BTTB a Tillig - Flex a modelowe

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Re: BTTB a Tillig - Flex a modelowe

Post autor: solar »

Musisz tylko pamiętać, że przy tworzeniu łuku należy nieco przesunąć o kilka podkładów miejsce połączenia szyn. Tak jak to przedstawiono w tym miejscu.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 12:46 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Bo to kurka wodna nie Hollywood.
Same się wyginają. Kupisz - zobaczysz...
Awatar użytkownika
maxierTT
Kontakt:

Post autor: maxierTT »

Tak przy okazji, nie chce robić nowego tematu, więc pisze tu (żeby nie śmiecić).
Na całym forum nie ma nic napisane na temat gięcia fleksów, jak to robić krok po kroku?? (używam zawsze opcji "szukaj")
Na temat malowania też nic niema ale to potem...

Może jakiś filmik... ;) ?
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

To zależy co będzie jeździć po Twoich torach i jaki szlak chcesz zrobić. Dla nowych modeli (epoka 5-6) proponuję betonowe, dla starszych (epoka 1-5) drewniane. Drewniane podkłady trafiają się jeszcze dziś ale już tylko na drugorzędnych liniach.
Awatar użytkownika
maxierTT
Kontakt:

Zdecydowałem się na zakup flexów, tu moje pytanie.
jakich podkładów użyć (beton, drewno, stal)? :shock:
Awatar użytkownika
Kłapouchy
Kontakt:

Post autor: Kłapouchy »

A jakie byście mogli polecić tanie i dobre sklepy online z Tillig'iem??
Np. sklep kolegi z forum http://www.ttaborpkp.pl
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 01:16 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

maxierTT pisze:2. jeśli lepiej nową, to rozważałem pomysł połączenia jej ze starą, ale czy było by to możliwe z technicznego punktu widzenia.
Połączyć TAK, ale czy jeździć ??

Stary tabor BTTB na U-rurkach przejedzie bez problemu, ale nowe konstrukcje Tillig'a i Roco (szczególnie parowozy BR50/52, BR44) będą miały problemy z jazdą po ostrych łukach (R < 310mm) jak i na rozjazdach BTTB. Długie wagony (np Halberstadt) zawadzają o napędy rozjazdów montowane po wewnętrznej stronie łuku.

Na DZIŚ jest to dobry pomysł, ale jeśli planujesz w przyszłości zakupy długich lokomotyw i wagonów to mogą być problemy. Dobrym rozwiązaniem wydaje się budowa makiety z uwzględnieniem współczesnych wymagań (promień >=310, rozjazdy co najmniej EW2) pozostawiając starą (tymczasowo) jako pole zabawy starszym taborem oraz pole do eksperymentowania.
:P

Osobiście polecam budowę makiety przy użyciu fleksów 1000 mm oksydowanych (85500 z podkładami 220mm: 83025)) docinanych na wymiar według potrzeb, oraz rozjazdów fleksowych (też oksydowanych - 83426). Użycie fleksowych rozjazdów pozwala z nich uzyskać rozjazd symetryczny (2 x 7,5 st) , lewe i prawe jak i łukowe lewe, prawe (są one do samodzielnego złożenia: KIT, a opis złożenia znajdziesz na Forum). Zastosowanie szyn oksydowanych (BRÜNIERT) pozwala rezygnować z konieczności malowania szyn na kolor rdzy, gdyż tak nie świecą w oczy, jak zwykłe białe.
Jest to chyba także najtańszy sposób.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 08:57 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

1. To zależy od zaawansowania prac na makiecie, pamiętaj o tym, że modelowe mają inne kąty zwrotnic ;)
2. Żadne problem, są przejściówki, np. tu: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4949
3. Flexy są to tory modelowe, ale takie, które można wyginać na łuki jakie się chce... krótko mówiąc są elastyczne ;)
np. tu: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=1457

P.S Nie wiem czemu akurat linki zapodaje z Modelmanii, czekam na paczkę od nich 2 miechy prawie :/
Awatar użytkownika
maxierTT
Kontakt:

BTTB a Tillig - Flex a modelowe

Zbudowałem już makietę na torach BTTB, ale nie podoba mi się ich profil (takie rurki jakby), więc chcę założyć Tillig, nigdy nie miałem kontaktu z Tillig'ami, a więc mam pare pytań:
1. czy warto mi zrywać stare BTTB i zakładać Tillig czy lepiej zbudować nową makietę??
2. jeśli lepiej nową, to rozważałem pomysł połączenia jej ze starą, ale czy było by to możliwe z technicznego punktu widzenia.
3. co to są Flex?? i czym się różnią od modelowych??

z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 08:05 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”