Polskie latarnie na makietę

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
misiek57
Kontakt:

Re: Polskie latarnie na makietę

Post autor: misiek57 »

raptor.61 pisze:Ciekawe jak świeci i jak się będzie prezentowała na makiecie :shock:
Nic prostszego kolego, musisz kupić i sprawdzić :P , potem możesz nam na forum napisać ile kosztuje i czy jest warta swojej ceny. 8)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 20:15 przez misiek57, łącznie zmieniany 1 raz.
raptor.61
Kontakt:

Post autor: raptor.61 »

Od dawna nie zaglądałem na forum ale zauważyłem że firma OMKIA wypuściła nowy produkt, lampę z 5-6 oprawami.Ciekawe jak świeci i jak się będzie prezentowała na makiecie :shock:
raptor.61
Kontakt:

miki pisze: Najwięcej problemów stwarza farba w kolorze betonu, która nadal nie jest ok.
Spróbuj z Humbrolem 140 lub 162
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 10:32 przez raptor.61, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
euzeb
Kontakt:

Post autor: euzeb »

Witam!
Kilka fotek z mojej makiety:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Wysokie lampy na peronach to produkt Kluby. Niestety nie jestem najlepszym fotografem.
Pozdrawiam euzeb
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 10:18 przez euzeb, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Producenta?? Blachy na słup H&W, na oprawę od WM, rura to rura, wystarczy to wszystko poskładać i polutować, co zabiera 15 min łącznie z zamontowaniem LEDa. Najwięcej problemów stwarza farba w kolorze betonu, która nadal nie jest ok. A ocenę zostawię do własnej wiadomości, jakoś nie rajcuje mnie chlapanie ocenami na prawo i lewo...
raptor.61
Kontakt:

Dzięki kolego że pokazałeś swoje lampy, szkoda iż nie podałeś nazwy producenta oraz swojej oceny tego modelu :P
miki
Kontakt:

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 08:53 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misiek57
Kontakt:

Re: Oświetlenie makiet

oelka pisze:To masz pecha. :mrgreen: Ale ja z nimi brudzia nie piłem, a jakoś ich znam.
Gdybyś czytał uważnie post, zauważył byś co napisałem. ;) Nie pisałem, że to ja ich nie znam :D Co do firmy wspomnianej w Twoim poście, to mam do nich podejście jako typowy klient, który dostał to co chciał i jest zadowolony. Reszta mnie nie interesuje.
raptor.61 pisze:Czytając różne fora doszedłem do przykrych wniosków. :oops: Polscy modelarze nie uznają tematu oświetlenia swoich makiet jako ważny, a to olbrzymi błąd.
Może i uznają, tylko tak naprawdę to nie mają za dużego wyboru. Jak kolega " oelka "słusznie zauważył "" opraw jak OŻk, OBs, rożnych odmian popularnych tzw "łyżek" na razie nie robi nikt. " ", a to są między innymi jedne z kultowych opraw jak np. ORZ-1
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 08:52 przez misiek57, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

misiek57 pisze:No kolego, nie wszyscy z nimi pili brudzia, więc mają prawo nie znać.
To masz pecha. :mrgreen: Ale ja z nimi brudzia nie piłem, a jakoś ich znam.
A adresu i telefonu na stronie firmowej nie mają i tylko oto chodziło jeśli coś już porównujemy ;)
Jakoś nie widzę co tu porównywać, skoro w ofercie haw nie ma opraw oświetleniowych w wielkości TT.

Druga sprawa. Wspomniano o firmie Omkia. Jeśli zajrzeć do jej katalogu jest w TT dostępna oprawa ORZ3-Kl, zamontowana na slupie stalowym w czterech wersjach różniących się slupem, lub ilością założonych opraw. Jest tez "lampa podwieszana" bez wyszczególnienia co to za oprawa. Po za tym 9 pozycji w "przygotowaniu" z oprawami OUR2 i OUS2. To nadal nie bardzo jest co lobbowac, przynajmniej w TT.
Zwłaszcza, że takie ORZ3-Kl, najczęściej były zakładane nie na stalowych slupach rurowych, ale bądź na ścianach (jest jako zapowiedz), bądź na slupach energetycznych. A tego w ofercie nie ma. Nawet w zapowiedziach.
A takich opraw jak OŻk, OBs, różnych odmian popularnych tzw "łyżek" na razie nie robi nikt.
raptor.61 pisze:Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią postanowiłem na początku opisać lampę z oprawą ...
To jest cały opis, czy zapowiedz opisu? Bo ja na razie więcej znalazłem na Oprawy.info, gdzie akurat SL-100 i SL-100 PKP są szeroko opisane.
Zresztą z Oprawy.info, związane jest tez forum w postaci www.lighting-gallery.pl.
Jeśli chcesz podać coś naprawdę ciekawego, to napisz więcej niż to co jest na "oprawach". Inaczej to już tylko powielanie tego, co już i tak jest.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 08:51 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
misiek57
Kontakt:

miki pisze:Walnąłeś jak ślepy z armaty. Akurat tak się składa, że ci goście są powszechnie znani, osobiście również, o takich drobnostkach jak komóreczki do nich nie wspominając. 8)
No kolego, nie wszyscy z nimi pili brudzia, więc mają prawo nie znać. A adresu i telefonu na stronie firmowej nie mają i tylko oto chodziło jeśli coś już porównujemy ;)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 08:46 przez misiek57, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Walnąłeś jak ślepy z armaty. Akurat tak się składa, że ci goście są powszechnie znani, osobiście również, o takich drobnostkach jak komóreczki do nich nie wspominając. 8)
TT88
Kontakt:

Post autor: TT88 »

drlukasz pisze:BTW.Nie ufam "firmom" które nie podają swojego adresu pocztowego, czy numeru telefonu.
To masz kolego do kolekcji - Hugwa & WiygN 8)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 08:45 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
raptor.61
Kontakt:

Panowie dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Awatar użytkownika
misiek57
Kontakt:

ArturSch pisze:... a nie prościej by było zapoznać się z : Jak To Zrobić ??
Mniej więcej na to samo wychodzi :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

raptor.61 pisze:Dzięki za podpowiedz :mrgreen:
... a nie prościej by było zapoznać się z : Jak To Zrobić ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”