Nowy "patent" na połączenia elektryczne
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Nowy "patent" na połączenia elektryczne
Złącza bananowe są OK tylko za drogie 

- tydzial
- Kontakt:
Dzięki Grzesiu mi się nie chce udowadniać że proste jest lepsze jak by te banany były tak ok to czemu w elektrotechnice mają tak nie wielki udział i to tylko w miernictwie .
-
- Kontakt:
1) Gdyby miał gdzieś to by o tym nie pisał.Misiek pisze:Bo "ktoś" sobie wymyślił inaczej i ma widocznie gdzieś ustalenia reszty.
2) Forum służy do wymiany poglądów nawet tych "debilnych" które zgodnie z regulaminem może ciąć moderator.
3) Jeżeli jeden ze 100 "debilnych" postów będzie podstawą do stworzenia czegoś sensownego, to moim zdaniem - WARTO
4) Rozwiązanie zapodał PRAKTYK, ja trafność potwierdzam.
Ponieważ sTTandard nie ingeruje w połączenia międzysegmentowe, osoby nie zgadzające się z naszymi opiniami mogą ich nie stosować.

Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 09:50 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Bo "ktoś" sobie wymyślił inaczej i ma widocznie gdzieś ustalenia reszty.ArturSch pisze:Naprawdę nie rozumiem dlaczego połączenie DWÓCH kabelków (...)budzi tyle emocji.
Pozostaje oczekiwać sprawdzenia tego rozwiązania na jakimś większym spoTTKaniu.
Pewnie przy okazji powstanie wątek: "Efekt połączeń elektryki wg. tydziala"

BABANKIArturSch pisze:DWA Krokodylko-babanki połączą wszystko ....

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
hugwa pisze: ... NIC

- hugwa
- Kontakt:
miki pisze:Mylisz się. Każdy tor=magistrala. Magistrala=2 przewody. Nie ma + i -
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Naprawdę nie rozumiem dlaczego połączenie DWÓCH kabelków (1. szyna LEWA, 2. szyna PRAWA - i to niezależnie od ilości torów, bo przy DCC, a to praktycznie jedyny system zasilania, wszystkie tory to jeden obwód elektryczny) budzi tyle emocji.

DWA Krokodylko-babanki połączą wszystko ....

DWA Krokodylko-babanki połączą wszystko ....
-
- Kontakt:
Ranger pisze:Na ostatnim spoTTkaniu skręcaliśmy moduły na jedną śrubę a resztę na zaciski stolarskie z racji rozbieżności/niedokładności rozmieszczenia otworów na profilach czołowych.
Cóż za zbieżnośćKrzyszTTof pisze:
...dochodzimy właśnie do sytuacji że moduły:
- spełniają normy sTTandardu
- średnio spełniają normy sTTandardu
- słabo spełniają normy sTTandardu
- spełniają normy sTTandardu na granicy
- prawie spełniają normy sTTandardu
- trochę spełniają normy sTTandardu
- częściowo spełniają normy sTTandardu
- nie spełniają norm sTTandardu
... i jest nad czym debatować, zamiast robić.

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
No wiesz... Budując TAKĄ stację to jakieś koszty trzeba ponieść... A nie czarujmy się - koszt tych 168 bananów to i tak niewielki % całkowitego kosztu rozjazdów, napędów do rozjazdów, ewentualnych semaforów i całej pozostałej elektryki na potrzeby takiej stacji.Grzegorz TT pisze:Moje wyliczenie zawiera jedynie segmenty rozpoczęte czyli pasywne + 5 segmentów Tetetkowa które docelowo ma się składać z 17.
Nie, to stare prawa Murphy'ego - jak dwóch ludzi ma wykonać coś wg tej samej normy, to na pewno popełnią takie błędy, że nie będzie to do siebie pasować...Grzegorz TT pisze:To chyba jakiś nowy SttANDARD z lewitującymi segmentami![]()
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 17:09 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Na ostatnim spoTTkaniu skręcaliśmy moduły na jedną śrubę a resztę na zaciski stolarskie z racji rozbieżności/niedokładności rozmieszczenia otworów na profilach czołowych. Ja jestem za bananami 

-
- Kontakt:
Jeżeli magistrala zasilająca tor będzie również magistralą akcesoriów to masz rację. Rozdzielenie ich wymaga również przyzwoitych złączy. Moje wyliczenie zawiera jedynie segmenty rozpoczęte czyli pasywne + 5 segmentów Tetetkowa które docelowo ma się składać z 17.T_Domagalski pisze: Nie wiem, skąd Ci wyszły takie ogromne ilości ....
To chyba jakiś nowy SttANDARD z lewitującymi segmentamiT_Domagalski pisze:...na zlotach niektóre moduły można połączyć ze sobą tylko jedną śrubą

Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 17:08 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Nie wiem, skąd Ci wyszły takie ogromne ilości (168 wtyków wystarczy do połączenia 21 modułów dwutorowych, i to o najbardziej "rozrzutnej" wersji magistrali). Poza tym nie przesadzajmy - jeśli podsumujemy wszystkie koszty budowy modułów (materiał na skrzynki, flexy, trawki, posypki, siateczki, itp.), to okaże się, że koszt elektryki wcale nie jest znaczący.Grzegorz TT pisze:Kupiłem około 40 kpl. gniazd głośnikowych, rolkę przewodu głośnikowego i 20 wtyków bananowych. [...] Żeby ukończyć rozpoczęte segmenty powinienem dokupić jeszcze 34 kpl. gniazd i 128 wtyków.
Tak, jak napisałem wcześniej - między segmentami możesz zamontować sobie dowolne złącza.Grzegorz TT pisze:Dostosuję się do sTTandardu ale wszystkie połączenia międzysegmentowe przerabiam na "patent Tydziala"....
Ale do łączenia modułów ten patent się nie nadaje. Choćby z tego powodu, że na zlotach niektóre moduły można połączyć ze sobą tylko jedną śrubą, więc cały patent bierze w tym momencie w łeb. A nawet jeśli da się dwoma, to nie zawsze przez te same otwory.
Nie ma najmniejszego sensu zastępować coś, co się sprawdza (banany) czymś, co niesie potencjalne problemy.
Po to, żeby zaoszczędzić kilka zł na module? To może w ramach dalszych oszczędności wrócić do "rurek" na modułach?

Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 17:07 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Zwłaszcza gdy stacja jest budowana z myślą o DCC gdzie łącznie z oddzielną magistralą sterowania potrzeba u mnie max 12 śrub (wyprowadzenia do 3 segmentów w tym jeden z boku).Misiek pisze:Dobre, zwłaszcza na linii dwutorowej, że o stacjach nie wspominając.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 17:06 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Mylisz się. Każdy tor=magistrala. Magistrala=2 przewody. Nie ma + i -
- Mariusz
- Kontakt:
Zdaje się, że + i - są jedne dla wszystkich torów, czy się mylę