Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
raptor.61
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: raptor.61 »

adamTT pisze: wszystkie Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne i będę starał się je wcielać w życie :). Z latarniami sprawa wygląda tak - kupiłem je jako latarnie do TT natomiast ich wysokość 50 mm - bo takie były w oryginale - wydawała mi się zbyt niska więc je przedłużyłem do wysokości 70mm i to pewnie zepsuło ich wygląd.
Pozwolę sobie na uwagę co do tematu w/w. Latarnie zapewne kupiłeś na allegro jest to tak zwany tani chłam kupowany na worki w Niemczech. Nie pasują one do twojego modułu z wyglądu jaki i skali. Kiedyś się skusiłem i też coś takiego kupiłem. :? Skali niema tu żadnej począwszy od wysokości, średnicy rur, a skończywszy na oprawie. Więc jeśli chcesz zachować prawidłowy wygląd krajobrazu to koniecznie poszukaj innych wzorów pasujących do skali, epoki i otoczenia. :)
Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 16:44 przez raptor.61, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

trucker pisze:humbrola. Na świeżo wygląda nieżle , niestety po wyschnięciu trochę gorzej . Za mało ruda . Podoba mi się ten revell, a sklep mam niedaleko . Dzięki .
Tego Revella maznąłem na kawałku blaszki. Po wyschnięciu poszedłem na tory w lecie. Jak mam być szczery - kolory szyny i blaszki były identyczne... ;) A szyna często jeżdżona.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, 14:47 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Mój kolor to mieszanka matowej 100, 63 i czarnej humbrola. Na świeżo wygląda nieżle , niestety po wyschnięciu trochę gorzej . Za mało ruda . Podoba mi się ten revell, a sklep mam niedaleko . Dzięki .
tete
Kontakt:

trucker pisze:dlatego puki nie znajdę zadowalającego koloru szyn na razie nic nie paprzę.
Ja używam Revell 084. Jest Git. Polecam (pełna nazwa: Leather Brown nr kat. 32184)

Obrazek
tete
Kontakt:

tete pisze:
adamTT pisze:... szkoda, że nie pamiętasz numeru...
Sprawdzę i wieczorem zapodam ;)
Ten obrazek z katalogu był moim wzorem. Kombinowałem i wykombinowałem mieszankę. Ja zrobiłem to z w 90% z Polaka 5422 z domieszką 10% 5482. Patrząc na to co otrzymałem i na obrazek, w zasadzie nie widzę różnic. Oczywiście każdy może kombinować po swojemu. Wspomniane proporcje mogą się różnić. Kwestia postrzegania. Zresztą kolor szutru nie jest wszędzie jednolity. I tak należałoby się zaopatrzyć w kilka numerów katalogowych i kombinować z mieszaniem. Zauważcie także, że miejscami na obrazku w katalogu Tilliga szuter jest ciemniejszy, a miejscami jaśniejszy. W tych miejscach mam zamiar sypać 100% albo 5422 albo 100% 5482... proporcje więc "pływają"...

W każdym razie te 2 szuterki mi pasują...

Poza tym efekt uzyskany na obrazku w katalogu Tilliga to nie tylko sypanie tłucznia po podkładach bez zastanowienia - jaki by ten tłuczeń nie był. To także umiejętne przejścia pomiędzy tłuczniem oraz imitacjami piasku i ziemi w odpowiednich kolorach po bokach torów...

Jak już uzyskam zadowalający efekt, zapodam foty. Na razie nie kombinowałem z zasypywaniem - obecnie maluję podkłady i szyny przed szutrowaniem.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 21:24 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Tłuczeń kolegi ładniejszy jest od 5482, jeśli znajdziesz numer w przyszłym tygodniu pewnie zahaczę o Siemianowice i na żywo porównam. Nieumiejętne malowanie może zniweczyć cały wysiłek włożony w wykonanie torowiska, dlatego puki nie znajdę zadowalającego koloru szyn na razie nic nie paprzę.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 21:23 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

adamTT pisze:... szkoda, że nie pamiętasz numeru...
Sprawdzę i wieczorem zapodam ;)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 18:39 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

Właśnie mniej więcej o coś takiego by mi chodziło :) tylko szkoda, że nie pamiętasz numeru...
tete
Kontakt:

trucker pisze:5482 POLAK,a podoba mi się nawet bez malowania.Obrazek
Wiem, że któryś nr szutru TT z katalogu Polaka jest identyczny jak ten pokazany z wajchą w katalogu Tilliga...:
Obrazek
...i ten właśnie mam.
Nie pomnę teraz numeru, ale piszę to, chcąc zaznaczyć, że podobnie jak kolega nie mam zamiaru przemalowywać. Chcę uzyskać efekt jak na obrazku ;)

Na fotce widać nieco różne kolory niektórych frakcji szutru i to -uważam- ładnie wygląda. Chlapnięcie jednym kolorem całości psuje efekt. Ale to moje zdanie.

źródło strony z katalogu: www.lokshop.de
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 11:28 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

5482 POLAK,a podoba mi się nawet bez malowania.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 11:27 przez trucker, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:...bez kąpania w słoiku i suszenia.
A kto mówi o "kąpaniu"? :roll: Na pół słoika tłucznia (100g) dodaje się kilka-kilkanaście kropel farby.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Coście się tak uczepili tego Auhagena?? Oni wszystko mają przeskalowane: tłuczeń, słupy, chałupy... cokolwiek.
A możliwość "manewru" kolorem Polaka jest olbrzymia, od pudru poczynając po nasączanie silnie rozcieńczonym akrylem w odpowiednim kolorze. Z jasnoszarego da się zrobić praktycznie każdy kolor bez kąpania w słoiku i suszenia. I tak najszybszy jest puder.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

adamTT pisze:...domyślam się że wrzuca się tłuczeń do słoika plus farba i miesza. Ale czy w wyniku tej operacji ziarenka nie zlepiają się ze sobą??
Dokładnie na tym to polega.
Dopóki ziarenka są mokre, to się lekko kleją. Trzeba je więc przegarniać w trakcie suszenia, żeby nie zostały takie posklejane.
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

Na czym dokładnie polega technika LL (słoik i matowe farby olejne) domyślam się że wrzuca się tłuczeń do słoika plus farba i miesza. Ale czy w wyniku tej operacji ziarenka nie zlepiają się ze sobą?? w końcu to farba olejna...
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

adamTT pisze:...porównując Auhagen AU63830 brązowy i POLAK 5482 brązowy są to dwa totalnie różne kolory z czego POLAK 5482 jak dla mnie niewiele ma wspólnego z brązowym, a niby tu i tu brązowy.... podobnie POLAK 5412 rdzawobrązowy - chyba nawet nie "leżał" koło koloru rdzawo brązowego...
Z kolorystyką u Polaka jest niestety różnie. Dotyczy to również traw.
Jeśli jednak chodzi o tłuczeń, to jego kolor na szczęscie można zmieniać w znacznym zakresie, stosując starą technikę LL - słoik i matowe farby olejne. Ja w zasadzie każdy tłuczeń lekko podbarwiam tą techniką, gdyż taki prosto z opakowania najczęściej za bardzo się błyszczy i mieni kolorami różnych minerałów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”