Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: womo »

Może jeszcze parę uli ?
polecam pogrzebanie po stronach muzeów wsi np:
http://www.muzeumrolnictwa.pl/images/ga ... /index.htm
moduł super :)))
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Wszystko super, a będzie jeszcze lepiej, masz chłopie cierpliwość.
Jedyne ALE, to ten domek. Podzielam zdania kolegów. Jeśli wiejska chata to kształt oparty na prostokącie. Wejście prawie po środku, na lewo izby mieszkalne, po prawej zaś gadzina pomieszkuje. No a na strychu koniecznie słoma, siano i ziarno musi być przechowane. Dlatego dach dwuspadowy z otworem podawczym (i wentylacyjnym) w szczycie.

A ludzikom podstawki usuniesz?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Grzegorz TT pisze:Chaty wiejskie miały raczej inny kształt i w centralnej części piec > komin :idea: przy czym nie pamiętam jak było to rozwiązane przy pokryciu dachu strzechą. Chyba w okolicy komina kładziono kawałki blach.
Stosowano takie zabezpieczenia. Był to nawet wymóg formalny. Tyle, że ta chałupa... nie posiada komina, a więc i pieca ogrzewającego wszystkie izby.
Pomysł niezły, wykonanie od strony technicznej tez. Jednak nie wszytko mi sie podoba. Nie kojarzę chałupy wiejskiej na planie kwadratu. Proporcje długości ścian były raczej zbliżone do stosunku 2:1. Tak samo nie kojarzę by chałupy miały dach czterospadowy kryty strzecha. Przynajmniej na Mazowszu i Podlasiu. Zresztą jaki miałby być to region? Dość istotne pytanie, bo budownictwo wiejskie posiadało swoją specyfikę związaną z regionem. Szprosowanie okien można określić jako współczesne. Znane mi chałupy miały okna dzielone na 4-6 części.

Fajny jest pomysł z walącym się płotem i ławką obok furtki.
Wóz, właściwie wózek, bo jest bardzo krotki wymaga dopracowania. Szczególnie koła. Jeśli to ma być wóz konny to ile zwierząt ma stanowić siłę pociągową? Dwa, czy jedno? Dyszel lub dyszle, z reguły były zakładane ruchomo. Gdy wóz stał bez zaprzęgu leżały oparte wolnym końcem na ziemi. Tak samo na gnojówki (boki) stosowano gładkie heblowane deski.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 09:02 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Przecie to Biskupin !! Poznaje, byłem tam w tym roku. ;)
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Dom pewnie nie był robiony na podstawie jakiejś dokumentacji choćby zdjęcia ,ale nie to jest ważne. Doskonale dobrane bale użyte do budowy ścian (przede wszystkim chodzi mi o fakturę zewnętrzną), nie przeskalowane futryny ,strzecha nie wiem z czego jest zrobiona,ale może sucha trawka elektrostatyczna byłaby trochę cieńsza, nie znaczy to że jest zła po prostu głośno myślę. Na koniec płot kosztował sporo pracy,ale było warto zwłaszcza ten fragment rozwalony z płożącym się po nim krzakiem . Chyba Auchagen dużych pieniędzy nie zarobi na koledze.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Wszystko ok, ale jak dla mnie, to ta chatka mogłaby być ciemniejsza. Chyba że to niedawno postawiona chatka, z nastawieniem na agroturystykę ;)
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Dajesz czadu...
Chaty wiejskie miały raczej inny kształt i w centralnej części piec > komin :idea: przy czym nie pamiętam jak było to rozwiązane przy pokryciu dachu strzechą. Chyba w okolicy komina kładziono kawałki blach.
Popracuj nad łączeniami materiałów i oby tak dalej... :D
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

Witam,

Dzięki za porady w sprawie sypania trawy :)

KamilW, czy chodzi Ci o kolor tego szarego szutru przy bocznicy?

Kilka fotek z prac, tym razem klimacik polskiej wsi :) mój prototyp chaty wiejskiej z obejściem. Prace jeszcze nie są ukończone, brakuje zieleni - jakiś drzewek,krzaków,zarośli itp.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Witam, bardzo podoba mi się skład węgla w twoim wykonaniu. Ogólnie moim zdaniem idzie Ci naprawdę ładnie, tylko kilka elementów bije po oczach (wspomniany semafor, szary szuter) ale o tym była już mowa. Ogólnie trzymam kciuki za twoje prace.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

