóż, kwestia wypośrodkowania między pełnym realizmem a dobrze pojętym festyniarstwem. Ktoś mnie kiedyś na jakiejś imprezie pytał dlaczego na jakimś tam moim kawałku nie ma drzew... bo oprócz jakichś mega klimatycznych motywów kolej jest nudna i monotonna i w odległości 15 metrów od toru kilometrami drzew nie ma. Z własnego doświadczenia banalny szlak bez fajerwerków to jednak masa roboty