Co z TT ???

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Co z TT ???

Post autor: ArturSchŁ »

Cóż, może i ja się dołączę do chóru.

Też zaczynałem z H0 (zakup mojego ojca i pierwsza 'makieta'), lecz później ŚWIADOMIE zmieniłem wielkość na TT - po prostu kółko torów zmieściło mi się na stole !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 14:25 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
psz
Kontakt:

Post autor: psz »

Też jestem rezygnującym ze skali H0 i też zostałem uwiedziony wyjątkowością TT-ki. Po prostu H0 nie mieści się zgrabnie w normalnym mieszkaniu. A kolej to nie tylko podziwianie detali taboru (które w TT i tak są niezłe), ale przede wszystkim jazda :D
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Jako były H0-owiec mogę śmiało potwierdzić wyjątkowość tt-ki :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 14:22 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
kuba105000
Kontakt:

Post autor: kuba105000 »

No wiadomo, TT to jest coś niesamowitego. I tego nie zrozumie taki przeciętny zbieracz H0 czy innych skal. Jedynie szkoda, że przez to, że nasza skala jest dla koneserów, trudniej ją dostać. Jak dla mnie TT jest idealna. Na tyle duża, że można wziąć lokę czy wagon spokojnie w rękę lub pooglądać detale i na tyle mała, że żeby zrobić makietę nie trzeba mieć hali. :lol:
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Panowie ale jest nadzieja !! :idea: Przecież jest tendencja wzrastająca z 7,2 na 7,3, czyli 0,1 % do przodu!! :mrgreen:
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

FASLER pisze:Koledzy - cieszmy się że mamy coś co jest wyjątkowe, czego nie mają wszyscy a tylko nieliczni :mrgreen:
Otóż to!
Dla zapalonego TT-tkowicza i tak H0 zawsze będzie za duża, a N-ka za mała :lol:
O skalach hardcorowych nie wspominam...
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 15:51 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Koledzy - cieszmy się że mamy coś co jest wyjątkowe, czego nie mają wszyscy a tylko nieliczni :mrgreen:
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Kolejny slajd w prezentacji (nr 9) daje porównanie wschodnich i zachodnich landów. U nas może być podobnie jak na wschodzie Niemiec.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 11:52 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

W Niemczech pewnie tak jest.
W PL i tak druga jest TT, za H0. Potem N-ka, na końcu Z. Skale 0 i większe to pojedyncze osoby....
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 11:25 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Być może widzieliście tą prezentację - "Model Railroading in Germany" (po angielsku):
http://www.keystonedivision.org/report_ ... eb2010.pdf

Obrazek
tete
Kontakt:

Zgadzam się z kolegami. Nieco przykry jest fakt ignorowania skali TT w pismach typu Świat Kolei. Jednak nie oszukujmy się. Większość osób tam publikujących to miłośnicy H0, więc nie ma co się spodziewać za wiele... artykuły modelarskie to w większości publikacje Leszka Lewińskiego.

heh... do publikacji w tej gazecie trzeba by wkręcić jakiegoś agenta ze strony TT, tak by nieco rozbudował obszar skali idealnej i wskazał równie ciekawe do jazdy TTory ;)
MiGo
Kontakt:

Re: Salon HOBBY 2010

Post autor: MiGo »

chudy pisze:
oelka pisze:Albo faktu, że prezes-redaktor naczelny nie chce znać innego świata niż ten w skali 1:87. O czym wiadomo od wielu lat.
Wciąż broni się przed faktem, że to nie H0 jest skalą idealną :mrgreen:
A mi wydaję się że to raczej periodyk wydawany przez znajomych, którzy świetnie się bawią w ramach "zjednoczenia modelarzy polskich".
Jak przeglądałem ostatni numer (z tym żółtym Gagarinem na okładce), moją uwagę zwrócił tekst o targach w Lipsku autorstwa R.Pyssy (chyba nie przekręciłem nazwiska) i... zdjęcie przedstawiające obleganą makietę LL. W sumie niby nic, ale tak dla równowagi autor mógłby pokazać również dzieło innego modelarza, a nie tylko Nadwornego Architekta Szlaków Kolejowych. Tak trochę zalatuje mi kliką...

Michał
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

oelka pisze:Albo faktu, że prezes-redaktor naczelny nie chce znać innego świata niż ten w skali 1:87. O czym wiadomo od wielu lat.
Wciąż broni się przed faktem, że to nie H0 jest skalą idealną :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 08:42 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

PiotrZ pisze:Myślę, że taka ignorancja wynika jedynie z obawy przed ekspansją naszej skali.
Albo faktu, że prezes-redaktor naczelny nie chce znać innego świata niż ten w skali 1:87. O czym wiadomo od wielu lat.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 08:41 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Salon HOBBY 2010

Post autor: PiotrZ »

W najnowszym "Świecie Kolei" (12/2010) jest 3-stronnicowa, bogato ilustrowana relacja z Salonu HOBBY, który odbył się w październiku br. w Poznaniu. Niestety o TT-ce jest tylko jedno zdanie, które cytuję w całości:
"Członkowie PKMK (Karol Sperzyński, Karol Selerski, Adam Szwanenfeldt [powinno być: Marcin Szwanenfeld]) bronili też honoru modelarzy wielkości TT, prezentując makietę modułową." Koniec. Nic więcej. Myślę, że taka ignorancja wynika jedynie z obawy przed ekspansją naszej skali.

Wstawiam tą wiadomośc do tematu "Co dalej z TT", bo wątek o HOBBY został już zamknięty przez Admina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”