Nowy "patent" na połączenia elektryczne

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: Nowy "patent" na połączenia elektryczne

Post autor: Misiek »

Mariusz pisze:Ile śrub, tyle przewodów.
Dobre, zwłaszcza na linii dwutorowej, że o stacjach nie wspominając.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

To rozwiązanie jest tak proste, że aż niewykonalne. Ale, my mamy skłonności do utrudniania sobie życia.
Przecież te śruby, które łączą moduły są jednocześnie stykami magistrali elektrycznej.
Ile śrub, tyle przewodów.
A o ile taniej !!
Brawo Tadeusz i Grzegorz !!
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Dla osób które nie wiedzą o co tu chodzi:
Obrazek
Taka "szajbka" jest stosowana w energetyce. To prostsze od cepa, tanie i bardzo niezawodne.
"Magistralę" wykonałem z LgY 2,5mm² (drut). Końce zostały złożone "na dwa", zaciśnięte kombinerkami i zalutowane. Nic się nie majta pod segmentem i nie potrzebuję żadnych złączy. Funkcję złączy pełnią śruby łączące segmenty.

Nie dziwi mnie opór wprowadzenia kolejnej zmiany. sTTandard powinien być "stabilny"
Co mnie wk....?? Nabyłem drogą kupna rolkę przewodu 14x0,6 i około 50 złączy BD które sobie leżą... Jedna Ludmiła :?
Kupiłem około 40 kpl. gniazd głośnikowych, rolkę przewodu głośnikowego i 20 wtyków bananowych. Razem to równowartość drugiej Ludmiły :x .
Żeby ukończyć rozpoczęte segmenty powinienem dokupić jeszcze 34 kpl. gniazd i 128 wtyków. Trzecia Ludmiła :evil: .

Dostosuję się do sTTandardu ale wszystkie połączenia międzysegmentowe przerabiam na „patent Tydziala” Gniazda z odzysku pójdą na profile przejściowe.
"Patentu Tydziala" nie da się w prosty sposób przenieść do sTTandardu. W profilu musiałyby powstać kolejne dziury, a i tak już wygląda jak ser.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Grzegorza jesteś super. To chyba dla tych co nie zmieniają .
Pawelec
Kontakt:

Post autor: Pawelec »

Trinon ma rację te fotki co Trojan wskazał są bardzo stare. Na chwilę obecną moduły Tydziala wyglądają dobrze i są przejezdne. A co do połączeń można je na upartego zdublować dla zatwardziałych sTTandardowiczów oraz ciekawych nowych sposobów połączeń, które nie muszą być wcale gorsze od obecnie stosowanych.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

jakie DORODNE te przejścia :mrgreen: pomysł godny naśladowania
Kilkujadek
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Ale na końcu modułu, w pobliżu profilu przejściowego, mają być banany i koniec.
Mówisz i masz !!
Obrazek
Jeżeli przez to mam być niesTTandardowy... :roll:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 18:15 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

No wiem, ale to "trochę" stare fotki
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

O ja...
Ale się nawalacie o to połączenie.
Nie lepiej zrobić po prostu podwójne - banan + śruba? :mrgreen:

A co do modułów tydziala - a wogóle widziałeś je? :roll:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Grzegorz TT pisze:No to może tak: sTTandard nie zabrania wykonania połączeń międzysegmentowych na końcówkach kablowych tudzież innych złączach.
STTanadard kompletnie nie ingeruje w to, co i jak jest wykonane wewnątrz modułu. Narzuca tylko "warunki brzegowe", które musi spełnić moduł, aby pasował do innych modułów: wysokość toru, profile czołowe, gniazda elektryczne i odpowiednią przepustowość prądową.

Na połączeniach międzysegmentowych możesz tworzyć wszelkie cuda, włącznie z przekazywaniem zasilania za pomocą indukcji elektromagnetycznej albo promieniowania kosmicznego :lol: , skoro nie lubisz wtyczek i kabelków. Ale na końcu modułu, w pobliżu profilu przejściowego, mają być banany i koniec. Norma to norma, a nie kaprys, który można zmieniać kilka razy w tygodniu... :evil:

A modułów tydziała po prostu nie będzie jak wpiąć w makietę, jeśli nie wykona odpowiednich gniazdek/wtyczek bananowych i tyle...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 16:15 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Grzegorz TT pisze:* - sTTandard jest w opracowaniu więc parametry mogą zostać zmienione lub inaczej zdefiniowane.
Złącza, złączami - Oby tylko profile zostały po staremu... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 16:14 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

No to może tak: sTTandard nie zabrania wykonania połączeń międzysegmentowych na końcówkach kablowych tudzież innych złączach. Ważne aby te złącza były pewne, miały obciążalność ponad 8A* i niewielką rezystancję styków*. U osób posiadających 1-3 moduły nie będzie to zakup nadwyrężający budżet domowy. W moim przypadku koszt był znaczny więc banany polecą na zakończenia modułów, a między nimi końcówki kablowe. A tak na wszelki... zrobię sobie kilka przelotek :mrgreen: .

* - sTTandard jest w opracowaniu więc parametry mogą zostać zmienione lub inaczej zdefiniowane.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

tydzial pisze:a daję ci głowę że z czasem te bananówki się wyrobią
Stosując bananki po 50 groszy/szt. to może i tak. Po kilku tysiącach podłączeń...
Kolega to oczywiście z własnego doświadczenia wie? Pewnie FREMOwcy i inni wykorzystujący bananki na modułach też się mylą... Pewnie wykorzystanie bananków przy zasilaczach, miernikach itp. to również pomyłka...

Śruby, mości Panowie!
A jak nie, to powiem "Veto!" :?

OT
W domciu wykorzystuję dla swoich potrzeb zasilacz warsztatowy. Zasilacz jest niemalże w moim wieku (dobija do 30 lat). W tym czasie mój ojciec a potem ja wymieniliśmy w nim 90% części. Jedyną niezmienną częścią są właśnie gniazda bananowe i przedni panel ze wskazówkowymi miernikami prądu i napięcia... Objawów wyrobienia jakoś nie widzę...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 08:54 przez drlukasz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

tydzial pisze:Standard to znaczy nie poprawiaj nie polepszaj
NIE.
Standard to znaczy: robimy wszyscy tak samo,
a nie po polsku: każdy sobie rzepkę skrobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”