Zgadzam się z Tobą, że właściwe oświetlenie makiety to ważna sprawa. Proponuję, abyś na początek podzielił się z nami swoimi osiągnięciami w tej mierze, czyli pokaż co już i jak oświetliłeś.raptor.61 pisze:... rozpoczynam ten post i mam cichą nadzieję, że Polscy modelarze podejmą temat...
Polskie latarnie na makietę
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Oświetlenie makiet
-
- Kontakt:
Oświetlenie makiet
Czytając różne fora doszedłem do przykrych wniosków.
Polscy modelarze nie uznają tematu oświetlenia swoich makiet jako ważny, a to olbrzymi błąd.
Na Niemieckich makietach zawsze zachwycało mnie to iż ich makiety są pięknie oświetlone, zwłaszcza w nocy.
Dla tego rozpoczynam ten post i mam cichą nadzieję, że Polscy modelarze podejmą temat, a nie jak zwykle wszystko zostanie ucięte po dwóch trzech postach. Wydaje mi się iż temat jest ważny i bardzo istotny. Chciałbym aby w tym miejscu pojawiały się posty o nowościach na rynku modelarskim o ciekawostkach i zdjęcia ciekawych makiet jak również podpowiedzi jakie lampy w danym okresie były montowane na Polskich dworcach i ulicach.

Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 16:18 przez raptor.61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Re: Polskie latarnie na makietę
Mam........misiek57 pisze:Kup Fluorescent Lamp Simulator Viessmanna, a gwarantuję Ci że będziesz miał lepszą zabawę, zwłaszcza że jak piszesz kupiłeś lampy OMKI. Te z białym światłem idealnie się do tego nadają. No i jaki realizm przy modelach latarni z świetlówkami.![]()

Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 18:18 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
- misiek57
- Kontakt:
Chłopie (bez obrazy oczywiście ) daj sobie spokój z tym, szkoda czasu na pierdoły.TT88 pisze:Wracając do tematu oświetlenia latarniami makiety, to czy któryś z kolegów ma, lub eksperymentował z czujnikiem zmierzchowym właśnie zapalającym lampy??. Ja swój chciałbym po miniaturyzacji umieścić w jakimś domku. Foto diodę umieścić w lufciku dachu. I spróbować tak ustawić próg zadziałania, aby lampy zapalały się o zmierzchu tak jak w realu.

Viessmann nr. katalogowy 5067 wpisujesz w dziale elektroniki i szukaj.
Viesmann
Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 18:19 przez misiek57, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Może się uda , ale bezpieczniej potencjometr do regulacji czułości mieć pod "ręką". Raczej bym go nie chował na stałe .
-
- Kontakt:
Hm............ Cisza nastała. Wypada chyba samemu ze sobą pisać 

-
- Kontakt:
Wracając do tematu oświetlenia latarniami makiety, to czy któryś z kolegów ma, lub eksperymentował z czujnikiem zmierzchowym właśnie zapalającym lampy??. Ja swój chciałbym po miniaturyzacji umieścić w jakimś domku. Foto diodę umieścić w lufciku dachu. I spróbować tak ustawić próg zadziałania, aby lampy zapalały się o zmierzchu tak jak w realu. 

-
- Kontakt:
Dzięki za pomoc 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Bardzo interesujące.
A nie spotkałeś się z czymś takim, ale mniejszym gabarytowo?. Żeby można było schować np. w domku. Z racji braku miejsca będę zmuszony miniaturyzować wszystko co się da związanego z elektryką. 

-
- Kontakt:
Z tym czujnikiem to różnie może być - w domu może być ciężko ustawić kiedy ma się zapalić - nawet jeżeli jest wyposażony taki czujnik w regulację ( większość posiada ) to ustawienie działa na konkretnie ustawioną wartość i wystarczy troszkę widniej na zewnątrz lub oświetlenie w pokoju obok i całe ustawienie szlak trafi...
Chyba że twardo ustawisz - super ciemno ( egipskie ciemności ) - włączenie oświetlenia na makiecie.
No, ale zawsze można to zrealizować
przykład:
http://eltronix.pl/img/products/3909.pdf
pozdrawiam
Paweł
Chyba że twardo ustawisz - super ciemno ( egipskie ciemności ) - włączenie oświetlenia na makiecie.
No, ale zawsze można to zrealizować

przykład:
http://eltronix.pl/img/products/3909.pdf
pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
E... nie oto chodziło. Mój post chwalący Omkię był pretekstem do zaczęcia jakiejś dyskusji na temat latarni na makietach. Równie dobrze gdybym kupił te lampy innego producenta z jakiejś Koziej Wólki i też by mi się spodobały też bym chwalił. Bo jak to się mówi obejrzałem, pomierzyłem i za super (przynajmniej według mnie) uznałem. Głównym celem jednak było dowiedzenie się od starszych kolegów: co i jak z montażem takich czy innych lamp w makiecie jak podłączać. Co na przykład sądzicie o takim bajerku jak czujnik zmierzchowy na makiecie? Czy ma to jakiś sens? Czy jest to pierdoła z którą lepiej się nie babrać. 

-
- Kontakt:
A czy to jest zarzut? Żeby wszystko było jasneTT88 pisze:Nie wiem czemu zarzucasz mi działalność komercyjną![]()

-
- Kontakt:
Nie wiem czemu zarzucasz mi działalność komercyjnąmiki pisze:Nie prowadzę działalności komercyjnej, w odróżnieniu od Ciebie, kolego

Więc skąd "miki" wzięło Ci się takie stwierdzenie

Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 07:52 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czytaj co piszę. Fotki wiszą na forum M., gdzieś tak od 4 lat. Jak się zakręcisz, może Cię tam wpuszcząTT88 pisze:E... kolego i żadnej fotki nie zapodałeśOj nie ładnie

Nie prowadzę działalności komercyjnej, w odróżnieniu od Ciebie, kolegoTT88 pisze:..... to może bym jakieś u Ciebie zamówił