tete pisze:adamTT pisze:... szkoda, że nie pamiętasz numeru...
Sprawdzę i wieczorem zapodam

Ten obrazek z katalogu był moim wzorem. Kombinowałem i wykombinowałem mieszankę. Ja zrobiłem to z w 90% z Polaka 5422 z domieszką 10% 5482. Patrząc na to co otrzymałem i na obrazek, w zasadzie nie widzę różnic. Oczywiście każdy może kombinować po swojemu. Wspomniane proporcje mogą się różnić. Kwestia postrzegania. Zresztą kolor szutru nie jest wszędzie jednolity. I tak należałoby się zaopatrzyć w kilka numerów katalogowych i kombinować z mieszaniem. Zauważcie także, że miejscami na obrazku w katalogu Tilliga szuter jest ciemniejszy, a miejscami jaśniejszy. W tych miejscach mam zamiar sypać 100% albo 5422 albo 100% 5482... proporcje więc "pływają"...
W każdym razie te 2 szuterki mi pasują...
Poza tym efekt uzyskany na obrazku w katalogu Tilliga to nie tylko sypanie tłucznia po podkładach bez zastanowienia - jaki by ten tłuczeń nie był. To także umiejętne przejścia pomiędzy tłuczniem oraz imitacjami piasku i ziemi w odpowiednich kolorach po bokach torów...
Jak już uzyskam zadowalający efekt, zapodam foty. Na razie nie kombinowałem z zasypywaniem - obecnie maluję podkłady i szyny przed szutrowaniem.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 21:24 przez
tete, łącznie zmieniany 1 raz.