Pytania nowicjusza.

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Pytania nowicjusza.

Post autor: gbbsoft »

CZUCZU pisze:Gotowe recepty
CZUCZU pisze:wybór jest ogromny
Ponieważ wybór ogromny, więc gotowych recept nie ma... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 13:14 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
CZUCZU
Kontakt:

Post autor: CZUCZU »

Co do chaotycznego pisania to przepraszam, wskakuje na chwile na komputer i dalej pracuje. Gotowe recepty chciałem z prostego powodu - wybór jest ogromny i nie wiedziałem które kolory wybrać i dostałem gotowe recepty via gg za co dziekuje.

Co do kosztów to jest to dla mnie element pomijalny dla mnie. Kupiłem korek pod tory i etap pierwszy będzie polegał na przeróbce torowiska i zamontowaniu korka.
Etap drugi budowa góry i wzgórza.
Etap trzeci podsypka pod tory
Etap czwarty trawa i posypki i malowanie góry z tunelem
Etap piąty postawić nowe miasto i przerobić las.
Jest to plan długoterminowy aczkolwiek wszystkie cześci już mam
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 13:14 przez CZUCZU, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof F
Kontakt:

Witaj.

Post autor: Krzysztof F »

Po pierwsze - bardzo chaotycznie piszesz. Po wtóre - winieś wiedzieć, że większości zwykłych śmiertelników w Polsce kolejki kojarzą się wyłacznie z firmą PIKO a ta produkowała bądź też produkuje w skali HO lub kiedyś N. Stąd twoje wątpliwości co do skali. Najłatwiej - sprawdź rozstaw szyn. Nie porywaj sie pochopnie na plan maksimum - przeróbka całej makiety - z tego może ci nic nie wyjśc. Natomiast podziel pracę na etapy - np. modernizacja torowiska - tory modelowe, bettungs , korek na podtorze, posypka, itd. Następnie zabudowa makiety (budynki, zabudowa miejska, dworcowa itd.) Dalej wykonanie zieleni towarzyszącej. Itd. Do następnego etapu przejdź dopiero zakończeniu pierwszego. I pamiętaj, że budowa (przebudowa) jest przedsięwzięciem trudnym, wymaga bardzo dużo czasu, wysiłku no i sporo kosztuje. Oczekujesz, że na tym forum podamy ci gotowqe recepty - np. ten a ten budynek czy ta a ta posypka. O tym wszystkim ty sam musisz zdecydować i to jest cała radośc tworzenia mkrorzeczywistości z niczego.
Natomiast w sprawie szczegółów - jak już podali ci koledzy - czytaj uważnie na forum - tam są gotowe recepty. W przypadku twoich wątpliwości - pytaj. Tu możesz liczyć na podpowiedź czy pomoc. I na koniec - powodzenia - nie poddawaj się i pomyślnie buduj swój mikroświat makietowy.
CZUCZU
Kontakt:

No i teraz jestem w kropce bo dziadek ewidentnie mówił o tym że jest to mata pico gotowa na makietę ale może coś się mu pomyliło. Skala na bank 1:120 w każdym razie.
Co do czasu to czasami mam nawet godzinę wolnego czasu w ciągu dnia więc powoli i dam radę. A maty będzie kleił mój brat z kolegami - młody ma nadmiar czasu i potrafi precyzyjnie budować różne rzeczy -a ja o cierpliwości wiem sporo - przez kilka tygodni rzeźbiłem elementy alu do modelu RC, budowałem maski z żywicy do aut w skali 1:1 i budowałem juz parę aut od podstaw a to trwa tygodniami.
I dziekuje paru osobom za liczne linki na gg, oraz nakierowanie na właściwy tor budowy makiety.części juz zostały pozamawiane i czekam aż przyjdzie.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

True.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witamy CZUCZU na ForumTT !!
CZUCZU pisze:... ponoć jakiś gotowiec piko...
Czy jesteś pewien jaka to wielkość ??
PIKO to H0 (1:87, rozstaw szyn 16mm) natomiast TT to skala 1:120 (rozstaw szyn 12mm).
:P
CZUCZU pisze:... i najlepiej do szybkiego kładzenia (...) a nie do tygodniowego siedzenia nad ... (...) chodzi mi o to żebyscie pokazali (...) najchetniej gotowe linki (...) byłbym skłonny nawet zaplacic za (...) i za gotowe podkłady kolejowe z korka dociete na łuki.
Czy Ty nie przesadzasz ??
SZYBKO to kupiłeś GOTOWĄ makietę i skutek był taki że "po dwóch dniach padł plan - przerabiamy".

Modelarstwo jest to sztuka CIERPLIWOŚCI i PRECYZJI. Jeśli chcesz samemu coś zbudować, to musisz pogodzić się z zainwestowaniem ogromu CZASU w to, co robisz.
W innym przypadku użyj owalu bettungsów na stole i możesz jeździć kolejką do upadłego, NATYCHMIAST.

