Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Re: Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko

Post autor: Gdyniak »

Gloow pisze:ps. jeszcze jedno. Jeśli dwie lokomotywy stojące na tym samym torze mają domyślnie ustawiony adres 3 to jest możliwe zmienienie adresu tylko w jednej z nich (stoją na tym samym torze)? Czy w takim wypadku oba adresy się zmienią? Czy dekodery trzeba za każdym razem "programować" po postawieniu lokomotywy na tory?
Jeśli dwie lokomotywy stoją na tym samym torze to aby zaporamować jedną z nich należy drugą zdjąć z torów. Najlepiej do programowania używać osobnego kawałka toru czyli np. dwa proste odcinki. Do tego toru podpinasz kabel zasilania z centralki DCC i wchodzisz w tryb programowania. Po zmianie adresu lokomotywy z standardowego 3 na inny już nie trzeba programować za każdym razem dekodera w lokomotywie. Dekoder będzie "pamiętał' wpisany nowy adres. Co do dekodera to uważam, że kupować najlepszy na jaki Cię stać w daniej chwili. Polecam dekodery z serii Gold Mini. Kupujesz dekoder raz i ma starczyć na długo. Mimo, że chwilowo nie wykorzystasz wszelkich jego możliwości to w przyszłości już pewno tak. A co do umieszczenia dekodera to nie wiem co się tam zmieści bo nie mam modelu PIKO
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:39 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Acha. A jaki dekoder najlepiej dokupić do Herkulesa? Nie planuję montować mu dodatkowego oświetlenia. Chce żeby miał tylko białe - fabryczne. Oglądałem wnętrze tej lokomotywy i szczerze powiem, że nie za bardzo wiem jak wymontować płytkę sterowania analogowego. Wytarczy ją lekko podważyć? np. śrubokrętem, czy wymaga to dalszych zabiegów? Myślałem nad tym dekoderem:
Obrazek lub nad tym: Obrazek

ps. jeszcze jedno. Jeśli dwie lokomotywy stojące na tym samym torze mają domyślnie ustawiony adres 3 to jest możliwe zmienienie adresu tylko w jednej z nich (stoją na tym samym torze)? Czy w takim wypadku oba adresy się zmienią? Czy dekodery trzeba za każdym razem "programować" po postawieniu lokomotywy na tory?
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:38 przez Gloow, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Gloow pisze:Z tego co zrozumiałem po przejrzeniu paru artykułów na forum na temat DCC bez problemu mogę sobie w ten sposób zaprogramować jedną lokomotywę (czyt. jeden dekoder), natomiast drugiej lokomotywy już nie dałbym rady w ten sposób zaprogramować?
Nie jest tak źle.
Pierwszą lokomotywę, drugą lokomotywę, trzecią i każdą następną możesz zaprogramować. Najlepiej na początek ustawić każdej lokomotywie inny numer. (Numer lokomotywy wpisujesz w CV1). Możesz np: dla pierwszej numer 1, dla drugiej - 2.

Ale możesz zrobić inaczej (szczególnie jak czujesz, że będziesz miała z tym problem). Domyślnie dekoder ma ustawiony adres 3. Więc jednemu z loków zostawiasz adres 3, a tylko drugi przeprogramujesz na adres 1. Nim kupisz trzecią, to zdążysz się zaznajomić z DCC...
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:31 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko

Post autor: Gloow »

Witam, niezbyt często piszę na forum (raczej czytam) ale tym razem dla pewności chciałem zadać parę pytań. Jeśli moderatorzy uznają temat za nipotrzebny proszę skasować.
Mianowicie chcę sobie sprawić to:
Obrazek

Z tego co zrozumiałem wpełni wystarczy mi to do zabawy w sterowanie cyfrowe (oczywiście jeszcze tory i lok. z dekoderem)
Tutaj rodzi się kolejne moje pytanie. Posiadam owal torów Bettungs z dwoma rozjazdami (bez odcinków izolowanych) Z tego co zrozumiałem po przejrzeniu paru artykułów na forum na temat DCC bez problemu mogę sobie w ten sposób zaprogramować jedną lokomotywę (czyt. jeden dekoder), natomiast drugiej lokomotywy już nie dałbym rady w ten sposób zaprogramować?
Kolejne pytanie? Jaki najlepiej dekoder do ER20? No i krok po kroku (jak dla małpki) co i jak żeby działało... .
Prosze o wyrozumiałość :oops: . Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:30 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”