2011 - Zapowiedzi i Nowości

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
gemol
Kontakt:

Re: 2011 - Zapowiedzi i Nowości

Post autor: gemol »

Akurat chłodnia nie wygląda na produkt Tilliga, a którejś z mniejszych niemieckich firm - kinematyki Peho, obrotowe widły maźnicze, brak blaszek. Prawdopodobnie Tillig dał tylko markę lub odkupił formy bez ich "utilligowiania". :D
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

DBv pisze:Zapewne aby model lepiej wpasowywał się w łuki... i być może z tego samego powodu projektant wyszedł z założenia, że dodatkowe blaszki nie będą niezbędne...
tak sie domyślam, tym bardziej że ten "wózek" tak zaciska oś że ona się prawie nie obraca :mrgreen: ciekawe co zrobi na rozjeździe :mrgreen:
a serio mówiąc, to ten "obrót wózka" jest raczej symboliczny - ok.1mm w każdą stronę.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:23 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

krzysztof pisze:...koła ma zamontowane są w takich jakby wózkach na jedną oś. po co to?
Zapewne aby model lepiej wpasowywał się w łuki... i być może z tego samego powodu projektant wyszedł z założenia, że dodatkowe blaszki nie będą niezbędne...
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:23 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

a do mnie właśnie przyjechała nowa chłodnia Ibhqss (nr kat. 14690)
krótko mówiąc: dwa kroki do przodu, jeden wielki wstecz!

te dwa kroki naprzód: pięknie opisana, napisy w 4 kolorach!!! także na czole wagonu. wiekszość elementów dodatkowych jak poręcze, stopnie, koła już zamontowana - w gablocie model cud.
a ten wstecz: denne właściwości jezdne, model porównywalny długością i rozstawem osi do platform (14750), znacznie lżejszy, koła ma zamontowane są w takich jakby wózkach na jedną oś. po co to? no i najważniejsze: brak blaszek w których mocowano osie a zmniejszających opór toczenia. takie BTTB z metalowymi kółkami. na bocznicę!

dopisano:
podwozie wydaje się być wspólne z tymi:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5600
zawieszenie kół jest identyczne ale tam są blaszki! a w mojej chłodni na te metalowe łoża nie ma już miejsca.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 18:39 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

BarTTman pisze:Są już dostępne Kofy DR IV od Arnolda !!
Model uroczy, ale jak dla mnie, zwłaszcza w aspekcie doświadczeń z eksploatacji, szału nie ma...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=90375#90375
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:22 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Są już dostępne Kofy DR IV od Arnolda !!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witek M. pisze:Czyżby to aktywność naszej ulubionej firmy, ...
Z rozmów z Panem Andrzejem wiem, że importer zdaje sobie doskonale sprawę z niebezpieczeństwa powstania modelu niezgodnego z rzeczywistością i wszystkie (tak sądzę) projekty AMC są weryfikowane przez pracownię Pana Koja, by ...nie zalegały na półkach.

Stąd, raczej bym się skłaniał do zdania, iż jest to pomysł rodem ze Sebnitz, a mieliśmy już takie 'pomysły', jak np nieszczęsna Izba Żenady.
:lol:
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:14 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Tillig ostro wystartował z formą do silosów. Po ukazaniu się tegorocznych zapowiedzi będziemy mieli już 6 takich wagonów w V/VI epoce (GATX brązowy (DB), KVG (DB), Lhoist (CD), VTG (DB) + zapowiadane biały GATX i ERMEWA. Będziemy mieli całkiem fajny skład do cementu
Jest jeszcze Leuna-Mirathen i w ciemnoszary w malowaniu DR.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Tillig ostro wystartował z formą do silosów. Po ukazaniu się tegorocznych zapowiedzi będziemy mieli już 6 takich wagonów w V/VI epoce (GATX brązowy (DB), KVG (DB), Lhoist (CD), VTG (DB) + zapowiadane biały GATX i ERMEWA. Będziemy mieli całkiem fajny skład do cementu, na czoło proponuję białą BR185 Holcim Kuehna :)
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

z tego co mi wiadomo Przewozy Regionalne nie mają na stanie wagonów YB natomiast wagony te bardzo fajnie wyglądają w nowych Barwach TLK
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynke na bazie Modista ....
Dwie sprawy:
pierwsza: Być może o wypuszczeniu takiego setu zadecydowała sprzedawalność wagonów Modista, są ładne ale niestety dość drogie.
(koszt setu trzech 127A to bagatela 500 zł - cena z katalogu przykursie 1 euro = 4 zł)
Mam wrażenie że to swego rodzaju "wietrzenie magazynów", niestety naszym kosztem.
(moja mała teoria spiskowa - nie traktować zbyt poważnie)
Druga sprawa: z tego co ja wiem o wagonach Modista mają one niestety zbyt duże okna (takie same wymiarowo jak w Halberstadtach Tilliga).
Może to lekko kłuć w oczy gdy zestawimy wagon 127A z Y-kiem.
P.S. Wiem, że to nie koncert życzeń, ale wg mnie dobrym rozwiązaniem byłby set 3 wagonów Y z różnymi numerami (może w przyszłości także w barwach PR, żeby było co przypiąć do E189 PR) i dwa wagony 127A na bazie Modista jako dwie oddzielne pozycje (jeden w malowaniu drugiej, a jeden w malowaniu pierwszej klasy).
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 21:27 przez KamilW, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Świeża wiadomość z TT-Boardu:

Voith Maxima 40CC für 2012 angekündigt
Die sächsische Waggonfabrik Stollberg hat ihre geniale H0 Voith Maxima 40CC nun auch für die Spurweite TT angekündigt.
Die Lok soll 2012 erscheinen:

Sächsische Waggonfabrik Stollberg
http://www.waggonfabrik.eu/modelle.html#max_tt
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

KrzyszTTof pisze:W tym miejscu można postawić pytanie - to ich własne pomysły czy ktoś im w tym pomaga?

Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynkę na bazie Modista ....
Myślę, że herr Tillig sam na to nie wpadł. Czyżby to aktywność naszej ulubionej firmy, której trzyliterowa nazwa zaczyna się na litere "A", a kończy na literę "C"? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:09 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Witek M. pisze:
KrzyszTTof pisze:[...] Tillig zapowiedzia? w nowos´ciach set 3 dwójek PKP na bazie Modistów.
Czyli bedzie kolejne discopolo - wyrob modelopodobny...
W tym miejscu można postawić pytanie - to ich własne pomysły czy ktoś im w tym pomaga?

Bo jak ktoś wcześniej wspomniał - mogli zrobić naprawdę fajny set - dwie dwójki na bazie Y i jedynkę na bazie Modista ....
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 20:07 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”