Oczywiście jest to dyskusja akademicka, gdyż ktoś inny może zwracać uwagę na to "co na makiecie" jest, a sama jazda ogranicza się do przejazdu 30 cm w przód i 30 cm w tył (a na zlotach i tak nic nie słychać).
"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
Tu się z Kolegą nie zgodzę. Dla mnie osobiście, dźwięki jakie się wydobywają z makiety podczas jazdy często dyskwalifikują wszystko to "co na makiecie" jest.
Oczywiście jest to dyskusja akademicka, gdyż ktoś inny może zwracać uwagę na to "co na makiecie" jest, a sama jazda ogranicza się do przejazdu 30 cm w przód i 30 cm w tył (a na zlotach i tak nic nie słychać).

- Misiek
- Kontakt:
z tym pudłem rezonansowym to chyba jakis zabobon...
kto by się przejmował takimi drobiazgami...
ważniejsze powinno byc to co jest NA module a nie pod spodem
kto by się przejmował takimi drobiazgami...
ważniejsze powinno byc to co jest NA module a nie pod spodem
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, ....lodówkę i stolik, więcej nie uniosłemIchu pisze:Artur, widzę że wyniosłeś co nieco z sobotniego spotkania z Gdyni
- Adamczewski
- Kontakt:
Artur, widzę że wyniosłeś co nieco z sobotniego spotkania z Gdyni 
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z ostatnich warsztatów w Gdyni:Jarek pisze:Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami ...
Jest to dobre dla linii jedno/dwutorowej, ale gdy mamy do czynienia z większą ilością torów (np stacja) to jest to mało praktyczne rozwiązanie.
-
Jarek
- Kontakt:
Mam pytanie. Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami i listwa torowiska wykonana ze sklejki (bez stosowania płyty jako "pełny blat" górny). Czy takie zacytowane wyżej rozwiązanie (z pewnością nie lżejsze ale...) należy uważać za bardziej "pewne" co do zachowania odpowiedniej "geometrii" skrzynkiMartel pisze:Grubość listwy uzależniona jest od wysokości montażu płyty na module. (...)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, 07:40 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Martel
Jeżeli nadal pozostajecie przy XpressNet na okablowaniu zgodnym z LocoNet to proponuję rozwiązanie z H0T_Domagalski pisze:... Skrzyneczki, wyposażone w gniazda RJ12, umożliwiające podłączenie myszek będą mocowane zaciskami do boków modułów w wymaganych odstępach i łączone sześciożyłowymi przedłużaczami. Domyślnie w magistrali będzie wykorzystywany protokół X-pressNet, zamiast FREMO'wskiego LocoNet.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 10:24 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Tyle że to jedynie zalecenia (z.B. - zum Beispiel znaczy "na przykład")WM-MODEL pisze:W TT: Die Modulkästen sollten außen mit einem dunklen Anstrich (z.B. lehmbraun RAL8003 oder laubgrün RAL6002) versehen werden.
- WM-MODEL
- Kontakt:
W H0T_Domagalski pisze:FREMO zakłada malowanie boczków na brązowo (RAL 8011) lub szaro (RAL 7001)
W TT: Die Modulkästen sollten außen mit einem dunklen Anstrich (z.B. lehmbraun RAL8003 oder laubgrün RAL6002) versehen werden.
http://www.fremo.org/tt/module.htm
Władek
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 18:50 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
Racja co poprzednicy napisali z tymi odcieniami drewna ( moje są ze sklejki i dlatego może naturalna sklejka najbardziej mi odpowiada ) - dlatego zaproponowałem również czarny jako najbardziej wg mnie uniwersalny kolor.
No coś się widzę klaruje i zaczyna dziać w tym temacie - najpierw bananki teraz kolorek
Byle do przodu!
pozdrawiam
Paweł
No coś się widzę klaruje i zaczyna dziać w tym temacie - najpierw bananki teraz kolorek
Byle do przodu!
pozdrawiam
Paweł
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
To, co napisał Hugwa to po pierwsze...hugwa pisze:A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam? Nawet jeśli wszyscy będą robić skrzynki z tej samej sklejki jednego producenta, to i tak będzie nierówno ciemnieć.
A po drugie - naturalny kolor drewna wymaga od początku specjalnej budowy modułu (żeby nie trzeba było go szpachlować, uzupełniać styropianem, itp) lub też kłopotliwego oklejania go cieniutka sklejką.
Jedno i drugie rozwiązanie jest znacznie trudniejsze niż machnięcie pędzlem na jednolity kolor.
Mi osobiście bardzo podoba sie jednolitość w wyglądzie modułów N-ormy. Czarny gwarantuje tam największą powtarzalność koloru, choć jak dla mnie jest trochę za kontrastowy.hugwa pisze:Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny.
FREMO zakłada malowanie boczków na brązowo (RAL 8011) lub szaro (RAL 7001), ale to "lub" jest wg. mnie nie do przyjęcia, bo powoduje, że moduły wyglądają własnie jak "pathwork".
Proponuję więc wybranie koloru spomiędzy trzech poniższych propozycji:
Zapraszam do głosowania: http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=30134#30134
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 10:32 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- hugwa
- Kontakt:
A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam?Paweł Basiński pisze:Ja uważam, że skoro i tak skrzynki są ze sklejki ( większość ) to najlepszy jest produkt naturalny - czyli niech zostanie naturalna faktura drewna na skrzynce.
Nawet jeśli wszyscy będą robić skrzynki z tej samej sklejki jednego producenta, to i tak będzie nierówno ciemnieć.
Ale nie będą. Poza tym już macie duzo modułów więc pstrokazizna zostanie.
Niektórzy robią skrzynki z płyty wiórowej, ktos zdaje się z MDF.
Też kombinowaliśmy jaki kolor będzie lepszy do zdjęć, jaki do oglądania. Tyle, że zajęło nam to kilka dni. Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny. Każdy inny dokonany i wprowadzony w życie.Paweł Basiński pisze:Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 08:00 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
Ja uważam, że skoro i tak skrzynki są ze sklejki ( większość ) to najlepszy jest produkt naturalny - czyli niech zostanie naturalna faktura drewna na skrzynce.
A każdy kolor wskazany z palety w zależności od materiału, na którym będzie malowany będzie miał inny kolor
Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie
pozdrawiam
Paweł
A każdy kolor wskazany z palety w zależności od materiału, na którym będzie malowany będzie miał inny kolor
Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie
pozdrawiam
Paweł
-
chf
- Kontakt:
Aa może ładniej by wyglądały skrzynki obite cienką sklejką pomalowaną lakierem bezbarwnym
Taka mała moja propozycja.
Frankowski Krzysztof
- Skała
- Kontakt:
Jak wygląda sprawa odnośnie koloru skrzynek w sTTandardzie? Czy szanowni koledzy wybrali konkretny kolor z palety RAL? Przymierzam się do malowania skrzynek w niedługim czasie, a wciąż nie wiem, na jaki kolor pomalować.