Przemalowanie wagoników - proszę o rady

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Re: Przemalowanie wagoników - proszę o rady

Post autor: merry »

golab pisze:A co zrobić, kiedy chcę pomalować jedynie jakąś część, np dach ?
Powierzchnię, której nie chcemy malować trzeba zamaskować.

Duże i proste powierzchnie maskujemy taśmą maskującą (najlepiej Tamiya ze względu na optymalny poziom przylegania do powierzchni). Taśma przydaje się też do maskowania powierzchni o regularnych kształtach np kół (bandaże kół w TKt3). W takiej sytuacji kształt maskowany tworzymy za pomocą wycinaka.

Zakamarki i kształty nieregularne maskujemy za pomocą tzw fluidu np Maskol Humbrola (każdy z producentów farb modelarskich ma w swoim portfolio taki specyfik). Jest to maskownica w płynie. Specyfik szybko zasycha tworząc gumowatą dobrze przylegającą do podłoża powierzchnię. Po pomalowaniu fluid zdejmujemy podważając delikatnie np wykałaczką.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 13:21 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

merry pisze:A może założymy jakiś wątek poświęcony malowaniu modeli? Bardzo mi tego brakuje w dziale porady i techniki .... Jeżeli byliby zainteresowani mogę coś takiego przygotować
Jestem za !!
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 13:21 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Painting coaches

Post autor: ArturSchŁ »

trnman2001 pisze:I am new to the forum ...
Welcome trnman2001 to the ForumTT !!
We are glad to welcome TT fans behind the high-water !!
:lol:
trnman2001
Kontakt:

Painting coaches

Post autor: trnman2001 »

I am new to the forum but I have been model railroading for a while. I use an air brush, well worth the expense, remove or cover any windows or other detail I do not wnat to paint. Wash off the model with water containing a drop of dish washer detergent. I put on very light coats of paint starting out with a very light grey primer. Then if the primer is smooth I start with the colors going from light to dark and masking in between to save the light colors. Finish with a clear lacquer to protect the paint finish. Hope this helps
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

A co zrobić, kiedy chcę pomalować jedynie jakąś część, np dach ? Przeglądałem ostatnio wątek Rangera o budowie prawdziwej Tkt3. Na zdjęciach ze szpachlowania kotła wyraźnie widać, że z reszty budy lakier usuwany nie był, a malowana później będzie cała.

Używać podkładu ? Ile warstw ? Ile warstw lakieru ? Ile bezbarwnego ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 08:01 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Trochę tych lakierów już zdjąłem i powiem Ci, że to loteria. Wydaje mi się, że w swojej historii BTTB zmieniała typy lakierów (lub może podłoży) ... ?
Zdarzały się egzemplarze (BR110, BR130, Donner), z których farba schodziła wyśmienicie, a były takie, które nawet przez tydzień moczone w specyfiku (o którym poniżej) nie dały się zerwać.

Warto pamiętać o jednej rzeczy: Jeżeli zdecydujesz się na zdejmowanie lakieru to musisz to zrobić do końca, gdyż "zmywacz" wchodzi z w reakcje z lakierem.

Korzystam z dwóch specyfików, które są bezpieczne dla plastiku kolejkowego (co nieznaczy, że dla człowieka): płyn hamulcowy (konieczna praca w gumowych rękawicach) i zmywacz do akryli Wamod. Moje doświadczenia wskazują, że są to produkty równorzędne z lekką tendencją na Wamod (niestety droższy).
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

malowanie bedzie aerografem, problem w tym CZYM usunąć stary lakier. Jest kilka takich tematów na pokrewnych forach, ale z zadnego nie wynika, czy dotyczy oryginalnego lakieru producenta...

PS. Znacie kogoś robiącego kalki DR ??
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Wrzucam swoje trzy grosze (no może trochę więcej):

1. Od czego zacząć: Zdecydowanie polecam trening na małym wagoniku - idealnie do tego celu nadaje się G10 lub jeszcze lepiej startowy Dresden (jak wyjdzie od razu można położyć polskie kalki Kdst).

2. Technika malarska: w przypadku małych modeli o bogatej fakturze (np deskowania) można pokusić się o malowanie pędzlem, gdyż tylko wtedy nie będzie widać smug niezwykle trudnych do uniknięcia zwłaszcza przy emaliach mocno matowych ja Humbrol. W przypadku każdych innych wagonów polecam zdecydowanie aerograf. Zakup komletnego sprzętu to wydatek rzędu 450PLN a więc koszt połowy BR50. :D

3. Jakie farby: polecam akryle a w szczególności markę Vallejo. Mają one kilka dośc istotnych zalet: są bezwonne (w przeciwieństwie do emalii olejnych), szybko schną (jak każde akryle), z całą pewnością nie reagują z podłożem (przy emaliach olejnych warto sprawdzić!), mają dość bogatą paletę kolorów, mają fantastyczne opakowania z dozownikami (wazne przy mieszaniu kolorów), mają specjalną paletę farb pod aerograf (niezwykle wygodne)

4. Przed malowaniem zdecydowanie polecam usunięcie oryginalnej warstwy farby, co niestety nie zawsze jest łatwe. No i super ważna sprawa. Powierzchnię trzeba odtłuścić

5. Maskowanie: osobiście używam specjalnej taśmy maskującej Tamiya dostępnej w sklepach modelarskich dla modelarzy plastikowych (to Ci od samolotów i czołgów), Doskonale przywiera do powierzchni dzieki czemu farba nie podchodzi pod warstwę innego koloru (np. dach). Od biedy ujdzie taśma malarska ale ona ma z kolei bardziej agresywny klej, który może powodować oderwanie warstwy farby.

A może założymy jakiś wątek poświęcony malowaniu modeli? Bardzo mi tego brakuje w dziale porady i techniki .... Jeżeli byliby zainteresowani mogę coś takiego przygotować
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Chce przemalować pierwszy wagonik, ale żeby nie było lipy pytanko do fachowców - przed malowaniem usuwacie poprzedni (oryginalny) lakier ? na to podkład, czy bezpośrednio farba ? Jak maskujecie przejscia kolorów (dach-buda) ?
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

Papcio pisze:farby z serii Modelmaster, Revell, Molak czy Humbrol
Nie używałem farb z wszystkich wyżej wymienionych firm, ale malowałem Humbrolem i Revellem. Zdecydowanie polecam tą drugą, bo w porównaniu do Humbrola schnie o wiele szybciej i łatwiej się nakłada.
Kiedyś też chciałem przemalować wagon, a w zasadzie zrobić na nim graffiti. Do tego celu użyłem pędzelka i muszę powiedzieć, że efekt był całkeim dobry
marrem pisze:prosze o porady jakich farb uzyc
Jeżeli chodzi o sam odcień farby to wybierz coś na oko. Jeszcze za czasów BTTB wagony tego samego typu były produkowane w różnych odcieniach. Na przykład ja miałem kiedyś trzy Y i każdy był w innym kolorze, dlatego trudno będzie dobrać coś podobnego.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 19:32 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

prosze o porady jakich farb uzyc
Jakichkolwiek modelarskich, przeznaczonych do tego celu (np. farby z serii Modelmaster, Revell, Molak czy Humbrol)
czym nakladac farbe
Najlepiej byłoby aerografem, ale jest to dość drogie rozwiązanie (zakup urządzenia). Ja przemalowywałem kilka elementów w starszym taborze (w tym np. dach w bobinie) pędzelkiem i muszę powiedzieć, że efekt jest bardzo dobry. Potrzebny jest dobry pędzelek i odrobina cierpliwości.

Jeśli interesowałoby Ciebie to pierwsze rozwiązanie, musiałbyś zapytać kogoś kto zna się na rzeczy - na forum jest kilka takich osób.
w jaki sposob okleic wagoniki
A czym chcesz je okleić? Masz kalki na wagony?

A tak w ogóle to witamy na forum :)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 15:36 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

marrem pisze:Witam. Jestem nowym forumowiczem tt.
Witam Ciebie po sąsiedzku na ForumTT.
:mrgreen:
marrem
Kontakt:

Przemalowanie wagoników - proszę o rady

Post autor: marrem »

Witam. Jestem nowym forumowiczem tt. Chciałbym przemalować swoje wagoniki na barwy PKP (barwy PR 2 klasa). Proszę o porady jakich farb użyć i w jaki sposób nakładać, czym nakładać farbę (pędzelkiem ??) w jaki sposób okleić wagoniki?? Proszę o porady ws technik malowania. Pozdr.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 08:05 przez marrem, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”