Cena to jedno, dostępność drugie. Od Piko w łatwy i w miarę tani sposób kupuje się części zamienne.
Stąd moje pytanie o rozstaw osi w wózku i średnicę koła.
Moderator: mod-Tabor
Vectron Piko jest praktycznie w tej samej cenie co TilligaJest to bardzo dobra wiadomość. Mamy zatem trzecią bazę napędowa.
Ciekawe jak tańszy Vectron Piko. Ja się obawiam, ze Piko jak zwykle poszło na łatwiznę i coś uprościło.
Mam nadzieję, że zasilanie będzie przez PANTOGRAFa w modelu będzie to tylko 0-12= lub 16V
Jest to bardzo dobra wiadomość. Mamy zatem trzecią bazę napędowa.Adamczewski pisze: ↑09 sty 2024, 20:41Tillig - Rozstaw osi około 24.6mm, średnica koła - tu rzekłbym 10.5mm (mierzone linijką, bez suwmiarki i bez rozbierania wózka).
Tillig - Rozstaw osi około 24.6mm, średnica koła - tu rzekłbym 10.5mm (mierzone linijką, bez suwmiarki i bez rozbierania wózka).Ranger pisze: ↑08 sty 2024, 23:54KOLEJNĄ BAZĄ NAPĘDOWĄ DO EU07 MOŻE BYĆ BR193 Vectron Jego średnica kół to 1250mm a rozstaw osi w wózku to 3000m. Pasuje zatem równie dobrze co Husarz Tilliga.Ranger pisze: ↑05 sty 2024, 20:55Napędem do tego modelu mogą być dwie bazy - droższa to Husarz Tilliga i wszystkie pochodne. Rozstaw kół w wózku oraz ich średnica pasują idealnie.
Nic nie trzeba zmieniać. Wystarczy zapiąć nasze maskownice i zamontować w ramie w gniazdach takich jak w bazie.
Tanią bazą napędową będzie Taurus Piko wszystkich rodzajów. Średnica kół nie jest idealna jak i rozstaw różni się o 1,2mm. Nie mniej jednak cena bazy rekompensuje te nieścisłości.
Czy ktoś z was może zmierzyć jak wiarygodnie Tillig i Piko odwzorowały wymiary kół i rozstaw osi wózka?
DOBRE!!!!!Oczywiście, że bedzie to wyrób "303E-podobny".
W 303E są 4 silniki elektryczne w wózkach, a w modelu bedzie tylko jeden silnik. 303E jest zasilana z sieci 3kV=, a w modelu będzie to tylko 0-12= lub 16V (DCC). No i maszynista w 303E siedzi w środku lokomotywy, a w modelu będzie musiał siedzić obok...
Oczywiście, że bedzie to wyrób "303E-podobny".
Patrząc na te budę to do poprawy byłoby wszystkoMoim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze.
KOLEJNĄ BAZĄ NAPĘDOWĄ DO EU07 MOŻE BYĆ BR193 Vectron Jego średnica kół to 1250mm a rozstaw osi w wózku to 3000m. Pasuje zatem równie dobrze co Husarz Tilliga.Ranger pisze: ↑05 sty 2024, 20:55Napędem do tego modelu mogą być dwie bazy - droższa to Husarz Tilliga i wszystkie pochodne. Rozstaw kół w wózku oraz ich średnica pasują idealnie.
Nic nie trzeba zmieniać. Wystarczy zapiąć nasze maskownice i zamontować w ramie w gniazdach takich jak w bazie.
Tanią bazą napędową będzie Taurus Piko wszystkich rodzajów. Średnica kół nie jest idealna jak i rozstaw różni się o 1,2mm. Nie mniej jednak cena bazy rekompensuje te nieścisłości.
To nieźle przepłaciłeś27K EUR
Może to w pliku tak wygląda ale w rzeczywistości to przejście nie jest tak ostre. Nie mniej jednak ja raczej nie będę dotykał projektu na który poszło 27K EUR. Nie mam też programu do obróbki STL.Wojtek_Kraków pisze: ↑06 sty 2024, 18:09 Tak STL się ciężko obrabia. Co prawda mamy w pracy program do tego ale i tak nie wszystko się da.
Co pantografów to bardzo dobra decyzja.
Odnośnie reflektora to mam wrażenie, że a) ciut za nisko wystaje ten element na dachu, b) troszkę za ostre/za krótkie przejście już w sama lampę.
refl2.jpg
Ale nie upieram się, że mam racje.
Na wydruku próbnym widać poziome schodki na mordzie. Tak jak w pliku STL (i nie chodzi mi o warstwy druku).
WP_20170123_16_18_58_Pro.jpg
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość