EU07 UMF 303E
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: EU07 UMF 303E
Pokolorowałem oddzielne części aby było widać co i jak. Oczywiście części, które się dublują nie są umieszczone na rysunku.
- Ranger
- Kontakt:
Tak jak pisałem, będą dwie wersje ramy pod napęd taki na jaki stać zamawiającego
Nie planowałem używać żadnych gotowych pantografów bo każdy to nie to a kosztują majątek.Wojtek_Kraków pisze: ↑06 sty 2024, 14:57 Piko znacznie poprawiło jakość a przy tym cena jest zadowalająca.
Fajnie, ze pantofrafy będą Twoje a nie mityczne niedostępne tilligi, które też do tanich nie należą.
Ja wiem, że tak w wątku na sąsiednim forum czepiali się każdego milimetra tego modelu ale ja nie widzę co tutaj jest do poprawy.Wojtek_Kraków pisze: ↑06 sty 2024, 14:57 Moim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze.
przod.jpg20120718- 290.JPG20120718- 289.JPG
(Zdjęcia oryginału z wątku na modelarstwo.info)
Jest to raczej kwestia dziwnego pokazywania modelu 3D w programie. Uwierz, że kształt jest dobry i w druku też wychodzi poprawnie.Wojtek_Kraków pisze: ↑06 sty 2024, 14:57Dodatkowo nie wiem czy to.kwestia rednerowania czy czego ale na screenach dziwnie Ci się załamują krawędzie w modelu, np tu
lemiesz.jpg
Uprzedzając pytania, druk 3D był próbny na jakimś tanim Anyqubic Photon,
Cieszę się, że humor Ci dopisuje. Ale już wyjaśniam jak było.
Plik STL dostaliśmy od "chińczyka" po wielkich prośbach itd. Trwało to ponad dwa miesiące.
Udało się wydębić jedynie plik z budą w formacie właściwie nieobrabialnym. Reszty nie uzyskalismy.
O formatach produkcyjnych typu STEP itp nie ma nawet mowy. Do tego stopnia, że w przypadku jednego modelu skończyło się to dwuletnią batalią w sądzie w Chinach.
Przy prośbach udostępnienia SU45 lub EP09 trafiliśmy na ścianę i tyle.
- lycanananas
- Kontakt:
Z chęcią wezmę jeden zestaw. Wygląda to interesująco szczególnie z opcją kupienia wózków z wałami od Tilliga + silniczki z Aliexpress.
- Ranger
- Kontakt:
Adamczewski pisze: ↑06 sty 2024, 13:56 Rozstaw osi wózka wynosi około 23.4 mm, średnica koła około 8, nie mam suwmiarki by to dokładniej zmierzyć. Ale raczej zgodnie z oryginałem, gdzie średnica koła wynosi 1000mm i rozstaw 2800, ciut za mało na EP09 i EU07 (1250mm). Przy okazji premiery Laminatki od Piko ktoś wspominał że ta miałaby idealne wymiarowo wózki i koła. Ale co z tego jeśli koszt ten sam co Husarz.
Nie zmienia to faktu, że rozstaw osi wózka BR218 jest za mały, 2mm to już jednak widoczna różnica. Średnica kół sprawi, że ten model będzie wyglądał komicznie.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Osobiście zrobiłbym pod piko husarz.
Piko znacznie poprawiło jakość a przy tym cena jest zadowalająca.
Fajnie, ze pantofrafy będą Twoje a nie mityczne niedostępne tilligi, które też do tanich nie należą.
Moim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze. (Zdjęcia oryginału z wątku na modelarstwo.info)
Dodatkowo nie wiem czy to.kwestia rednerowania czy czego ale na screenach dziwnie Ci się załamują krawędzie w modelu, np tu Zamiast STL mógł Ci podesłać STEP.
Podglądam dalej
Piko znacznie poprawiło jakość a przy tym cena jest zadowalająca.
Moim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze. (Zdjęcia oryginału z wątku na modelarstwo.info)
Dodatkowo nie wiem czy to.kwestia rednerowania czy czego ale na screenach dziwnie Ci się załamują krawędzie w modelu, np tu Zamiast STL mógł Ci podesłać STEP.
Podglądam dalej
- Adamczewski
- Kontakt:
Rozstaw osi wózka wynosi około 23.4 mm, średnica koła około 8, nie mam suwmiarki by to dokładniej zmierzyć. Ale raczej zgodnie z oryginałem, gdzie średnica koła wynosi 1000mm i rozstaw 2800, ciut za mało na EP09 i EU07 (1250mm). Przy okazji premiery Laminatki od Piko ktoś wspominał że ta miałaby idealne wymiarowo wózki i koła. Ale co z tego jeśli koszt ten sam co Husarz.
