Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
adamTT
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: adamTT »

Witam,

Chciałbym przedstawić kolejne próby i przymiarki przed budową stacji. Poniżej kilka zdjęć peronów, które udało mi się wykonać. Wszystko jest ułożone luzem tzn tory nie są przymocowane, ani pomalowane, taka poprostu przymiarka:) Będę wdzięczny za uwagi i opinie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Nie rzuca się w oczy, że za wysoki.
Fajny pomysł i ładnie wygląda, tylko miejsca łączeń krzyczą.

Powodzenia w dalszej pracy.
adamTT
Kontakt:

Wiadukt nie jest jeszcze w 100% ukończony i złożony, ale chyba może już pełnić swoje funkcje. Wysokość i tak wyszła inna niż zamierzałem... :evil: heh błąd w obliczeniach. Znaczy się wyszedł wyższy niż przewidywałem więc z przejezdnością tym bardziej nie powinno być problemów :) Poniżej kilka fotek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 17:51 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Dzięki za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 12:01 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

adamTT pisze:Koledzy, czy orientuje się może ktoś jaka jest/powinna być minimalna wysokość wiaduktu nad linią kolejową?
Istnieje coś takiego jak skrajnia budowli, która określa wymiary obiektów: tuneli, wiaduktów, peronów itd.
W praktyce modelarskiej lepiej oprzeć sie na wymiarach skrajni zawartej w Europejskich Normach Modelarstwa Kolejowego: http://www.morop.org/de/normes/index.html a szczególnie NEM102 i NEM105 choć ta druga dotyczy tuneli, to przy budowie wiaduktu może być przydatna.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 09:11 przez oelka, łącznie zmieniany 3 razy.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

Mariusz pisze:Wiadomo, że prześwit musi być wyższy od skrajni taboru.
Są na to normy !!
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 08:23 przez twardy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Masz piętrusy ?? Muszą pod przejechać !! To tak po wiejsku ;)
Bardzo często jest to uzależnione od warunków lokalnych-ukształtowania terenu.
Wiadomo, że prześwit musi być wyższy od skrajni taboru.
adamTT
Kontakt:

Witam,

Koledzy, czy orientuje się może ktoś jaka jest/powinna być minimalna wysokość wiaduktu nad linią kolejową? Czy na wysokość ma również wpływ to czy wiadukt przebiega nad linią z siecią trakcyjną?

chodzi mi o coś takiego, tyle że wiadukt będzie przechodził nad linią kolejową bez sieci trakcyjnej:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 20:34 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

tete pisze:....geometria jest do kitu (te łuki)....
Wariant1 - Akurat to rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe i często stosowane
tete pisze:....oraz odległości pomiędzy rozjazdami....
Wstawki można sobie darować, ich brak razi mniej niż samo EW2.

W wariancie 2 leży chyba IBW - problematyczne. Ale większym błędem jest rozjazd w torze głównym który dla jazdy tym torem musi być ustawiony na "w bok" ... Wariant 1 jest zdecydowanie lepszy.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 16:39 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Dzięki za lekturę :)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 08:05 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Oba obrazki przedstawiają fragment poprawnego układu torów. Ale to wszystko, bo jak już bawimy się w odwzorowywanie, to po pierwsze geometria jest do kitu (te łuki), oraz odległości pomiędzy rozjazdami. Zresztą poczytaj sobie dokument zatytuowany Drogi Szynowe (pdf) ;)
adamTT
Kontakt:

Koledzy, który układ torów jest poprawny, a dokładniej które ułożenie zwrotnic (EW2 15)? Przymierzam się do wykonania stacji na linii dwutorowej z dwoma peronami.

wariant 1
Obrazek

wariant 2
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 08:04 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Uwagi co do zieleni postaram się uwzględnić przy następnych modułach, a może nawet coś mi się jeszcze uda poprawić na tym module. Dzięki za opinie i podpowiedzi :) Poniżej kilka fotek z postępu prac. Generalnie cały teren jest już pokryty :) hmmm czyżby to był już koniec....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Zielonek pisze:Trochę powinieneś zwaloryzować latarnie bo ten plastik strasznie razi blaskiem :/
A mnie razi w oczy ten dziwny murek z czerwonych dużych (1:1) bloków przy budynku na placu gdzie jest waga. Poza tym gratuluję postępów prac ;)

