Polskie latarnie na makietę

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Oświetlenie makiet

Post autor: ArturSchŁ »

raptor.61 pisze:... rozpoczynam ten post i mam cichą nadzieję, że Polscy modelarze podejmą temat...
Zgadzam się z Tobą, że właściwe oświetlenie makiety to ważna sprawa. Proponuję, abyś na początek podzielił się z nami swoimi osiągnięciami w tej mierze, czyli pokaż co już i jak oświetliłeś.
raptor.61
Kontakt:

Oświetlenie makiet

Post autor: raptor.61 »

Czytając różne fora doszedłem do przykrych wniosków. :oops: Polscy modelarze nie uznają tematu oświetlenia swoich makiet jako ważny, a to olbrzymi błąd. :evil: Na Niemieckich makietach zawsze zachwycało mnie to iż ich makiety są pięknie oświetlone, zwłaszcza w nocy. :D Dla tego rozpoczynam ten post i mam cichą nadzieję, że Polscy modelarze podejmą temat, a nie jak zwykle wszystko zostanie ucięte po dwóch trzech postach. Wydaje mi się iż temat jest ważny i bardzo istotny. Chciałbym aby w tym miejscu pojawiały się posty o nowościach na rynku modelarskim o ciekawostkach i zdjęcia ciekawych makiet jak również podpowiedzi jakie lampy w danym okresie były montowane na Polskich dworcach i ulicach.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 16:18 przez raptor.61, łącznie zmieniany 1 raz.
TT88
Kontakt:

Re: Polskie latarnie na makietę

Post autor: TT88 »

misiek57 pisze:Kup Fluorescent Lamp Simulator Viessmanna, a gwarantuję Ci że będziesz miał lepszą zabawę, zwłaszcza że jak piszesz kupiłeś lampy OMKI. Te z białym światłem idealnie się do tego nadają. No i jaki realizm przy modelach latarni z świetlówkami. :mrgreen:
Mam........ :mrgreen: Kupiłem. Dzięki za poradę.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 18:18 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misiek57
Kontakt:

Post autor: misiek57 »

TT88 pisze:Wracając do tematu oświetlenia latarniami makiety, to czy któryś z kolegów ma, lub eksperymentował z czujnikiem zmierzchowym właśnie zapalającym lampy??. Ja swój chciałbym po miniaturyzacji umieścić w jakimś domku. Foto diodę umieścić w lufciku dachu. I spróbować tak ustawić próg zadziałania, aby lampy zapalały się o zmierzchu tak jak w realu. :idea:
Chłopie (bez obrazy oczywiście ) daj sobie spokój z tym, szkoda czasu na pierdoły. ;) Zamiast tracić czas na coś co i tak wywalisz po pewnym czasie, bo nie działa jakbyś sobie tego życzył. Kup Fluorescent Lamp Simulator Viessmanna, a gwarantuję Ci że będziesz miał lepszą zabawę, zwłaszcza że jak piszesz kupiłeś lampy OMKI. Te z białym światłem idealnie się do tego nadają. No i jaki realizm przy modelach latarni z świetlówkami. :mrgreen:

Viessmann nr. katalogowy 5067 wpisujesz w dziale elektroniki i szukaj.

Viesmann
Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 18:19 przez misiek57, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek.W
Kontakt:

Post autor: Darek.W »

Może się uda , ale bezpieczniej potencjometr do regulacji czułości mieć pod "ręką". Raczej bym go nie chował na stałe .
TT88
Kontakt:

Hm............ Cisza nastała. Wypada chyba samemu ze sobą pisać :?
TT88
Kontakt:

Wracając do tematu oświetlenia latarniami makiety, to czy któryś z kolegów ma, lub eksperymentował z czujnikiem zmierzchowym właśnie zapalającym lampy??. Ja swój chciałbym po miniaturyzacji umieścić w jakimś domku. Foto diodę umieścić w lufciku dachu. I spróbować tak ustawić próg zadziałania, aby lampy zapalały się o zmierzchu tak jak w realu. :idea:
TT88
Kontakt:

Dzięki za pomoc :mrgreen:
TT88
Kontakt:

Bardzo interesujące. :shock: A nie spotkałeś się z czymś takim, ale mniejszym gabarytowo?. Żeby można było schować np. w domku. Z racji braku miejsca będę zmuszony miniaturyzować wszystko co się da związanego z elektryką. :?
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Z tym czujnikiem to różnie może być - w domu może być ciężko ustawić kiedy ma się zapalić - nawet jeżeli jest wyposażony taki czujnik w regulację ( większość posiada ) to ustawienie działa na konkretnie ustawioną wartość i wystarczy troszkę widniej na zewnątrz lub oświetlenie w pokoju obok i całe ustawienie szlak trafi...

Chyba że twardo ustawisz - super ciemno ( egipskie ciemności ) - włączenie oświetlenia na makiecie.

No, ale zawsze można to zrealizować :)

przykład:
http://eltronix.pl/img/products/3909.pdf

pozdrawiam
Paweł
TT88
Kontakt:

E... nie oto chodziło. Mój post chwalący Omkię był pretekstem do zaczęcia jakiejś dyskusji na temat latarni na makietach. Równie dobrze gdybym kupił te lampy innego producenta z jakiejś Koziej Wólki i też by mi się spodobały też bym chwalił. Bo jak to się mówi obejrzałem, pomierzyłem i za super (przynajmniej według mnie) uznałem. Głównym celem jednak było dowiedzenie się od starszych kolegów: co i jak z montażem takich czy innych lamp w makiecie jak podłączać. Co na przykład sądzicie o takim bajerku jak czujnik zmierzchowy na makiecie? Czy ma to jakiś sens? Czy jest to pierdoła z którą lepiej się nie babrać. :|
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

TT88 pisze:Nie wiem czemu zarzucasz mi działalność komercyjną ??
A czy to jest zarzut? Żeby wszystko było jasne Obrazek temat powinien znaleźć się w dziale giełda, producenci czy gdzieś tam z dużym dopiskiem: "Uwaga reklama". Bo to ani porada ani technika, tylko komercja.
TT88
Kontakt:

miki pisze:Nie prowadzę działalności komercyjnej, w odróżnieniu od Ciebie, kolego
Nie wiem czemu zarzucasz mi działalność komercyjną ?? Nie prowadziłem i nie prowadzę, choć powiem szczerze przydałaby się. Niestety nie mam talentów, aby wytwarzać coś seryjnie i handlować. A jedyną rzecz, którą jak do tej pory próbuje sprzedać na Allegro (na prośbę kolegi, który nie ma dojścia do internetu). Jest lampka w skali "N" - OMKI. :|
Więc skąd "miki" wzięło Ci się takie stwierdzenie ??
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 07:52 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

TT88 pisze:E... kolego i żadnej fotki nie zapodałeś :evil: Oj nie ładnie
Czytaj co piszę. Fotki wiszą na forum M., gdzieś tak od 4 lat. Jak się zakręcisz, może Cię tam wpuszczą :mrgreen:
TT88 pisze:..... to może bym jakieś u Ciebie zamówił :lol:
Nie prowadzę działalności komercyjnej, w odróżnieniu od Ciebie, kolego :>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”