Z zaciekawieniem obserwuję Twoje pomysły.
Moderator: mod-Makieta Modułowa
Nie wiem tylko jak pomieścisz tam napędy od sygnałów Viessmann'aGrzegorz TT pisze:To jest konstrukcja oparta na profilach aluminiowych.
Istnieje coś takiego jak przedsionek pierwszego i ostatniego wagonu...Grzegorz TT pisze:Ile Tadzio wciśnie do przedziału swoich modułów bez narażania się konduktorowi i innym pasażerom![]()
![]()
Zgadza się. Ściana czołowa nie musi być jednym kawałkiem drewna/sklejki/płyty* (* - niepotrzebne skreślić). Jeśli się przyjrzysz, to zauważysz, że u mnie deska podtorza jest najczęściej fragmentem dopełniającym tą ścianę do kształtu profilu.To że profil w rozumieniu deski o określonym kształcie będzie wykonany z 5 dopasowanych części moim zdaniem nie ma znaczenia.
Tak sobie Tadziu oglądam Twoje moduły łukowe...Poczytaj uważnie normę - moduł bez ścian czołowych w kształcie profili nie jest zgodny ze sTTandardem (pkt 1.2).
Poczytaj uważnie normę - moduł bez ścian czołowych w kształcie profili nie jest zgodny ze sTTandardem (pkt 1.2).Grzegorz TT pisze:Możliwe jest wyprodukowanie podobnego modułu bez profili i zgodnego ze sTTandardem. Co więcej – możliwe jest wyprodukowanie 2 modułów 90X50 które będzie można przewieźć na imprezę np. pociągiem co przy obecnie stosowanych konstrukcjach jest niewykonalne.
Gdyby nie było co wyjaśniać, to forum stałoby sie wkrótce niepotrzebne...Grzegorz TT pisze:Przepraszam Adamie, że zafajdaliśmy ten temat ale coś tu trzeba wyjaśnić.
Niekoniecznie, ale fajnie byłoby mieć na czym poćwiczyć. Inna sprawa, że na zlotach rzadko kiedy jest okazja na dłubanie, na warsztatach już prędzej. Także Bytom i Szczecin zapraszająadamTT pisze:Czy na takie warsztaty trzeba przybyć ze swoim modułem ?
Zgadzam się w 100%ArturSch pisze:I tu chyba leży problem
Desek już nie przytnę, bo skrzynki mam już zrobione, ale w tym przypadku nie będę podkładał 70x70, ale gdyby co to się podłoży 60x60PiotrZ pisze:... skoro masz już przycięte deski na 100mm, to zetnij jeszcze 1cm ...
To już sTTandardu nie określają wymiary i normyWybacz, ale podpuszczanie to moja specjalność...
Lekarstwem może być ograniczenie ilości profili do 1 (słownie jeden), a reszta jako zalecane połączenia segmentów....tutaj lekarstwem jest zbudowanie dużej ilości modułów o różnych układach profili...
Ponieważ prawo nie działa wstecz zapewniam Cię, że moje moduły jednak będą sTTandardowe tak jak są sTTandardowe wszelkie moduły o boku 155, 85 ...... i mój ostatni - 48mm wykonany ze sklejki 8mm oraz kątownika aluminiowego 40x20mm, bo te parametry teraz nie są ujęte normą.Zapewniam Cię, że nie chcesz, aby to było unormowane. Bo wtedy z dnia na dzień Twoje moduły ze sklejki 3mm staną się niezgodne z normą...
Wybacz, ale podpuszczanie to moja specjalność...Grzegorz TT pisze:Dzięki Tadziu za kolejne dobre rady ale nie skorzystam.
Nie, nie widzę problemu, przynajmniej technicznego - oba profile powinny mieć wg nowego brzmienia normy 160mm wys., więc da sie je skręcić na 3 śruby. Natomiast jest problem estetyki takiego połączenia - tutaj lekarstwem jest zbudowanie dużej ilości modułów o różnych układach profili i wybieranie na zlot tylko tych pasujących do danej konfiguracji makiety. Tak więc, budujmy, budujmy...Grzegorz TT pisze:Jak widzę dla Ciebie nie ma problemu z łączeniem ze sobą modułów o profilach np. MN z MG
Zapewniam Cię, że nie chcesz, aby to było unormowane. Bo wtedy z dnia na dzień Twoje moduły ze sklejki 3mm staną się niezgodne z normą...Grzegorz TT pisze:...za to jest problem z modułem o grubości konstrukcji której to sTTandard nie określa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości