Zapowiedzi/Nowości 2025

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2025

Post autor: ArturSchŁ »

elriwa-Newsletter 02/2025 (03.01.2025)
Informacje, poza nowościami PIKO, o których powyżej mowa,
dodatkowo mogą się znaleźć zainteresowani tym:
47209.jpg
(zdjęcie poglądowe H0)

- Piko 47209 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI • TT
- Piko 47210 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI, DC-Sound • TT
:idea: Więcej na stronie.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

oelka pisze: 03 sty 2025, 23:10
wlodar pisze: 03 sty 2025, 11:29 Piko zapowiada też BR243, która od ok. połowy lat 90-tych w zupełnie przyzwoitym wykonaniu i wielu różnych wersjach jest w ofercie Tilliga.
W ten sposób psuje się ofertę konkurenta i wypycha się go szczególnie tego najważniejszego rynku.
Szczerze mówiąc, to nie rozumiem tego mechanizmu (dowód, że nie nadaję się na prezesa ani nawet na dyrektora :evil: ). Mógłbyś przybliżyć w "dwóch słowach" co miałeś na myśli i jak to działa?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

wlodar pisze: 03 sty 2025, 11:29 Piko zapowiada też BR243, która od ok. połowy lat 90-tych w zupełnie przyzwoitym wykonaniu i wielu różnych wersjach jest w ofercie Tilliga. :lol: :lol: :lol: :lol: No k#rw@ rarytas (tak, tak, wiem - Niemcy i tak pewnie kupią).
W ten sposób psuje się ofertę konkurenta i wypycha się go szczególnie tego najważniejszego rynku.
Liczyłem też, że BR93 pojawi się w końcu w malowaniu TKt1, trzeba będzie chyba jednak kupić wersję niemiecką i samemu przerobić. Niby nic trudnego, tylko z czasem krucho, więc wolałbym na gotowo. :evil: A może ktoś z Was ma informacje, czy wersja TKt1 jest (i kiedy) w ogóle planowana?
Jak na razie nie spodziewam się w przewidywalnej przyszłości.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

brovarek pisze: 03 sty 2025, 18:20 Włodar, lepiej poczekać aż Piko wypuści cokolwiek z czarnym podwoziem, reszta i tak będzie PKP podobna a przerobisz sobie sporo szybciej.
Wiem, wiem, dokładnie dlatego dawno temu kupiłem BR52 w wersji austriackiej. :mrgreen:
manfred pisze: 03 sty 2025, 19:16 Ja bym chętnie przytulił wagony osobowe PKP z III - IV epoki i też bym chciał szybkiej oferty ROBO
Myślę, że Robo wypuści (jeśli wypuści) raczej to, co już ma opracowane w H0, więc na III ep. bym nie liczył, ale IV jak najbardziej. :mrgreen:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Ja bym chętnie przytulił wagony osobowe PKP z III - IV epoki i też bym chciał szybkiej oferty ROBO
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Piko ma w poważaniu nasz rynek TT, otwarcie głosi to przedstawiciel PIKO w PL, mam nadzieje, że dodatkowo w końcu upadnie Tillig ze swoim AMC i zrobi się miejsce dla mniejszych, w tym naszych firm.
Nie bardzo rozumiem po co wspierać to wiecznie psujące się badziewie z Tilliga, będzie coś z Piko to sobie kupię, nie będzie też dobrze.
Wałkują się te tematy od 20 lat i nic to nie wnosi.
Gdzieś przeczytałem fajny tekst, że teraz zapowiedzieć sobie stare firmy mogą wszystko, a wyprodukują może po 10 latach jak Oko1.
Czekamy co wyprodukuje ROBO. Do odważnych świat należy więc trzymam kciuki.
Ps. Włodar, lepiej poczekać aż Piko wypuści cokolwiek z czarnym podwoziem, reszta i tak będzie PKP podobna a przerobisz sobie sporo szybciej.
Teraz przy druku 3D każdy detal parowozu dokupisz sobie za parę PLN.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Adamczewski pisze: 03 sty 2025, 10:15Robo podkreśla cały czas, że wagony bedą, o ile SM42 się sprzeda - pozostaje mieć nadzieję że tak będzie.
Żeby tylko znowu się PIKO nie zdublowało z ROBO... Jestem jednak nieco zaskoczony jak dużym oddźwiękiem i rozczarowaniem na TT-B odbił się brak modeli wagonów rodziny 111A itp w ofercie PIKO TT przy okazji publikacji tegorocznych nowości PIKO. Te wagony najwyraźniej już w mentalności (i pożądaniu) DeeRowców (Made in GDR) zaistniały ;) Z jednej strony rozumiem uzależnienie produkcji tych wagonów od sukcesu rodziny SM42, z drugiej strony - inna jednak w obu przypadkach klientela, w przypadku wagonów dużo szersza i zdecydowanie bardziej międzynarodowa...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

romanpumas
Kontakt:

Post autor: romanpumas »

Liczyłem na 62 DRG ale będzie 93 to chiciaż coś.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Piko zapowiada też BR243, która od ok. połowy lat 90-tych w zupełnie przyzwoitym wykonaniu i wielu różnych wersjach jest w ofercie Tilliga. :lol: :lol: :lol: :lol: No k#rw@ rarytas (tak, tak, wiem - Niemcy i tak pewnie kupią).
Poza tym mogliby łaskawie napisać, czy sami robią zębatki do Vectrona, czy kupują od Tilliga. :lol:
Liczyłem też, że BR93 pojawi się w końcu w malowaniu TKt1, trzeba będzie chyba jednak kupić wersję niemiecką i samemu przerobić. Niby nic trudnego, tylko z czasem krucho, więc wolałbym na gotowo. :evil: A może ktoś z Was ma informacje, czy wersja TKt1 jest (i kiedy) w ogóle planowana?
Ostatnio zmieniony 03 sty 2025, 11:44 przez wlodar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Pewnie Vectrona PKPC od Piko kupię, bo po przygodach z zębatkami nie kupuję na razie nic tilliga.
Tillig powinien mieć obecnie hasło reklamowe "Tillig pękające zębatki" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Pewnie odpuszczają rynek polski bo Robo wchodzi 8)
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Robo podkreśla cały czas, że wagony bedą, o ile SM42 się sprzeda - pozostaje mieć nadzieję że tak będzie.

Tymczasem Piko opublikowało katalogi na 2025 rok. Z taboru w polskich barwach możemy liczyć na… Vectrona PKP Cargo, identycznego jak wypuścił ostatnio Tillig. Ręce i cycki opadają.

https://www.piko.de/KAT_PDF/2025/99425.pdf
Garou
Kontakt:

Post autor: Garou »

Tak, tam piszą też, że po niej będą także wagony od Robo w TT... To daje nadzieję na nieco lepszą jakość modeli PKP niż to, co w TT proponuje np. MTB. Do tej pory co prawda MTB dało miłośnikom TT trochę lokomotyw i chyba jeden wagon (Ryflak). Fajnie, że teraz jest nadzieja na więcej typowego PKP, a nie tylko jakieś przemalowanki od Tilliga.
Jarosław Franczyk
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Chodzilo mi też o tekst,w którym producent napisall o planach na temat produkcji wagonow w naszej skali
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”