Ryflak MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
manfred
Kontakt:

Re: Ryflak MTB

Post autor: manfred »

Cena u p.Petra jest taka sama jak poprzedniego Ryflaka może on nie jest z płytką tylko z możliwością zamontowania a płytkę trzeba kupić oddzielnie. Ja kupię dwa na pewno.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Tłumaczenie przez googla w miarę rozwiewa wątpliwości co do oświetlenia i sterowania dcc:

Oświetlenie DCC do samochodów osobowych
W lipcu 2025 roku opublikowaliśmy pierwsze jaskółki innowacji - nowe płytki PCB do oświetlenia w samochodach osobowych ze zintegrowanym odbiornikiem DCC, choć de facto jest to renesans funkcjonalności.

Cała historia ciągnie się od początku produkcji pierwszych osi samochodów, 6 lat temu, kiedy to zainstalowaliśmy w samochodzie wstępnie przygotowaną płytkę PCB z funkcją analogową i 6-pinowym złączem NEM... Ale to złącze degradowało całą funkcję do (prawie) niefunkcjonalnego połączenia. Fajnie, że na płytce PCB znajdował się kondensator o dużej pojemności, który miał zmostkować zawodny styk koło/szyna, ale działał tylko w module analogowym. Gdy tylko zamiast zworki analogowej zainstalowano dekoder DCC, napięcie z kondensatora nie było dostępne dla dekodera przez 6 pinów i migotało. A dodanie styku do zestawów kołowych nie jest zbawieniem, tylko spowalnia działanie. Co więcej - złącze i zworka w lutowaniu ręcznym sprawiły, że wszystko stało się droższe, więc po roku usunęliśmy oświetlenie z zestawu.

Te odkrycia pokazały, że jedynym sposobem jest wykonanie kompletnej płytki PCB ze wszystkimi komponentami, montowanej maszynowo. Ponieważ mikroprocesor kosztuje dziś 15 CZK, integracja DCC jest oczywista – wystarczy wymienić złącze i zworkę, aby zaoszczędzić. Wystarczy znaleźć czas i ochotę na programowanie… Wiązało się to jednak również z wdrożeniem narzędzi serwisowych – programatora do aktualizacji dekoderów DCC, który dawałby modelarzom możliwość stopniowego ulepszania działania oprogramowania DCC. Zobacz artykuł o DCC -prog1 .

Po kilku miesiącach pracy, łącznie z testami, złożyliśmy wszystko do kupy i stopniowo wyposażymy wybrane pojazdy w to oświetlenie. A właściwie poczekamy na reakcję, żeby zobaczyć, czy to w ogóle ma sens :-)

Pierwsze pytanie, które przychodzi na myśl, brzmi: „Mam wagony ze starą płytką analogową, co z nią zrobić?” . Dobra wiadomość – po zakończeniu instalacji LED, w naszym magazynie zalegało sporo oryginalnych płytek drukowanych, których szkoda byłoby wyrzucić. A ponieważ okazało się, że można je rozbudować o podobną funkcję, dodając moduł micro-DCC, będą one wykorzystywane w dalszej produkcji w naszej firmie. Co zaskakujące, mikromoduł Aam-E2 nie jest wlutowany w miejsce 6-pinowego złącza NEM, lecz w miejsce 2-biegunowego przełącznika DIP + 2 dodatkowych przewodów. Dzięki temu oryginalna płytka oświetleniowa będzie miała pełnoprawną funkcję DCC i faktycznie zamontujemy te oryginalne płytki z mikromodułem DCC również w wagonach. Podobny montaż mogą wykonać nawet bardziej doświadczeni modelarze – mikromoduły będą dostępne w ofercie. Opis montażu „zrób to sam” znajduje się w innym artykule. Możliwość późniejszej aktualizacji oprogramowania również działa z modułem…

Załączamy opis CV, który jest/będzie taki sam dla każdego oświetlenia samochodowego.

Żródło:
https://mtb-model.com/index.php?page=clanky&id=5
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Zdjęcie jest małe, ale po powiększeniu widać, że oznaczenie serii wagonu jest krótkie.
Zapewne jest to "Bh", czyli model przedstawia wagon z późnej epoki IVc (po 1985r).
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Petr dziś obiecał mi podesłać lepsze zdjęcia, jak tylko wagony fizycznie będą u niego :)
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

PiasTT pisze: 27 paź 2025, 15:01No wcześniej pisałeś że dwa ... :lol: :lol: :lol: :lol:
Kurde, masz mnie. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

ArturSchŁ pisze: 27 paź 2025, 10:26Pytanie, czy ten wagon już ma oświetlenie, czy trzeba będzie coś dokupić i zamontować, by miał oświetlone przedziały/korytarze (jak np. u Tilliga) ?
Myślę, że wagony oznaczone znaczkiem DCC (produkowane od teraz) będą już miały zamontowane oświetlenie.
Znalazłem zdjęcie płytki oświetlenia z dekoderem, taka lub podobna będzie zapewne w Ryflakach:
https://mtb-model.com/clanky/5/images/dccOsvetl1.jpg
Jakie będą dostępne funkcje oświetlenia być może wyjaśnia ta rozpiska:
https://mtb-model.com/files/produkty/CS ... _V1_CZ.pdf
Dla mnie osobiście to "czarna magia" ale może ktoś coś z tego wydedukuje.

Staszek
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

U Petra jest ale na zamówienie.
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

wlodar pisze: 26 paź 2025, 23:44
No i taki to ja mogę kupić. :mrgreen:
No wcześniej pisałeś że dwa ... :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Marecki pisze: 26 paź 2025, 20:39Na targach w Lipsku był dostępny Ryflak z zainstalowanym oświetleniem i zapewne dlatego to oznaczenie.
No i właśnie - Osvětlení : příprava (Oświetlenie: przygotowanie).

Pytanie, czy ten wagon już ma oświetlenie, czy trzeba będzie coś dokupić i zamontować, by miał oświetlone przedziały/korytarze (jak np. u Tilliga) ?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

PiasTT pisze: 26 paź 2025, 19:57(...) Na stronie MTB pojawił się oliwkowy ryflak. Wprawdzie mało widać (małe zdjęcie) ale może z czasem ....
No i taki to ja mogę kupić. :mrgreen:
Marecki
Kontakt:

Post autor: Marecki »

sTTaszek pisze: 16 paź 2025, 23:21 Na stronie MTB-model przy ryflaku PKP i kilku czeskich wagonach osobowych pojawił się znaczek DCC i informacja:
"Produkt v základním provedení obsahuje vylepšenou základní desku o integrovaný DCC dekodér."
w tłumaczeniu na pl:
W wersji podstawowej zastosowano ulepszoną płytę główną ze zintegrowanym dekoderem DCC.
https://mtb-model.com/index.php?page=pr ... meritko=TT

Ktoś może wie o co chodzi ?

Staszek
Na targach w Lipsku był dostępny Ryflak z zainstalowanym oświetleniem i zapewne dlatego to oznaczenie.
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

wlodar pisze: 27 wrz 2025, 16:30 Tak swoją drogą, zrobiliby normalną wersję, oliwkową, z białymi oznaczeniami, to bym kupił ze dwa ...
Mówisz - masz. Na stronie MTB pojawił się oliwkowy ryflak. Wprawdzie mało widać (małe zdjęcie) ale może z czasem ....
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

A widzisz ...
"Mądrego warto posłuchać" !!
:lol:
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

ArturSchŁ pisze: 17 paź 2025, 06:33 To chyba pomyłka ...
Raczej nie pomyłka, znaczek DCC i informacja zostały umieszczone tylko przy wagonach i to zarówno w TT jak i H0. Ponadto w dziale aktualności znalazłem taką informację (patrz podkreślenie)
wagony.jpg
Staszek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

To chyba pomyłka, bo:
Przechwytywanie.jpg
ulotka dotyczy SNa, a nie Ryflaka.
ODPOWIEDZ