Pozwolę sobie na uwagę co do tematu w/w. Latarnie zapewne kupiłeś na allegro jest to tak zwany tani chłam kupowany na worki w Niemczech. Nie pasują one do twojego modułu z wyglądu jaki i skali. Kiedyś się skusiłem i też coś takiego kupiłem.adamTT pisze: wszystkie Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne i będę starał się je wcielać w życie. Z latarniami sprawa wygląda tak - kupiłem je jako latarnie do TT natomiast ich wysokość 50 mm - bo takie były w oryginale - wydawała mi się zbyt niska więc je przedłużyłem do wysokości 70mm i to pewnie zepsuło ich wygląd.
Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
raptor.61
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 16:44 przez raptor.61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tete
- Kontakt:
Tego Revella maznąłem na kawałku blaszki. Po wyschnięciu poszedłem na tory w lecie. Jak mam być szczery - kolory szyny i blaszki były identyczne...trucker pisze:humbrola. Na świeżo wygląda nieżle , niestety po wyschnięciu trochę gorzej . Za mało ruda . Podoba mi się ten revell, a sklep mam niedaleko . Dzięki .
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, 14:47 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Mój kolor to mieszanka matowej 100, 63 i czarnej humbrola. Na świeżo wygląda nieżle , niestety po wyschnięciu trochę gorzej . Za mało ruda . Podoba mi się ten revell, a sklep mam niedaleko . Dzięki .
-
tete
- Kontakt:
Ja używam Revell 084. Jest Git. Polecam (pełna nazwa: Leather Brown nr kat. 32184)trucker pisze:dlatego puki nie znajdę zadowalającego koloru szyn na razie nic nie paprzę.

-
tete
- Kontakt:
Ten obrazek z katalogu był moim wzorem. Kombinowałem i wykombinowałem mieszankę. Ja zrobiłem to z w 90% z Polaka 5422 z domieszką 10% 5482. Patrząc na to co otrzymałem i na obrazek, w zasadzie nie widzę różnic. Oczywiście każdy może kombinować po swojemu. Wspomniane proporcje mogą się różnić. Kwestia postrzegania. Zresztą kolor szutru nie jest wszędzie jednolity. I tak należałoby się zaopatrzyć w kilka numerów katalogowych i kombinować z mieszaniem. Zauważcie także, że miejscami na obrazku w katalogu Tilliga szuter jest ciemniejszy, a miejscami jaśniejszy. W tych miejscach mam zamiar sypać 100% albo 5422 albo 100% 5482... proporcje więc "pływają"...tete pisze:Sprawdzę i wieczorem zapodamadamTT pisze:... szkoda, że nie pamiętasz numeru...
W każdym razie te 2 szuterki mi pasują...
Poza tym efekt uzyskany na obrazku w katalogu Tilliga to nie tylko sypanie tłucznia po podkładach bez zastanowienia - jaki by ten tłuczeń nie był. To także umiejętne przejścia pomiędzy tłuczniem oraz imitacjami piasku i ziemi w odpowiednich kolorach po bokach torów...
Jak już uzyskam zadowalający efekt, zapodam foty. Na razie nie kombinowałem z zasypywaniem - obecnie maluję podkłady i szyny przed szutrowaniem.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 21:24 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Tłuczeń kolegi ładniejszy jest od 5482, jeśli znajdziesz numer w przyszłym tygodniu pewnie zahaczę o Siemianowice i na żywo porównam. Nieumiejętne malowanie może zniweczyć cały wysiłek włożony w wykonanie torowiska, dlatego puki nie znajdę zadowalającego koloru szyn na razie nic nie paprzę.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 21:23 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tete
- Kontakt:
Sprawdzę i wieczorem zapodamadamTT pisze:... szkoda, że nie pamiętasz numeru...
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 18:39 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adamTT
- Kontakt:
Właśnie mniej więcej o coś takiego by mi chodziło
tylko szkoda, że nie pamiętasz numeru...
-
tete
- Kontakt:
Wiem, że któryś nr szutru TT z katalogu Polaka jest identyczny jak ten pokazany z wajchą w katalogu Tilliga...:trucker pisze:5482 POLAK,a podoba mi się nawet bez malowania.Obrazek
...i ten właśnie mam.
Nie pomnę teraz numeru, ale piszę to, chcąc zaznaczyć, że podobnie jak kolega nie mam zamiaru przemalowywać. Chcę uzyskać efekt jak na obrazku
Na fotce widać nieco różne kolory niektórych frakcji szutru i to -uważam- ładnie wygląda. Chlapnięcie jednym kolorem całości psuje efekt. Ale to moje zdanie.
źródło strony z katalogu: www.lokshop.de
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 11:28 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
- trucker
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 11:27 przez trucker, łącznie zmieniany 2 razy.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
A kto mówi o "kąpaniu"?miki pisze:...bez kąpania w słoiku i suszenia.
-
miki
- Kontakt:
Coście się tak uczepili tego Auhagena?? Oni wszystko mają przeskalowane: tłuczeń, słupy, chałupy... cokolwiek.
A możliwość "manewru" kolorem Polaka jest olbrzymia, od pudru poczynając po nasączanie silnie rozcieńczonym akrylem w odpowiednim kolorze. Z jasnoszarego da się zrobić praktycznie każdy kolor bez kąpania w słoiku i suszenia. I tak najszybszy jest puder.
A możliwość "manewru" kolorem Polaka jest olbrzymia, od pudru poczynając po nasączanie silnie rozcieńczonym akrylem w odpowiednim kolorze. Z jasnoszarego da się zrobić praktycznie każdy kolor bez kąpania w słoiku i suszenia. I tak najszybszy jest puder.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dokładnie na tym to polega.adamTT pisze:...domyślam się że wrzuca się tłuczeń do słoika plus farba i miesza. Ale czy w wyniku tej operacji ziarenka nie zlepiają się ze sobą??
Dopóki ziarenka są mokre, to się lekko kleją. Trzeba je więc przegarniać w trakcie suszenia, żeby nie zostały takie posklejane.
-
adamTT
- Kontakt:
Na czym dokładnie polega technika LL (słoik i matowe farby olejne) domyślam się że wrzuca się tłuczeń do słoika plus farba i miesza. Ale czy w wyniku tej operacji ziarenka nie zlepiają się ze sobą?? w końcu to farba olejna...
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Z kolorystyką u Polaka jest niestety różnie. Dotyczy to również traw.adamTT pisze:...porównując Auhagen AU63830 brązowy i POLAK 5482 brązowy są to dwa totalnie różne kolory z czego POLAK 5482 jak dla mnie niewiele ma wspólnego z brązowym, a niby tu i tu brązowy.... podobnie POLAK 5412 rdzawobrązowy - chyba nawet nie "leżał" koło koloru rdzawo brązowego...
Jeśli jednak chodzi o tłuczeń, to jego kolor na szczęscie można zmieniać w znacznym zakresie, stosując starą technikę LL - słoik i matowe farby olejne. Ja w zasadzie każdy tłuczeń lekko podbarwiam tą techniką, gdyż taki prosto z opakowania najczęściej za bardzo się błyszczy i mieni kolorami różnych minerałów.