Przemyśl, proszę, swoje priorytety.
;)
grzesiekk2
Kontakt:

Post autor: grzesiekk2 »

CZUCZU pisze:...Każdy poleca inny kolor podsypek a mi chodzi po prostu o to żeby ładnie wyglądało... Wiem jak zrobić to technicznie, ale mam problem z estetyczną częścią bo nie wiem jakie kolory trawy warto kupić...
Jak na kolorze podsypki ci nie zależy to wystarczy że jej skala będzie się zgadzała.
Co do trawy to poprzeglądaj zdjęcia z wakacji lub innych pór roku albo chociaż poczekaj na odwilż kilka dni- i obserwuj. (Albo użyj takiej przeglądarki co podobno się google nazywa) Z trawą jak z podsypką - każdy może doradzać ci inny kolor a tylko właściwa obserwacja przyrody uchroni cię od takiego łączenia różnokolorowych traw żeby to nie wyszło za pstrokato.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 08:35 przez grzesiekk2, łącznie zmieniany 1 raz.
CZUCZU
Kontakt:

Już chyba lepiej.
Nie miałem wogóle polskich liter włączonych.
A wracając do tematu dzisiaj makieta została już finalnie przedłużona, części zostały kupione i czekam na paczki potrzebne do przebudowy wizualnej makiety.
Brakuje semaforów, innych domków i co najgorsze nie wiem ile kupić korka pod tory i ile podsypki wstępnie wyliczyłem że mam około 10-12 metrów torów na makiecie wiec całkiem sporo.
Co do opcji szukaj to zanim się zalogowałem szukałem wszystkiego o podsypce ale odpowiedzi było tyle ile osób. Każdy poleca inny kolor podsypek a mi chodzi po prostu o to żeby ładnie wyglądało. A linki w starych tematach niejednokrotnie prowadzą do całkowicie innych działów sklepach internetowych. Dlatego szukam kogoś kto podałby które kolory warto kupić do trawy. Wiem jak zrobić to technicznie, ale mam problem z estetyczną częścią bo nie wiem jakie kolory trawy warto kupić i której firmy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

CZUCZU pisze:Tylko dalej nie wiem jakie kolory kupić trawy i podsypki pod tory prosiłbym o rade ile tego kupić i jakiej firmy i w jakim kolorze - najbardziej chodzi mi o to na torowisko bo najpierw zrobimy tory żeby można było spowrotem jeździć.
A próbowałeś takiego czegoś jak szukaj na tym forum ;) jest dostępne na górze - takie z lupą :mrgreen:
Te tematy były tyle już z wałkowane, że szkoda na nowo się rozpisywać!

Ta opcja nie gryzie - warto spróbować.

pozdrawiam
Paweł

PS zmień trochę koncepcję pisania - bo tak prawdę mówiąc to ciężko zrozumieć co piszesz :evil:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 08:32 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
CZUCZU
Kontakt:

W sumie to kupiłem makietę z zasilaczem i padł obwód przód tył, wiec kupiłem drugi zasilacz.
Ojciec z nudów naprawił ten oryginalny i teraz ten co miałem podpięty ( ten nowy kupiony ) idzie do niego i tez polutuje i posprawdza wszystko bo w paru miejscach izolacja jest w nienajlepszym stanie.
Wiec podepnie się dwa zasilacze jeden do torów drugi do miasta.

Tylko dalej nie wiem jakie kolory kupić trawy i podsypki pod tory prosiłbym o rade ile tego kupić i jakiej firmy i w jakim kolorze - najbardziej chodzi mi o to na torowisko bo najpierw zrobimy tory żeby można było spowrotem jeździć.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 21:42 przez CZUCZU, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

CZUCZU pisze:Zasilacz kupilem i dosyc głosno buczy nei wiem czy to norma.
Hym... hym... no wiesz, mój też buczy, ale słychać go dopiero jak jest totalna cisza albo jak ucho nadstawić. Sprawdź czy podaje napięcie takie jak trzeba, czy nie robi zwarć, czy sie za bardzo nie grzeje (po kilku godzinach pracy to wiadomo że będzie ciepły). Możesz przy mniejszym napięciu zrobić chwilowe zwarcie na torach i zobaczyć czy ta lampka ostrzegawcza działa czy nie. Jak wszystko jest w porządku to możesz go z powodzeniem używać.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 08:31 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
CZUCZU
Kontakt:

Wiec tak;
Zasilacz kupilem i dosyc głosno buczy nie wiem czy to norma.
Trawe boje sie sam sadzic bo nie wyjdzie mi ona zbyt rewelacyjnie cos czuje - tematy ktore daliscie przeczytalem ale nie zabardzo rozumialem je.
tłuczen mniejwiecej wiem jak połozyc.
Bardziej chodzi mi o to żebyscie pokazali linki do towarów które warto kupic pod trawe i tłuczen - najchetniej gotowe linki allegro lub sklepy online.
podobnie korek pod tory tez przydałby sie gotowy byłbym skłonny nawet zaplacic za mate trawy już gotową do ciecia podobnie jak i za gotowe podkłady kolejowe z korka dociete na łuki.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 08:31 przez CZUCZU, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

filip-orzech
Kontakt:

Post autor: filip-orzech »

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2954 masz link przeczytaj sobie
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

CZUCZU pisze:Aha cała makieta chodzi na 1 zasilaczu Fz1 to chyba nie najlepsze wyjście.
Jeżeli jest sprawny to bardzo dobre wyjście, możesz ew. porobić izolowane kawałki torów i dokupić jeszcze jeden zasilacz. Albo i więcej ale to już by była trochę przesada i chyba lepiej zainwestować wtedy w DCC
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, 08:29 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”