- Ranger
- Kontakt:
Wiem, że Kamil je stosował ale ja niestety nie mam tej lokomotywy. Jest ktoś w stanie zmierzyć średnicę kół i rozstaw osi w wózku?
Grupowe zamówienie na napędy też przewiduję.
Kalki oczywiście będą do wyboru od IV do VIep.
- Tomasz
- Kontakt:
Co do dawcy można by jeszcze sprawdzić czy spasuje startówka Tilliga BR 218.
Jest tania i wielkościowo powinna być ok.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby to zamówienie silników i wózków
Czy będzie baza kalek do wyboru?
Jest tania i wielkościowo powinna być ok.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby to zamówienie silników i wózków
Czy będzie baza kalek do wyboru?
-
arkadio12
- Kontakt:
2 komplety poprosze .
- Ranger
- Kontakt:
Oczywiście, odbędzie się to tam samo jak było w przypadku wagonów 408S.Domiss pisze: ↑06 sty 2024, 10:48 Ciekawy pomysł. Jestem zainteresowany dalszymi szczegółami. Zakładam, że przed składaniem zamówień będziemy mogli zobaczyć zdjęcia poskładanego, jeżdżącego modelu (najlepiej takiego z dźwiękiem, żeby było jasne, że też wejdzie). Oczywiście rozumiem, że osiągnięcie takiego etapu trochę potrwa.
Nie oferuję kota w worku. Osiągnięcie tego etapu potrwa trochę czasu nie mniej jednak będę wszystko pokazywał na forum.
- Domiss
- Kontakt:
Ciekawy pomysł. Jestem zainteresowany dalszymi szczegółami. Zakładam, że przed składaniem zamówień będziemy mogli zobaczyć zdjęcia poskładanego, jeżdżącego modelu (najlepiej takiego z dźwiękiem, żeby było jasne, że też wejdzie
). Oczywiście rozumiem, że osiągnięcie takiego etapu trochę potrwa.
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Wojtek_Kraków pisze: ↑06 sty 2024, 09:38 Pantografy będą w zestawie? Bo z wybranego dawcy raczej średnio pasują.
Dałem nawet fotkę naszych pantografów. Może jeszcze raz.
W szczególe.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2024, 10:53 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Nie powiedziałem niczego o gnieździe bo takiego nie planuję. W zestawach będą gotowe płytki pod dekoder na przewodach.
Płytka z gniazdem Next18 którą proponujesz będzie bardzo ciężka do wykonania. Myślę, że kaprys w postaci gniazda podwoi jej koszt a montaż bardzo skomplikuje. Bardzo drobne piny gniazda Next18 wymagają lutowania HotAir.
Nasza płytka stosowana dotychczas sprawdzała się bez problemu. Nie rozumiem więc sensu wyważania otwartych drzwi.
O oświetlaniu czołowym napisałem powyżej.
Będzie więc płytka ustawiona bezpośrednio na reflektorami. Tak jest najprościej. Same reflektory będą mieć światłowody jak to było w przypadku ST43. To rozwiązanie się tam sprawdziło.
W lokomotywie będzie bardzo dużo miejsca więc głośnik z pudłem rezonansowym się zmieści.
Dźwięki zapewni Elvis - Leszek Wala. Co do rodzaju dekodera to zastosujemy najnowsze ZIMO.
Nie spotkałem się z problemami z dekoderem dźwiękowym a wiem, że jeden z moich klientów taki właśnie model miał.ArturSchŁ pisze: ↑06 sty 2024, 08:34BTW: z napędem PIKO Taurus miałem problemy z dekoderem dźwiękowym. Dekodery jazdy sprawowały się OK, po instalacji dekodera dźwiękowego (innej marki) pojawiły się problemy z parametrami jazdy (brak płynności prędkości, pojawiło się falowanie itp.).
Były to egzemplarze z początku produkcji, możliwe że dziś już nie występują.
Warto przygotować wzorcowy zestaw (zalecany): napęd + dekoder + dźwięki, by efekt końcowy był rzeczywiście PREMIUM.
Sam miałem model w wersji DCC z dekoderem jazdy.
ZALECANYM napędem będzie napęd Tilliga. Można kupić same kompletne wózki + wałki aby było tanio. Jeśli będzie trzeba to zrobimy grupowy zakup sprawdzonych silników na Aliexpress. Silników których sami używamy od lat.
-
Rudd
- Kontakt:
Na kiedy planowany jest owy zestaw?