zwłaszcza denerwuje mnie prześwitujący biały kolor podłoża
Podłoże musisz pomalować. Ja używam ciemnego brązu, a pierwsze 3 skrzynki malowałem zielenią. Nawet jeśli za rzadko nasypiesz trawy - nie będzie widać.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 15:42 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Z trawy elektrostatycznej na starym papierze Vero robię sam maty dokładnie planując wymiary i kształty.Papier musi być zaimpregnowany żeby wikol nie wysychał zbyt szybko.Na posmarowany klejem papier sypię najpierw trawę 2mm i pukając od dołu powoduję jej wstawanie. Oczywiście nie może być jej za dużo ,bo musi zostać miejsce na trawę 4,5 ,lub 6mm.Jeżeli zostaną puste miejsca można zasypać trawę1mm albo przesianą glinę która mieszana z węglem drzewnym doskonale imituję kolor ziemi.Opisaną metodą wysiałem około 0,5m kw. Stosując różne kolory i długości wysiewanych traw można osiągnąć ciekawe efekty.
adamTT
Kontakt:

trucker pisze:Bardzo fajna jest bocznica nawet bez nowego nabytku, szczególnie zasiek węglowy i upaprane płyty betonowe.
Dzięki :)
trucker pisze:Chyba nie unikniesz stosowania trawy elektrostatycznej i wtedy trzy odcienie plus obowiązkowy kolor suchej pomoże płynnie zmieniać zieleń na module.
Trawę elektrostatyczną stosuję, ale jeszcze wysiewanie nie bardzo mi idzie... zwłaszcza denerwuje mnie prześwitujący biały kolor podłoża, i jak wysiewać trawę np 4,5 mm .... :/
trucker pisze:Drzewa krzaki posypka gąbkowa jest w porządku, kamienie są za duże i malowanie nic nie zmieni.
Kamienie albo zlikwiduje, albo czymś zasypie, zakopie, zazielenię... przynajmniej te białe :)
trucker pisze:Wystartowałeś kolego z wysokiego pułapu masz na module kilka obiektów ,ciek wodny i poziom wykonania zachęcający do budowania następnych modułów.
Jak spaść to z wysokiego konia ;) ale tak na poważnie to chciałem żeby był w miarę urozmaicony krajobraz, żeby móc zdobyć doświadczenie co do materiałów jakie można wykorzystać i samego wykonania. Jak wcześniej pisałem traktuje to jak poligon doświadczalny.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2008, 08:25 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

adamTT pisze:(...) jaki powinien być odstęp między torami? Na forum przewijały się dwie liczby 36mm i 43mm tak mi się przynajmniej kojarzy.
Opisują to normy NEM 103 i 112. Zgodnie z nimi, aby minęły się na łuku wagony grupy C (czyli o długości w TT 227mm), w najbardziej pewnie interesujących tutaj przypadkach, musi być spełnione:
1) dla łuku o promieniu 350mm odstęp 43mm lub
2) łuk o promieniu minimum 600mm, aby odstęp był 36mm.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 13:16 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Bardzo fajna jest bocznica nawet bez nowego nabytku, szczególnie zasiek węglowy i upaprane płyty betonowe. Chyba nie unikniesz stosowania trawy elektrostatycznej i wtedy trzy odcienie plus obowiązkowy kolor suchej pomoże płynnie zmieniać zieleń na module. Drzewa krzaki posypka gąbkowa jest w porządku, kamienie są za duże i malowanie nic nie zmieni. Rozstaw na linii dwutorowej to 36mm. Wystartowałeś kolego z wysokiego pułapu masz na module kilka obiektów ,ciek wodny i poziom wykonania zachęcający do budowania następnych modułów.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 13:16 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Z tymi kamieniami masz racje, co prawda nie są może całkowicie białe, ale faktycznie są mało realistyczne... zastanawiam się czy będzie teraz na to jakiś sposób, może pociągnąć je jakąś farbą? Z roślinnością są to raczej moje początki, starałem się żeby była w miarę urozmaicona i może faktycznie jest zbyt pstrokata.... chociaż w świetle dziennym wydaje mi się że nie jest tak tragicznie, owszem teraz pewnie kilka rzeczy zrobił bym inaczej, ale wykorzystam to doświadczenie na kolejnym segmencie. Ale dzięki za uwagi no i pochwały :) powiem może nie skromnie, ale jestem zadowolony z tego drewnianego mostku i może go zostawię w obecnej formie, bo prezentuje się naprawdę nieźle.

Przymierzam się do kolejnego segmentu, tak nawiasem to w planach mam wykonanie segmentowego torta, tzn chciałbym wykonać dwa segmenty łukowe (niestandardowe) tak aby wyszedł z tego owal, żeby można było sobie pojeździć w "kółko" dla zabawy wykorzystując segmenty które mam nadzieję będę budował wg sTTandardu, kusi mnie żeby zrobić segmenty dwutorowe, mam w związku z tym pytanie jaki powinien być odstęp między torami? Na forum przewijały się dwie liczby 36mm i 43mm tak mi się przynajmniej kojarzy.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 13:15 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”