Oczywiście jest to dyskusja akademicka, gdyż ktoś inny może zwracać uwagę na to "co na makiecie" jest, a sama jazda ogranicza się do przejazdu 30 cm w przód i 30 cm w tył (a na zlotach i tak nic nie słychać).

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Tak, ....lodówkę i stolik, więcej nie uniosłemIchu pisze:Artur, widzę że wyniosłeś co nieco z sobotniego spotkania z Gdyni
Z ostatnich warsztatów w Gdyni:Jarek pisze:Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami ...
Mam pytanie. Często spotykanym rozwiązaniem jest w sTTandardzie skrzynka z wręgami i listwa torowiska wykonana ze sklejki (bez stosowania płyty jako "pełny blat" górny). Czy takie zacytowane wyżej rozwiązanie (z pewnością nie lżejsze ale...) należy uważać za bardziej "pewne" co do zachowania odpowiedniej "geometrii" skrzynkiMartel pisze:Grubość listwy uzależniona jest od wysokości montażu płyty na module. (...)
Jeżeli nadal pozostajecie przy XpressNet na okablowaniu zgodnym z LocoNet to proponuję rozwiązanie z H0T_Domagalski pisze:... Skrzyneczki, wyposażone w gniazda RJ12, umożliwiające podłączenie myszek będą mocowane zaciskami do boków modułów w wymaganych odstępach i łączone sześciożyłowymi przedłużaczami. Domyślnie w magistrali będzie wykorzystywany protokół X-pressNet, zamiast FREMO'wskiego LocoNet.
Tyle że to jedynie zalecenia (z.B. - zum Beispiel znaczy "na przykład")WM-MODEL pisze:W TT: Die Modulkästen sollten außen mit einem dunklen Anstrich (z.B. lehmbraun RAL8003 oder laubgrün RAL6002) versehen werden.
W H0T_Domagalski pisze:FREMO zakłada malowanie boczków na brązowo (RAL 8011) lub szaro (RAL 7001)
To, co napisał Hugwa to po pierwsze...hugwa pisze:A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam? Nawet jeśli wszyscy będą robić skrzynki z tej samej sklejki jednego producenta, to i tak będzie nierówno ciemnieć.
Mi osobiście bardzo podoba sie jednolitość w wyglądzie modułów N-ormy. Czarny gwarantuje tam największą powtarzalność koloru, choć jak dla mnie jest trochę za kontrastowy.hugwa pisze:Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny.
A "naturalny kolor drewna" to niby będzie taki sam?Paweł Basiński pisze:Ja uważam, że skoro i tak skrzynki są ze sklejki ( większość ) to najlepszy jest produkt naturalny - czyli niech zostanie naturalna faktura drewna na skrzynce.
Też kombinowaliśmy jaki kolor będzie lepszy do zdjęć, jaki do oglądania. Tyle, że zajęło nam to kilka dni. Uznaliśmy, że czarny będzie miał najmniej odcieni. Wybór równie słuszny jak każdy inny. Każdy inny dokonany i wprowadzony w życie.Paweł Basiński pisze:Mnie osobiście podoba się też pomysł z Normy która o ile się nie mylę mówi o jedynym słusznym kolorze - czarnym macie
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość