Ryflak MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
PiasTT
Kontakt:

Re: Ryflak MTB

Post autor: PiasTT »

wlodar pisze: 01 lis 2025, 19:17 ... w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty ...
Ha, ha ha ... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

NemoTT w wątku o swojej makiecie viewtopic.php?t=17102&start=75 pokazał wcześniejszą wersję (szaro-zieloną z żółtymi oznaczeniami). Sądzę, że nowy (oliwkowy) nie różni się od tamtego standardem wykonania ani wyposażeniem (tam też NemoTT wspominał o schodzeniu lakieru z poręczy :lol:). Ja swój zamówiłem (kiedy dotrze diabli wiedzą), w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty jak ów książę co to brata oślepił uprzednio pojednanie mu obiecując. :lol: :lol: :lol:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Czy ktoś ma już ten wagon u siebie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

piottrw pisze: 01 lis 2025, 09:34U mnie żaden wagon nie jest oświetlony...
HA !!
Więc twierdzi pan kategorycznie, że żaden wagon nie jest oświetlony ?
Twierdzę kategorycznie, że nie jest.
:lol: :lol: :lol:

"Twierdzi pan kategorycznie, że to nic innego jak tylko stworzenie nazywane kurą?
Von Nogay: Twierdzę kategorycznie, że to jest osioł!"
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Jeszcze do zamontowania są wieszaki na harmonijce przejść między wagonowych, dobrze sobie też jedno z dwóch świateł końcowych na czerwono podmalować od środka.farbka transparentną.
Co do oświetlenia to chyba jest jak w poprzednim ryflaku, całą konstrukcja do złożenia - blaszki, kabelki po których wagon przestaje płynnie jeździć :evil: no i wtedy do pomalowania cały środek z siedzeniami żeby nie prześwitywało. Listwy nie było czyli kolejny zakup. U mnie żaden wagon nie jest oświetlony, szkoda na to roboty bo i tej efekt przy tych wnętrzach mizerny.
Ale co tam będę kolejne dwa do 4 epoki, dwa już mam z Chabówki z 5 epoki...
Do reszty stada od MTB pasuje.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Widziałem to, ale założyłem że stopnie są w zestawie części dodatkowych i trzeba je sobie założyć. Zauważ, że poręcze też nie są założone. Wersja poprzednia to wszystko miała, więc ten też pewnie ma tylko trzeba zamontować.
TT_PKP_Ryfl_1.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ale tutaj to chyba jakis zestaw naprawczy trzeba?
Załączniki
pkpryfl2-tt a-45.jpg
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Spóźniłem się, bo też dostałem te zdjęcia, a widzę, że już są.
Potwierdzam, że mocowanie barierek (po zdjęciu pudła) dość upierdliwe i że farba (lakier do paznokci ?) schodzi...
Tak, czy siak - zamawiam, ale jednego :)
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

A ja jestem ciekaw czy MTB zaczęło przejmować się prześwitywaniem ścian, co jest istotne przy oświetleniu (nie chcę nawet mówić ile się namęczyłem z moją EP05 żeby światło wydostawało się tylko przez szyby reflektorów :oops: ). W każdym razie jedna sztuka (jak na razie :mrgreen: ) zamówiona.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

No i jest jak trzeba. Ciekawe tylko czy poprawili malowanie poręczy. Poprzednia wersja miała takie że w palcach biała farbą z tych drucików odpadała. Trochę pracy trzeba będzie włożyć żeby je jako tako umocować.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Są też lepsze zdjęcia niż u producenta https://www.hobby-shop.cz/pl/katalog/57 ... l2-TT-45)#.
pkpryfl2-tt-45.jpg
pkpryfl2-tt a-45.jpg
manfred
Kontakt:

u p.Petra już jest dostępny.
manfred
Kontakt:

Cena u p.Petra jest taka sama jak poprzedniego Ryflaka może on nie jest z płytką tylko z możliwością zamontowania a płytkę trzeba kupić oddzielnie. Ja kupię dwa na pewno.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Tłumaczenie przez googla w miarę rozwiewa wątpliwości co do oświetlenia i sterowania dcc:

Oświetlenie DCC do samochodów osobowych
W lipcu 2025 roku opublikowaliśmy pierwsze jaskółki innowacji - nowe płytki PCB do oświetlenia w samochodach osobowych ze zintegrowanym odbiornikiem DCC, choć de facto jest to renesans funkcjonalności.

Cała historia ciągnie się od początku produkcji pierwszych osi samochodów, 6 lat temu, kiedy to zainstalowaliśmy w samochodzie wstępnie przygotowaną płytkę PCB z funkcją analogową i 6-pinowym złączem NEM... Ale to złącze degradowało całą funkcję do (prawie) niefunkcjonalnego połączenia. Fajnie, że na płytce PCB znajdował się kondensator o dużej pojemności, który miał zmostkować zawodny styk koło/szyna, ale działał tylko w module analogowym. Gdy tylko zamiast zworki analogowej zainstalowano dekoder DCC, napięcie z kondensatora nie było dostępne dla dekodera przez 6 pinów i migotało. A dodanie styku do zestawów kołowych nie jest zbawieniem, tylko spowalnia działanie. Co więcej - złącze i zworka w lutowaniu ręcznym sprawiły, że wszystko stało się droższe, więc po roku usunęliśmy oświetlenie z zestawu.

Te odkrycia pokazały, że jedynym sposobem jest wykonanie kompletnej płytki PCB ze wszystkimi komponentami, montowanej maszynowo. Ponieważ mikroprocesor kosztuje dziś 15 CZK, integracja DCC jest oczywista – wystarczy wymienić złącze i zworkę, aby zaoszczędzić. Wystarczy znaleźć czas i ochotę na programowanie… Wiązało się to jednak również z wdrożeniem narzędzi serwisowych – programatora do aktualizacji dekoderów DCC, który dawałby modelarzom możliwość stopniowego ulepszania działania oprogramowania DCC. Zobacz artykuł o DCC -prog1 .

Po kilku miesiącach pracy, łącznie z testami, złożyliśmy wszystko do kupy i stopniowo wyposażymy wybrane pojazdy w to oświetlenie. A właściwie poczekamy na reakcję, żeby zobaczyć, czy to w ogóle ma sens :-)

Pierwsze pytanie, które przychodzi na myśl, brzmi: „Mam wagony ze starą płytką analogową, co z nią zrobić?” . Dobra wiadomość – po zakończeniu instalacji LED, w naszym magazynie zalegało sporo oryginalnych płytek drukowanych, których szkoda byłoby wyrzucić. A ponieważ okazało się, że można je rozbudować o podobną funkcję, dodając moduł micro-DCC, będą one wykorzystywane w dalszej produkcji w naszej firmie. Co zaskakujące, mikromoduł Aam-E2 nie jest wlutowany w miejsce 6-pinowego złącza NEM, lecz w miejsce 2-biegunowego przełącznika DIP + 2 dodatkowych przewodów. Dzięki temu oryginalna płytka oświetleniowa będzie miała pełnoprawną funkcję DCC i faktycznie zamontujemy te oryginalne płytki z mikromodułem DCC również w wagonach. Podobny montaż mogą wykonać nawet bardziej doświadczeni modelarze – mikromoduły będą dostępne w ofercie. Opis montażu „zrób to sam” znajduje się w innym artykule. Możliwość późniejszej aktualizacji oprogramowania również działa z modułem…

Załączamy opis CV, który jest/będzie taki sam dla każdego oświetlenia samochodowego.

Żródło:
https://mtb-model.com/index.php?page=clanky&id=5
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Zdjęcie jest małe, ale po powiększeniu widać, że oznaczenie serii wagonu jest krótkie.
Zapewne jest to "Bh", czyli model przedstawia wagon z późnej epoki IVc (po 1985r).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasażerskie”