BR 93.0, PIKO

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
cichonęk
Kontakt:

Re: BR 93.0, PIKO

Post autor: cichonęk »

Moja też jeździła... do czasu, aż na łukach (zwrotnica EW2) zaczęła się blokować przekładnia. Napędzana jest 3 i 4 oś. Trzeci zestaw kołowy ma luz na boki ok. 3 mm, napędzający tryb również ma luz, tak więc w skrajnym położeniu zazębienie jest na części milimetra. Dopóki przekładnia jest nowa wszystko działa ale jak trochę popracuje to czoła trybów ulegają spłyceniu i następuje zablokowanie, doraźnie pomaga smar. A teraz najciekawsze: nie można wymienić ani zestawu kołowego ani trybu napędzającego - sprzedawany jest cały zespół napędowy z zestawami kołowymi, ramą, przekładnią itd. w cenie (ostatniej) 279zł. Dlaczego ostatniej? - bo jest niedostępny i nikt nie wie kiedy będzie dostępny (mówimy o ramie niemieckiej - czerwonej, o polską nawet nie pytałem).
Proszę admina o przeniesienie tej dyskusji do tematu BR55 aby nie zaśmiecać wątku o BR93.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

cichonęk pisze: 24 lip 2025, 13:43Zdumiony jestem, że jeszcze nikt nie doświadczył problemu z napędem BR55/Tp1 - przecież to jest ukryta mina z opóźnionym zapłonem.
Co masz na myśli? Moja jeździ zupełnie normalnie.
cichonęk
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 24 lip 2025, 07:02 Szkoda, że dopiero teraz o tym mówisz, bo właśnie czekam na 47136 (BR 93 DRG II) z dekoderem 46551 (SmartDecoder XP S TT BR 93 Next18), a można było Zimo.
No przykro mi ale myślałem, że ktoś już miał jakieś doświadczenia z tym dekoderem. Moim zdaniem Piko podobnie jak i Tillig ma różne patenty na ograniczenie kosztów produkcji. Zdumiony jestem, że jeszcze nikt nie doświadczył problemu z napędem BR55/Tp1 - przecież to jest ukryta mina z opóźnionym zapłonem.
A przy okazji napisz Arturze jakie będą Twoje odczucia słuchowe z dźwiękami w tym dekoderze, może ja za wiele oczekuję...
romanpumas
Kontakt:

Post autor: romanpumas »

To lepiej zamówić bez dźwięku i założyć ZIMO?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Szkoda, że dopiero teraz o tym mówisz, bo właśnie czekam na 47136 (BR 93 DRG II) z dekoderem 46551 (SmartDecoder XP S TT BR 93 Next18), a można było Zimo.
cichonęk
Kontakt:

Mam ją również. Jeździ całkiem przyzwoicie, w moim egzemplarzu jest bardzo głośny napęd - słychać pracę przekładni. Dekoder dźwiękowy w moim egzemplarzu to całkowita porażka. Na jednym z forów niemieckich wyczytałem, że tak naprawdę Piko te same pliki dźwiękowe wykorzystuje w dekoderach do różnych serii parowozów, dokonując tylko jakiś wątpliwych implementacji stąd zamulony dźwięk. W przypadku tego modelu nie słychać prawie wcale pracy silników parowych. Dodam tylko, że zgodnie z instrukcją z tego forum podgłosiłem odpowiednie CV i nadal efekt jest dużo gorszy niż w BR55 czy BR83.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Potwierdzam. Lokomotywa śliczna. Bardzo dobra jazda, w cyfrze wręcz wzorowa. Trochę bałem się, że nie będzie radzić sobie na rozjazdach EW1 czy anglikach. Tutaj mnie zaskoczyła, ani razu nie wykoleiła się, a jeżdżę nią po stacji Jarkow już od ponad 2 tygodni.
Polecam.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

To niech ten co ją (już) ma odpowie na poniższe pytania i opisze wrażenia 😀 I tak ją kupię, ale lubię wiedzieć w co wchodzę. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Domiss pisze: 20 maja 2023, 13:01
Wszystko bardzo ładnie, mnóstwo bajerów z oświetleniem i możliwości, dedykowany dekoder dźwiękowy, który na pewno pasuje. Jednocześnie na filmie reklamowym lokomotywa w trakcie jazdy kołysze się na boki jak kaczuszka... wybrali do filmu najgorszy egzemplarz, czy Wasze też tak mają?
Też zwróciłem na to uwagę :shock:
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

sTTaszek pisze: 20 maja 2023, 12:27 Zbiorniki to osobny element który jest ruchomy, jest kinematyką sprzęgu więc na zakrętach wychyla się w prawo lub w lewo.

Staszek
Trochę mi się to kojarzy ze skrętopyskami :P
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Wszystko bardzo ładnie, mnóstwo bajerów z oświetleniem i możliwości, dedykowany dekoder dźwiękowy, który na pewno pasuje. Jednocześnie na filmie reklamowym lokomotywa w trakcie jazdy kołysze się na boki jak kaczuszka... wybrali do filmu najgorszy egzemplarz, czy Wasze też tak mają?
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Scio pisze: 20 maja 2023, 10:38
Zbiorniki do których dołączony jest sprzęg poruszają się przy ruszaniu? Czy to tylko na filmie tak wygląda?
Zbiorniki to osobny element który jest ruchomy, jest kinematyką sprzęgu więc na zakrętach wychyla się w prawo lub w lewo.
KKS.jpg
Staszek
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

marcin r pisze: 20 maja 2023, 05:26 Mam analogową 47130 od kilku dni z Modelmanii i mogę ogólnie napisać że jestem zadowolony.
Zbiorniki do których dołączony jest sprzęg poruszają się przy ruszaniu? Czy to tylko na filmie tak wygląda?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

marcin r pisze: 20 maja 2023, 05:26Mam analogową ...
Świeci palenisko pod kotłem ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”