EU07 UMF 303E

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: EU07 UMF 303E

Post autor: Ranger »

Pokolorowałem oddzielne części aby było widać co i jak. Oczywiście części, które się dublują nie są umieszczone na rysunku.
Załączniki
kolorowe.jpg
kolorowe2.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 14:57 Osobiście zrobiłbym pod piko husarz.
Tak jak pisałem, będą dwie wersje ramy pod napęd taki na jaki stać zamawiającego
Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 14:57 Piko znacznie poprawiło jakość a przy tym cena jest zadowalająca.
Fajnie, ze pantofrafy będą Twoje a nie mityczne niedostępne tilligi, które też do tanich nie należą.
Nie planowałem używać żadnych gotowych pantografów bo każdy to nie to a kosztują majątek.
Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 14:57 Moim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze.
przod.jpg20120718- 290.JPG20120718- 289.JPG
(Zdjęcia oryginału z wątku na modelarstwo.info)
Ja wiem, że tak w wątku na sąsiednim forum czepiali się każdego milimetra tego modelu ale ja nie widzę co tutaj jest do poprawy.
refl.jpg
refl2.jpg
Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 14:57Dodatkowo nie wiem czy to.kwestia rednerowania czy czego ale na screenach dziwnie Ci się załamują krawędzie w modelu, np tu
lemiesz.jpg
Jest to raczej kwestia dziwnego pokazywania modelu 3D w programie. Uwierz, że kształt jest dobry i w druku też wychodzi poprawnie.
Uprzedzając pytania, druk 3D był próbny na jakimś tanim Anyqubic Photon,
naroze.jpg
WP_20170123_16_18_58_Pro.jpg
WP_20170123_16_19_44_Pro.jpg
Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 14:57Zamiast STL mógł Ci podesłać STEP.
Podglądam dalej ;)
Cieszę się, że humor Ci dopisuje. Ale już wyjaśniam jak było.
Plik STL dostaliśmy od "chińczyka" po wielkich prośbach itd. Trwało to ponad dwa miesiące.
Udało się wydębić jedynie plik z budą w formacie właściwie nieobrabialnym. Reszty nie uzyskalismy.
O formatach produkcyjnych typu STEP itp nie ma nawet mowy. Do tego stopnia, że w przypadku jednego modelu skończyło się to dwuletnią batalią w sądzie w Chinach.

Przy prośbach udostępnienia SU45 lub EP09 trafiliśmy na ścianę i tyle.
Awatar użytkownika
lycanananas
Kontakt:

Post autor: lycanananas »

Z chęcią wezmę jeden zestaw. Wygląda to interesująco szczególnie z opcją kupienia wózków z wałami od Tilliga + silniczki z Aliexpress.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Adamczewski pisze: 06 sty 2024, 13:56 Rozstaw osi wózka wynosi około 23.4 mm, średnica koła około 8, nie mam suwmiarki by to dokładniej zmierzyć. Ale raczej zgodnie z oryginałem, gdzie średnica koła wynosi 1000mm i rozstaw 2800, ciut za mało na EP09 i EU07 (1250mm). Przy okazji premiery Laminatki od Piko ktoś wspominał że ta miałaby idealne wymiarowo wózki i koła. Ale co z tego jeśli koszt ten sam co Husarz.
:arrow: Ogólnie rozstaw osi oryginału to 3050mm a średnica nowego koła z obręczą to 1250mm.

:arrow: W TT daje nam to odpowiednio 25,41mm rozstawu i 10,41mm średnicy koła.

:arrow: Rozstaw osi wózka ES64 Tilliga to 24,4mm a średnica koła to 10,5mm. Bliżej już chyba nie będzie.

Nie zmienia to faktu, że rozstaw osi wózka BR218 jest za mały, 2mm to już jednak widoczna różnica. Średnica kół sprawi, że ten model będzie wyglądał komicznie.
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Osobiście zrobiłbym pod piko husarz.
Piko znacznie poprawiło jakość a przy tym cena jest zadowalająca.
Fajnie, ze pantofrafy będą Twoje a nie mityczne niedostępne tilligi, które też do tanich nie należą.
Moim zdaniem poprawy wymaga dach przy reflektorze.
przod.jpg
20120718- 290.JPG
20120718- 289.JPG
(Zdjęcia oryginału z wątku na modelarstwo.info)

Dodatkowo nie wiem czy to.kwestia rednerowania czy czego ale na screenach dziwnie Ci się załamują krawędzie w modelu, np tu
lemiesz.jpg
Zamiast STL mógł Ci podesłać STEP.
Podglądam dalej ;)
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Rozstaw osi wózka wynosi około 23.4 mm, średnica koła około 8, nie mam suwmiarki by to dokładniej zmierzyć. Ale raczej zgodnie z oryginałem, gdzie średnica koła wynosi 1000mm i rozstaw 2800, ciut za mało na EP09 i EU07 (1250mm). Przy okazji premiery Laminatki od Piko ktoś wspominał że ta miałaby idealne wymiarowo wózki i koła. Ale co z tego jeśli koszt ten sam co Husarz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Tomasz pisze: 06 sty 2024, 12:50 Co do dawcy można by jeszcze sprawdzić czy spasuje startówka Tilliga BR 218.
Jest tania i wielkościowo powinna być ok.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby to zamówienie silników i wózków :)

Czy będzie baza kalek do wyboru?
Wiem, że Kamil je stosował ale ja niestety nie mam tej lokomotywy. Jest ktoś w stanie zmierzyć średnicę kół i rozstaw osi w wózku?

