"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ

Jakie rozwiązanie magistrali sTTandardowej jest wg Ciebie najoptymalniejszy?

Czas głosowania minął 02 maja 2007, 21:43

Gniazda i wtyki XLR
6
15%
Gniazda i wtyki typu "banan"
26
67%
Zaciski głośnikowe
5
13%
Obecna gniazda SUB 15, tylko inaczej polutowane
1
3%
Kostki elektryczne zaciskane na śruby
1
3%

Liczba głosów: 39

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

Post autor: ArturSchŁ »

Tu się z Kolegą nie zgodzę. Dla mnie osobiście, dźwięki jakie się wydobywają z makiety podczas jazdy często dyskwalifikują wszystko to "co na makiecie" jest.

Oczywiście jest to dyskusja akademicka, gdyż ktoś inny może zwracać uwagę na to "co na makiecie" jest, a sama jazda ogranicza się do przejazdu 30 cm w przód i 30 cm w tył (a na zlotach i tak nic nie słychać).
:lol:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

z tym pudłem rezonansowym to chyba jakis zabobon...
kto by się przejmował takimi drobiazgami...
ważniejsze powinno byc to co jest NA module a nie pod spodem
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Ichu pisze:Artur, widzę że wyniosłeś co nieco z sobotniego spotkania z Gdyni ;)
Tak, ....lodówkę i stolik, więcej nie uniosłem !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Artur, widzę że wyniosłeś co nieco z sobotniego spotkania z Gdyni ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Jarek pisze:Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami ...
Z ostatnich warsztatów w Gdyni:
:arrow: układanie toru bezpośrednio na płycie modułu wpływa NEGATYWNIE na własności akustyczne modułu = tworzy się pudło rezonansowe.
:arrow: lepszym rozwiązaniem jest układanie toru na nasypie (nawet w przekopie ( !! ) utworzonym z min 50 mm słupków (co ok 10 cm) opartych na płycie, a przestrzeń pod i obok wypełniamy kawałkami styropianu lub pianki.

Jest to dobre dla linii jedno/dwutorowej, ale gdy mamy do czynienia z większą ilością torów (np stacja) to jest to mało praktyczne rozwiązanie.
Jarek
Kontakt:

Post autor: Jarek »

Martel pisze:Grubość listwy uzależniona jest od wysokości montażu płyty na module. (...)
Mam pytanie. Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami i listwa torowiska wykonana ze sklejki (bez stosowania płyty jako "pełny blat" górny). Czy takie zacytowane wyżej rozwiązanie (z pewnością nie lżejsze ale...) należy uważać za bardziej "pewne" co do zachowania odpowiedniej "geometrii" skrzynki ??
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, 07:40 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Martel

Post autor: Martel »

T_Domagalski pisze:... Skrzyneczki, wyposażone w gniazda RJ12, umożliwiające podłączenie myszek będą mocowane zaciskami do boków modułów w wymaganych odstępach i łączone sześciożyłowymi przedłużaczami. Domyślnie w magistrali będzie wykorzystywany protokół X-pressNet, zamiast FREMO'wskiego LocoNet.
Jeżeli nadal pozostajecie przy XpressNet na okablowaniu zgodnym z LocoNet to proponuję rozwiązanie z H0 :arrow: http://www.kolej.martel.pl/dcc/
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 10:24 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

WM-MODEL pisze:W TT: Die Modulkästen sollten außen mit einem dunklen Anstrich (z.B. lehmbraun RAL8003 oder laubgrün RAL6002) versehen werden.
Tyle że to jedynie zalecenia (z.B. - zum Beispiel znaczy "na przykład")
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Kontakt:

Post autor: WM-MODEL »

T_Domagalski pisze:FREMO zakłada malowanie boczków na brązowo (RAL 8011) lub szaro (RAL 7001)
W H0 :P
W TT: Die Modulkästen sollten außen mit einem dunklen Anstrich (z.B. lehmbraun RAL8003 oder laubgrün RAL6002) versehen werden.

http://www.fremo.org/tt/module.htm

Władek
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 18:50 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Racja co poprzednicy napisali z tymi odcieniami drewna ( moje są ze sklejki i dlatego może naturalna sklejka najbardziej mi odpowiada ) - dlatego zaproponowałem również czarny jako najbardziej wg mnie uniwersalny kolor.

No coś się widzę klaruje i zaczyna dziać w tym temacie - najpierw bananki teraz kolorek :)

Byle do przodu!

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

hugwa pisze:A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam? Nawet jeśli wszyscy będą robić skrzynki z tej samej sklejki jednego producenta, to i tak będzie nierówno ciemnieć.
To, co napisał Hugwa to po pierwsze...
A po drugie - naturalny kolor drewna wymaga od początku specjalnej budowy modułu (żeby nie trzeba było go szpachlować, uzupełniać styropianem, itp) lub też kłopotliwego oklejania go cieniutka sklejką.
Jedno i drugie rozwiązanie jest znacznie trudniejsze niż machnięcie pędzlem na jednolity kolor.
hugwa pisze:Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny.
Mi osobiście bardzo podoba sie jednolitość w wyglądzie modułów N-ormy. Czarny gwarantuje tam największą powtarzalność koloru, choć jak dla mnie jest trochę za kontrastowy.
FREMO zakłada malowanie boczków na brązowo (RAL 8011) lub szaro (RAL 7001), ale to "lub" jest wg. mnie nie do przyjęcia, bo powoduje, że moduły wyglądają własnie jak "pathwork".

Proponuję więc wybranie koloru spomiędzy trzech poniższych propozycji:
:arrow: Czarny (RAL ...)
:arrow: Brązowy (RAL 8011)
:arrow: Szary (RAL 7001)

Zapraszam do głosowania: http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=30134#30134
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 10:32 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hugwa
Kontakt:

Post autor: hugwa »

Paweł Basiński pisze:Ja uważam, że skoro i tak skrzynki są ze sklejki ( większość ) to najlepszy jest produkt naturalny - czyli niech zostanie naturalna faktura drewna na skrzynce.
A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam?
Nawet jeśli wszyscy będą robić skrzynki z tej samej sklejki jednego producenta, to i tak będzie nierówno ciemnieć.
Ale nie będą. Poza tym już macie duzo modułów więc pstrokazizna zostanie.
Niektórzy robią skrzynki z płyty wiórowej, ktos zdaje się z MDF.
Paweł Basiński pisze:Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie
Też kombinowaliśmy jaki kolor będzie lepszy do zdjęć, jaki do oglądania. Tyle, że zajęło nam to kilka dni. Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny. Każdy inny dokonany i wprowadzony w życie.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 08:00 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Ja uważam, że skoro i tak skrzynki są ze sklejki ( większość ) to najlepszy jest produkt naturalny - czyli niech zostanie naturalna faktura drewna na skrzynce.

A każdy kolor wskazany z palety w zależności od materiału, na którym będzie malowany będzie miał inny kolor :(

Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie

pozdrawiam
Paweł
chf
Kontakt:

Post autor: chf »

Aa może ładniej by wyglądały skrzynki obite cienką sklejką pomalowaną lakierem bezbarwnym ?? Taka mała moja propozycja.
Frankowski Krzysztof
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Jak wygląda sprawa odnośnie koloru skrzynek w sTTandardzie? Czy szanowni koledzy wybrali konkretny kolor z palety RAL? Przymierzam się do malowania skrzynek w niedługim czasie, a wciąż nie wiem, na jaki kolor pomalować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”