Witam, chciałem opisać sposób wykonania ogrodzenia typu płot betonowy - może komuś się przyda (ewentualnie proszę admina o przeklejenie w odpowiednie miejsce)
Do wykonania potrzebny jest arkusz papieru do wizytówek (wzór w prążki, ale te o mniejszej szerokości, bo z tego co wiem to są dwa rodzaje, notabene ten drugi wzór fajnie nadaje się na imitację dachu:))
wzdłuż prążków odmierzamy 4 linie (w zależności jak wysoki chcemy mieć płot) co 4mm
następnie prostopadle do prążków również odmierzamy linie (tym razem określamy długość płotu) co 15 mm
i rysujemy linie - prostopadłe do prążków
następnie wzdłuż prążków (co 4 mm) rozcinamy karton nożykiem, ważne jest aby nie rozcinać do końca kartonika należy kończyć na ostatniej kolumnie. Każda kolumna ma szerokość 15mm natomiast ta ostania jest krótsza i tam należy zakończyć rozcinanie kartonika
ważne jest również, aby rozcinać kartonik od frontu tzn od strony prążków (po drugiej stronie płotu wychodzą wtedy fajne "zadry" które imitują nierówności betonu).
Ostatnią czwartą linie odcinamy do końca.
Następnie musimy wykonać słupki. Należy je wykonać z tego samego kartonu wycinając paski nie większe niż 1mm z drugiego końca kartonika tnąć wzdłuż prążków
Następnie przy pomocy kleju (ja używam kleju typu VICOL) naklejamy wzdłuż narysowanych linii (prostopadle do prążków, dla jasności

) wcześniej wycięte paski zostawiając odpowiednią długość paska do solidnego umocowania na makiecie, a z drugiej strony do przewinięcia słupka na drugą stronę płotu.
Następnie przewijamy słupek na drugą stronę zostawiają na górze płotu lekki naddatek (wg gustu i realizmu;)) można potem zostawiając dłuży naddatek potem lekko go wygiąć - też kwestia gustu. Klejąc poszczególne słupki możemy ustalać sobie "prześwit" między płytami płotu lekko rozchylając paski (też kwestia gustu)
po sklejeniu wszystkich słupków powinniśmy otrzymać coś takiego
Następnie możemy przy pomocy ostrego nożyka oszpecić nasz płot wycinając pojedyncze elementy płotu imitując braki. Potem pozostaje nam pomalować płot farbą imitującą beton ( ja używam farby vallejo 152) i trochę go przybrudzić.
Przed zamocowanie na makiecie wcześniej przyklejam płot do zwykłej kartki A4, potem dopiero przyklejam do makiety (klej nie musi wyschnąć) łatwiej i solidniej jest przykleić wtedy płot do makiety, jest zdecydowanie większa powierzchnia do przyklejenia) Przyklejając płot najlepiej jedną końcówkę słupka która ma być przyklejona do podłoża należy wygiąć w prawo drugą w lewo, następną w prawo itd itd...