Grupowe zamówienie na napędy też przewiduję.

Kalki oczywiście będą do wyboru od IV do VIep.
Awatar użytkownika
Tomasz
Kontakt:

Post autor: Tomasz »

Co do dawcy można by jeszcze sprawdzić czy spasuje startówka Tilliga BR 218.
Jest tania i wielkościowo powinna być ok.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby to zamówienie silników i wózków :)

Czy będzie baza kalek do wyboru?
arkadio12
Kontakt:

Post autor: arkadio12 »

2 komplety poprosze .
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Domiss pisze: 06 sty 2024, 10:48 Ciekawy pomysł. Jestem zainteresowany dalszymi szczegółami. Zakładam, że przed składaniem zamówień będziemy mogli zobaczyć zdjęcia poskładanego, jeżdżącego modelu (najlepiej takiego z dźwiękiem, żeby było jasne, że też wejdzie ;) ). Oczywiście rozumiem, że osiągnięcie takiego etapu trochę potrwa.
Oczywiście, odbędzie się to tam samo jak było w przypadku wagonów 408S.
Nie oferuję kota w worku. Osiągnięcie tego etapu potrwa trochę czasu nie mniej jednak będę wszystko pokazywał na forum.
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Ciekawy pomysł. Jestem zainteresowany dalszymi szczegółami. Zakładam, że przed składaniem zamówień będziemy mogli zobaczyć zdjęcia poskładanego, jeżdżącego modelu (najlepiej takiego z dźwiękiem, żeby było jasne, że też wejdzie ;) ). Oczywiście rozumiem, że osiągnięcie takiego etapu trochę potrwa.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Rudd pisze: 06 sty 2024, 10:03 Na kiedy planowany jest owy zestaw?
Cały czas pracuję nad częściami, wkrótce pierwsze fotki detali.
Zestawy będą wdrożone do produkcji po zebraniu zamówień na co najmniej 30 kompletów - minimum produkcyjne.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Wojtek_Kraków pisze: 06 sty 2024, 09:38 Pantografy będą w zestawie? Bo z wybranego dawcy raczej średnio pasują.
Ranger pisze: 05 sty 2024, 20:55 Do tego będą części metalowe odlewane z mosiądzu - reflektory góra i dół, zabudowa dachu, pantografy, elementy ramy, maskownice wózków, schodki itd
Dałem nawet fotkę naszych pantografów. Może jeszcze raz.
pantograf.jpg
W szczególe.
pantograf 2.jpg
Ostatnio zmieniony 06 sty 2024, 10:53 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 06 sty 2024, 08:34 Niczego nie powiedziałeś gnieździe na dekoder (Next18 ?), dźwiękach, oświetleniu czołowym, kabiny itd.
Na tym etapie należy przewidzieć miejsce na głośnik z komorą rezonansową, LEDy oświetlenia, tory kablowe, łatwy dostęp do gniazda dekodera itd.
Nie powiedziałem niczego o gnieździe bo takiego nie planuję. W zestawach będą gotowe płytki pod dekoder na przewodach.
Płytka z gniazdem Next18 którą proponujesz będzie bardzo ciężka do wykonania. Myślę, że kaprys w postaci gniazda podwoi jej koszt a montaż bardzo skomplikuje. Bardzo drobne piny gniazda Next18 wymagają lutowania HotAir.
Nasza płytka stosowana dotychczas sprawdzała się bez problemu. Nie rozumiem więc sensu wyważania otwartych drzwi.
WP_20161022_13_51_40_Pro.jpg
O oświetlaniu czołowym napisałem powyżej.
Ranger pisze: 05 sty 2024, 20:55Przody ramy mają gniazda przewidziane pod płytki PCB.
Będzie więc płytka ustawiona bezpośrednio na reflektorami. Tak jest najprościej. Same reflektory będą mieć światłowody jak to było w przypadku ST43. To rozwiązanie się tam sprawdziło.

W lokomotywie będzie bardzo dużo miejsca więc głośnik z pudłem rezonansowym się zmieści.
Dźwięki zapewni Elvis - Leszek Wala. Co do rodzaju dekodera to zastosujemy najnowsze ZIMO.

ArturSchŁ pisze: 06 sty 2024, 08:34BTW: z napędem PIKO Taurus miałem problemy z dekoderem dźwiękowym. Dekodery jazdy sprawowały się OK, po instalacji dekodera dźwiękowego (innej marki) pojawiły się problemy z parametrami jazdy (brak płynności prędkości, pojawiło się falowanie itp.).
Były to egzemplarze z początku produkcji, możliwe że dziś już nie występują.

Warto przygotować wzorcowy zestaw (zalecany): napęd + dekoder + dźwięki, by efekt końcowy był rzeczywiście PREMIUM.
Nie spotkałem się z problemami z dekoderem dźwiękowym a wiem, że jeden z moich klientów taki właśnie model miał.
Sam miałem model w wersji DCC z dekoderem jazdy.

ZALECANYM napędem będzie napęd Tilliga. Można kupić same kompletne wózki + wałki aby było tanio. Jeśli będzie trzeba to zrobimy grupowy zakup sprawdzonych silników na Aliexpress. Silników których sami używamy od lat.
Rudd
Kontakt:

Post autor: Rudd »

Na kiedy planowany jest owy zestaw?
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMF”