Zależy ile naciapiesz farby? W tych metalowych nie trzeba ciapać farbą aby coś zaciemnić dlatego będą metalowe a nie żywiczne aby nie trzeba było ciapać czarną farbą

Moderator: mod-Tabor
Zależy ile naciapiesz farby? W tych metalowych nie trzeba ciapać farbą aby coś zaciemnić dlatego będą metalowe a nie żywiczne aby nie trzeba było ciapać czarną farbą
Jeśli jest tak ciasno, że aż nie mieści się farba, to nie wiem czy te reflektory nadają się dla składaczy zestawów.
A w całkowitej ciemności też nie prześwieca? Na zdjęciu jest dość jasno.Misiek pisze: ↑03 gru 2024, 19:59Chyba nie ma powodów do niepokoju.T_Domagalski pisze: ↑02 gru 2024, 11:51Fakt. Nie pomyślałem o przeświecaniu. To może być mocno upierdliwa cecha ewentualnych reflektorów z wydruków.
Naprędce wsadzona do garnka dioda 0805 zasilana 3v bez żadnych rezystorów
Malowanie na czarno, na szybko, pędzlem 2-3 warstwami czarnego podkładu vallejo, bez lakierowania
środek maźnięty chromowym Mołotowem, raczej mało starannie (kwestia jego aplikacji w taką mała lampę)
20241203_183625.jpg
20241203_183614.jpg
p.s. TTo jesTT TT - niech Was nie zmyli, że eNke zbieram
Chyba nie ma powodów do niepokoju.T_Domagalski pisze: ↑02 gru 2024, 11:51Fakt. Nie pomyślałem o przeświecaniu. To może być mocno upierdliwa cecha ewentualnych reflektorów z wydruków.
Jaja sie robią jak za szybko wyjmują z formy wosk. Rociągają formę wyjmując wosk i jak jest jeszcze niezastygniety to taki jest efekt.T_Domagalski pisze: ↑02 gru 2024, 20:18Dużo zależy też od jakości odlewu. Gdy jest on lekko jajowaty (skutek zużycia formy?), to nie przekręcisz wiertła palcami, nawet super ostrego. Czasem niezbędne są do tego kombinerki. Ja oprócz wiertła używam też zaostrzonego śrubokrętu 3mm, którym wygładzam ścianki i dno reflektora.
Wstępnie obrobione przeze mnie odlewy wyglądają mniej więcej tak:
Reflektory-20241202-2m.jpg
Dużo zależy też od jakości odlewu. Gdy jest on lekko jajowaty (skutek zużycia formy?), to nie przekręcisz wiertła palcami, nawet super ostrego. Czasem niezbędne są do tego kombinerki. Ja oprócz wiertła używam też zaostrzonego śrubokrętu 3mm, którym wygładzam ścianki i dno reflektora.
Mnie się udało wywiercić trzymając w palcach. Myślę, że to zależy od jakości wiertła.mae pisze: ↑02 gru 2024, 09:18 Może warto sprawdzić jakby się sprawdzała lampa z druku. Ostatnio ukończyłem SM42 i te metalowe lampy to jednak był problem, trzymałem je w imadle do wiercenia (w konsekwencji odkształcając lampę), a że wiertarki ze stojanem nie mam, to wiercenie nie było przyjemne (szybka na wcisk nie weszła, trudno naprawdę precyzyjnie było zrobić otwór). Ja bym chyba wolał mieć precyzyjnie wydrukowaną obudowę, tak żeby nie trzeba było specjalnie mocno wciskać szybki i walczyć z wierceniem w metalu.
Fakt. Nie pomyślałem o przeświecaniu. To może być mocno upierdliwa cecha ewentualnych reflektorów z wydruków.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości