To może na początek zmniejszyć rozmiary i rozmach "pierwszej" makiety?
Może na początek mniejsza stacja lub tylko przystanek z ładownią?
Zredukujesz koszty przejścia na przyzwoity materiał torowy oraz koszty reszty "zawartości" makiety Nr1.
Projekt "pierwszej" makiety może zawierać możliwość późniejszego dołączenia dalszych części...
Początki makiety - Sylas
Moderator: mod-Makieta
- A_Tox
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Początki makiety - Sylas
No popatrzyłem troche na nowe tory i niestety nie mam tyle funduszy żeby od nowa wszystko kompletować
więc muszę robić ze starych torów makietę a w przyszłości jeżeli fundusze pozwola może zbuduje druga juz na nowych torach 

- Jacula
- Kontakt:
Sylas,
posłuchaj kolegów. Nie rób makiety na starych torach. Oczywiście, jeździć pewnie będzie, ale wkład pracy w późniejsze usuwanie usterek, dolutowywanie połączeń, czyszczenie etc. naprawdę będzie większy, niż przyjemność z zabawy. Rurki zostaw - możesz z nich zrobić na przykład taki segment techniczny połączony z makietą, na który będziesz odstawiał pociągi, które w danej chwili nie kursują po makiecie (zamiast je co chwila 'pudełkować')
Pzdr - J
posłuchaj kolegów. Nie rób makiety na starych torach. Oczywiście, jeździć pewnie będzie, ale wkład pracy w późniejsze usuwanie usterek, dolutowywanie połączeń, czyszczenie etc. naprawdę będzie większy, niż przyjemność z zabawy. Rurki zostaw - możesz z nich zrobić na przykład taki segment techniczny połączony z makietą, na który będziesz odstawiał pociągi, które w danej chwili nie kursują po makiecie (zamiast je co chwila 'pudełkować')
Pzdr - J
- mencin
- Kontakt:
Sylas, nawet nie myśl o wykorzystaniu teraz rurek, a potem o wymianie na tory modelowe. To tak jakbyś postawił ścianę ze starych desek, położył tapety, a potem myślal o wymianie na nowszy materiał. Bez sensu. Nie bez powodu tez rurki wyszły z produkcji, a co za tym idzie z użycia na nowych makietach. Tory modelowe to lepsze przewodzenie pradu szczególnie w przypadku porownania ze szrotowymi rurkami. Narobisz sobie tylko problemow i zniechecisz sie do dalszej budowy.
mencin
mencin
-
- Kontakt:
No na razie będę robił makietę z tego co mam, a potem jak znam życie, to będę myślał o ulepszeniach 

Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 15:17 przez Sylas, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Początki makiety- Sylas
Hmmm. Pomysł na makietę, a właściwie pół pomysłu, już masz.Sylas pisze:... tak wygląda pierwsza koncepcja ułożenia,

Proponuję Tobie prześledzić dyskusje o wyższości torów modelowych nad U-rurkami. Sam mam kilka pudełek pordzewiałych U-rurek, których nawet na Allegro wstyd dać.
Także rozjazdy BTTB, dobre dziś do BTTB taboru, należy wymienić gdyż zamykasz sobie możliwość przejazdu (w przyszłości) dłuższych lokomotyw szczególnie parowozów (BR 44 i BR 50/52), ale nie tylko.
Wbrew pozorom rezygnacja z U-rurek na rzecz flexów nie jest taka kosztowna - porównując z czekającymi Ciebie jeszcze innymi zakupami do makiety, a liczy się dobry fundament ...
-
- Kontakt:
Początki makiety - Sylas
Na forum nie jestem długo, ale kolejką interesuje się już jakiś czas ponieważ mój wujek miał kiedyś swoją makietę, ale niestety mało co z niej zostało.
Z pozostałości to jest koło 100 szt torów "rurek" i taboru który pozostał i który dokupiłem mam zamiar zrobić swoją makietę. Makieta będzie miała wymiar 200 x 130. Płytę już mam, teraz będę myślał nad wykonaniem. A tak wygląda pierwsza koncepcja ułożenia, jeszcze nie na płycie 

Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, 19:02 przez Sylas, łącznie zmieniany 2 razy.