"Suweren" wybrał nową władzę. Teraz będzie już tylko lepiej, taniej, bardziej zamożnie.

Moderator: mod-Tabor
Również otrzymałem od Makieciarz.pl ww. maila. Proszę o sugestie jakie modele z oferowanych wagonów sypialnych byłyby najbardziej odpowiednie i do jakich składów (upraszczając np. wagon x do papug, wagon y do ic, itd.). Jakie będziecie koledzy zamawiać i do jakich składów? Dziękuję.ArturSchŁ pisze: ↑01 mar 2024, 07:47 W nawiązaniu do wcześniejszej informacji,
Zapowiedź modeli L.S. Models w skali TT (1:120)
Szanowni klienci,
w połączeniu z naszym Niemieckim sklepem partnerskim chcemy przygotować edycję modeli wagonów sypialnych w skali TT. Aby produkcja ruszyła musimy zebrać minimum po 200 zamówień na każde malowanie wagonu. Aby uzyskać ten wynik zachęcamy do składania zamówień, edycja planowana jest na koniec 2024 roku, Modele były w innych malowaniach dawniej w ofercie limitowanej przez Tilliga.
Prosimy składać niezobowiązujące rezerwacje jako osbne zamówienie, bez innych produktów.
Link do oferty: >>> kliknij tutaj <<<
makieciarz.pl
Tutaj niestety już nie pomogę.
Były odmiany dłuższe i krótsze. Ale model Tilliga przedstawia wyraźnie wersję "krótszą" - wzmocnienie skrajnego koziołka resorowego jest tuż przy czołownicy. Pytałeś, jaką długość powinien mieć ten model naniesioną na ramie, a więc podałem ci wartość dla takiej wersji, czyli 8,54m.Pytanie, czy powinny. Perspektywa na obu zdjęciach i ogniskowa obiektywu są nieco inne; próbowałem przeskalować zdjęcia aby rozstaw pokryw łożysk był identyczny.
Model Tilliga przedstawia Kds54 / Ucs 908(? - skleroza) DB (Uerdingen, BRD, 1970 r.), bo to miał z założenia odwzorowywać. Owszem, trafiły, pytanie która wersja. Tutaj, żeby było weselej, jest rysunek wersji z jednym krótkim i jednym długim pomostem: https://www.steverabone.com/sscalewebsite/img475.jpg (źródło: https://www.steverabone.com/sscalewebsi ... agons.html).T_Domagalski pisze: ↑26 lut 2024, 13:44 Moim zdaniem set Tilliga przedstawia wagony typu Kds54 budowane dla DB.
Nie śledzę aż tak dokładnie historii taboru DR/DB, ale coś kojarzę, że część tych wagonów trafiła w latach 80-tych do DR.
T_Domagalski pisze: ↑26 lut 2024, 13:44Obie wersje, zarówno ta z wejściem od czoła, jak i z tradycyjnym pomostem, powinny mieć tą samą długość podwozia równą 8,54m. Powstawały na bazie tych samych założeń konstrukcyjnych. Poniżej masz zdjęcia muzealnego Kds 54:LemingAnadyrski pisze:Ciekawi mnie trochę jaka jest długość całkowita naniesiona na model (powinna być zdaje się 9,04 m dla wersji z dłuższymi pomostami)...
https://www.bayerisches-eisenbahnmuseum ... 72&lang=de
Inną długość (wynoszącą 9,19m) miały inne, późniejsze odmiany tych wagonów, np. te, które wypuściło PIKO.
Moim zdaniem set Tilliga przedstawia wagony typu Kds54 budowane dla DB.LemingAnadyrski pisze: ↑26 lut 2024, 02:40Czy te wagony występowały w zarządzie DR w wersji z krótkimi pomostami (ze stopniem od czoła wagonu), tak jak przedstawia to model Tilliga? Bo póki co znalazłem je tylko w wersji ze zwykłymi, dłuższymi pomostami (z wejściem z boku i barierką od czoła),
Obie wersje, zarówno ta z wejściem od czoła, jak i z tradycyjnym pomostem, powinny mieć tą samą długość podwozia równą 8,54m. Powstawały na bazie tych samych założeń konstrukcyjnych. Poniżej masz zdjęcia muzealnego Kds 54:LemingAnadyrski pisze:Ciekawi mnie trochę jaka jest długość całkowita naniesiona na model (powinna być zdaje się 9,04 m dla wersji z dłuższymi pomostami)...
Podobny wagon (jeśli to nie ten typ) w jednolitym składzie pociągu towarowego w stronę Lublina udało mi się w 2007 r. sfotografować na stacji Puławy (woj. Lubelskie):LemingAnadyrski pisze: ↑26 lut 2024, 02:40 Pytanie odnośnie modeli (malowanek?) Tillig 01058, set. 2-os. cemenciarek DR Ucs-v, ep. IV.
01058.jpg
01058
Kiedyś była taka reklama IC - nie każdy pociąg to PKPMonsterSale pisze: ↑24 lut 2024, 15:25W Polsce chyba nie bardzo. Nic PKPmiano pisze: ↑24 lut 2024, 11:33 LS MODELS chce wrócić do wagonów WLAB, ale nie wie czy rynek TT to przyjmie
https://www.elriwa.de/blog/l.s.-models- ... 31.03.2024![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Century i 1 gość