2011 - Zapowiedzi i Nowości
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: 2011 - Zapowiedzi i Nowości
Akurat chłodnia nie wygląda na produkt Tilliga, a którejś z mniejszych niemieckich firm - kinematyki Peho, obrotowe widły maźnicze, brak blaszek. Prawdopodobnie Tillig dał tylko markę lub odkupił formy bez ich "utilligowiania". 

- BarTTmań
- Kontakt:
Na stronach MSS jest już foto:
Diesellokomotive 246 011 der ITG (175 Jahre Deutsche Eisenbahn)
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/modellbahnshop/shop.pl?SESSION=501901&shopid=1&template=produkt1-detail.html&spur_id=1&hst_id=1&r1_id=2&r2_id=7&artnr=04931&pager2=0,,0,0,0,0,2,
Diesellokomotive 246 011 der ITG (175 Jahre Deutsche Eisenbahn)
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/modellbahnshop/shop.pl?SESSION=501901&shopid=1&template=produkt1-detail.html&spur_id=1&hst_id=1&r1_id=2&r2_id=7&artnr=04931&pager2=0,,0,0,0,0,2,
- krzysztof
- Kontakt:
tak sie domyślam, tym bardziej że ten "wózek" tak zaciska oś że ona się prawie nie obracaDBv pisze:Zapewne aby model lepiej wpasowywał się w łuki... i być może z tego samego powodu projektant wyszedł z założenia, że dodatkowe blaszki nie będą niezbędne...

a serio mówiąc, to ten "obrót wózka" jest raczej symboliczny - ok.1mm w każdą stronę.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:23 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Zapewne aby model lepiej wpasowywał się w łuki... i być może z tego samego powodu projektant wyszedł z założenia, że dodatkowe blaszki nie będą niezbędne...krzysztof pisze:...koła ma zamontowane są w takich jakby wózkach na jedną oś. po co to?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:23 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
a do mnie właśnie przyjechała nowa chłodnia Ibhqss (nr kat. 14690)
krótko mówiąc: dwa kroki do przodu, jeden wielki wstecz!
te dwa kroki naprzód: pięknie opisana, napisy w 4 kolorach!!! także na czole wagonu. wiekszość elementów dodatkowych jak poręcze, stopnie, koła już zamontowana - w gablocie model cud.
a ten wstecz: denne właściwości jezdne, model porównywalny długością i rozstawem osi do platform (14750), znacznie lżejszy, koła ma zamontowane są w takich jakby wózkach na jedną oś. po co to? no i najważniejsze: brak blaszek w których mocowano osie a zmniejszających opór toczenia. takie BTTB z metalowymi kółkami. na bocznicę!
dopisano:
podwozie wydaje się być wspólne z tymi:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5600
zawieszenie kół jest identyczne ale tam są blaszki! a w mojej chłodni na te metalowe łoża nie ma już miejsca.
krótko mówiąc: dwa kroki do przodu, jeden wielki wstecz!
te dwa kroki naprzód: pięknie opisana, napisy w 4 kolorach!!! także na czole wagonu. wiekszość elementów dodatkowych jak poręcze, stopnie, koła już zamontowana - w gablocie model cud.
a ten wstecz: denne właściwości jezdne, model porównywalny długością i rozstawem osi do platform (14750), znacznie lżejszy, koła ma zamontowane są w takich jakby wózkach na jedną oś. po co to? no i najważniejsze: brak blaszek w których mocowano osie a zmniejszających opór toczenia. takie BTTB z metalowymi kółkami. na bocznicę!
dopisano:
podwozie wydaje się być wspólne z tymi:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5600
zawieszenie kół jest identyczne ale tam są blaszki! a w mojej chłodni na te metalowe łoża nie ma już miejsca.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 18:39 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Model uroczy, ale jak dla mnie, zwłaszcza w aspekcie doświadczeń z eksploatacji, szału nie ma...BarTTman pisze:Są już dostępne Kofy DR IV od Arnolda
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=90375#90375
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:22 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarTTmań
- Kontakt:
Są już dostępne Kofy DR IV od Arnolda 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z rozmów z Panem Andrzejem wiem, że importer zdaje sobie doskonale sprawę z niebezpieczeństwa powstania modelu niezgodnego z rzeczywistością i wszystkie (tak sądzę) projekty AMC są weryfikowane przez pracownię Pana Koja, by ...nie zalegały na półkach.Witek M. pisze:Czyżby to aktywność naszej ulubionej firmy, ...
Stąd, raczej bym się skłaniał do zdania, iż jest to pomysł rodem ze Sebnitz, a mieliśmy już takie 'pomysły', jak np nieszczęsna Izba Żenady.

Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:14 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jest jeszcze Leuna-Mirathen i w ciemnoszary w malowaniu DR.Tillig ostro wystartował z formą do silosów. Po ukazaniu się tegorocznych zapowiedzi będziemy mieli już 6 takich wagonów w V/VI epoce (GATX brązowy (DB), KVG (DB), Lhoist (CD), VTG (DB) + zapowiadane biały GATX i ERMEWA. Będziemy mieli całkiem fajny skład do cementu
- Adamczewski
- Kontakt:
Tillig ostro wystartował z formą do silosów. Po ukazaniu się tegorocznych zapowiedzi będziemy mieli już 6 takich wagonów w V/VI epoce (GATX brązowy (DB), KVG (DB), Lhoist (CD), VTG (DB) + zapowiadane biały GATX i ERMEWA. Będziemy mieli całkiem fajny skład do cementu, na czoło proponuję białą BR185 Holcim Kuehna 

-
- Kontakt:
z tego co mi wiadomo Przewozy Regionalne nie mają na stanie wagonów YB natomiast wagony te bardzo fajnie wyglądają w nowych Barwach TLK
- KamilW
- Kontakt:
Dwie sprawy:Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynke na bazie Modista ....
pierwsza: Być może o wypuszczeniu takiego setu zadecydowała sprzedawalność wagonów Modista, są ładne ale niestety dość drogie.
(koszt setu trzech 127A to bagatela 500 zł - cena z katalogu przykursie 1 euro = 4 zł)
Mam wrażenie że to swego rodzaju "wietrzenie magazynów", niestety naszym kosztem.
(moja mała teoria spiskowa - nie traktować zbyt poważnie)
Druga sprawa: z tego co ja wiem o wagonach Modista mają one niestety zbyt duże okna (takie same wymiarowo jak w Halberstadtach Tilliga).
Może to lekko kłuć w oczy gdy zestawimy wagon 127A z Y-kiem.
P.S. Wiem, że to nie koncert życzeń, ale wg mnie dobrym rozwiązaniem byłby set 3 wagonów Y z różnymi numerami (może w przyszłości także w barwach PR, żeby było co przypiąć do E189 PR) i dwa wagony 127A na bazie Modista jako dwie oddzielne pozycje (jeden w malowaniu drugiej, a jeden w malowaniu pierwszej klasy).
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 21:27 przez KamilW, łącznie zmieniany 3 razy.
- BarTTmań
- Kontakt:
Świeża wiadomość z TT-Boardu:
Voith Maxima 40CC für 2012 angekündigt
Die sächsische Waggonfabrik Stollberg hat ihre geniale H0 Voith Maxima 40CC nun auch für die Spurweite TT angekündigt.
Die Lok soll 2012 erscheinen:
Sächsische Waggonfabrik Stollberg
http://www.waggonfabrik.eu/modelle.html#max_tt
Voith Maxima 40CC für 2012 angekündigt
Die sächsische Waggonfabrik Stollberg hat ihre geniale H0 Voith Maxima 40CC nun auch für die Spurweite TT angekündigt.
Die Lok soll 2012 erscheinen:
Sächsische Waggonfabrik Stollberg
http://www.waggonfabrik.eu/modelle.html#max_tt
- Witek M.
- Kontakt:
Myślę, że herr Tillig sam na to nie wpadł. Czyżby to aktywność naszej ulubionej firmy, której trzyliterowa nazwa zaczyna się na litere "A", a kończy na literę "C"?KrzyszTTof pisze:W tym miejscu można postawić pytanie - to ich własne pomysły czy ktoś im w tym pomaga?
Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynkę na bazie Modista ....

Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:09 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- KrzyszTTof
- Kontakt:
W tym miejscu można postawić pytanie - to ich własne pomysły czy ktoś im w tym pomaga?Witek M. pisze:Czyli bedzie kolejne discopolo - wyrob modelopodobny...KrzyszTTof pisze:[...] Tillig zapowiedzia? w nowos´ciach set 3 dwójek PKP na bazie Modistów.
Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynkę na bazie Modista ....
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:07 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.