A jeśli mogę coś zasugerować, to wydaje mi się, że zastosowany materiał na liście krzaków można by zmienić na inny w miejscach - konkretnie kolor - gdzie ten ciemnozielony kolor bardzo kontrastuje z jasna trawą (nienaturalnie to wygląda, jak wszelkie mocne przejścia kolorystyczne w zieleni). Zwykle ciemniejsza zieleń jest w rowach, tam gdzie więcej wilgoci... ale to tylko sugestia, bo tak w ogóle, to całkiem nieźle ci wychodzi!!!
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, 13:02 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Witam, chciałem opisać sposób wykonania ogrodzenia typu płot betonowy - może komuś się przyda (ewentualnie proszę admina o przeklejenie w odpowiednie miejsce)

Do wykonania potrzebny jest arkusz papieru do wizytówek (wzór w prążki, ale te o mniejszej szerokości, bo z tego co wiem to są dwa rodzaje, notabene ten drugi wzór fajnie nadaje się na imitację dachu:))
Obrazek

wzdłuż prążków odmierzamy 4 linie (w zależności jak wysoki chcemy mieć płot) co 4mm
Obrazek

następnie prostopadle do prążków również odmierzamy linie (tym razem określamy długość płotu) co 15 mm
Obrazek

i rysujemy linie - prostopadłe do prążków
Obrazek Obrazek

następnie wzdłuż prążków (co 4 mm) rozcinamy karton nożykiem, ważne jest aby nie rozcinać do końca kartonika należy kończyć na ostatniej kolumnie. Każda kolumna ma szerokość 15mm natomiast ta ostania jest krótsza i tam należy zakończyć rozcinanie kartonika
Obrazek

ważne jest również, aby rozcinać kartonik od frontu tzn od strony prążków (po drugiej stronie płotu wychodzą wtedy fajne "zadry" które imitują nierówności betonu).

Ostatnią czwartą linie odcinamy do końca.
Obrazek

Następnie musimy wykonać słupki. Należy je wykonać z tego samego kartonu wycinając paski nie większe niż 1mm z drugiego końca kartonika tnąć wzdłuż prążków
Obrazek

Następnie przy pomocy kleju (ja używam kleju typu VICOL) naklejamy wzdłuż narysowanych linii (prostopadle do prążków, dla jasności :)) wcześniej wycięte paski zostawiając odpowiednią długość paska do solidnego umocowania na makiecie, a z drugiej strony do przewinięcia słupka na drugą stronę płotu.
Obrazek

Następnie przewijamy słupek na drugą stronę zostawiają na górze płotu lekki naddatek (wg gustu i realizmu;)) można potem zostawiając dłuży naddatek potem lekko go wygiąć - też kwestia gustu. Klejąc poszczególne słupki możemy ustalać sobie "prześwit" między płytami płotu lekko rozchylając paski (też kwestia gustu)
Obrazek

po sklejeniu wszystkich słupków powinniśmy otrzymać coś takiego
Obrazek

Następnie możemy przy pomocy ostrego nożyka oszpecić nasz płot wycinając pojedyncze elementy płotu imitując braki. Potem pozostaje nam pomalować płot farbą imitującą beton ( ja używam farby vallejo 152) i trochę go przybrudzić.
Przed zamocowanie na makiecie wcześniej przyklejam płot do zwykłej kartki A4, potem dopiero przyklejam do makiety (klej nie musi wyschnąć) łatwiej i solidniej jest przykleić wtedy płot do makiety, jest zdecydowanie większa powierzchnia do przyklejenia) Przyklejając płot najlepiej jedną końcówkę słupka która ma być przyklejona do podłoża należy wygiąć w prawo drugą w lewo, następną w prawo itd itd...
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, 08:28 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”