Jeśli dwie lokomotywy stoją na tym samym torze to aby zaporamować jedną z nich należy drugą zdjąć z torów. Najlepiej do programowania używać osobnego kawałka toru czyli np. dwa proste odcinki. Do tego toru podpinasz kabel zasilania z centralki DCC i wchodzisz w tryb programowania. Po zmianie adresu lokomotywy z standardowego 3 na inny już nie trzeba programować za każdym razem dekodera w lokomotywie. Dekoder będzie "pamiętał' wpisany nowy adres. Co do dekodera to uważam, że kupować najlepszy na jaki Cię stać w daniej chwili. Polecam dekodery z serii Gold Mini. Kupujesz dekoder raz i ma starczyć na długo. Mimo, że chwilowo nie wykorzystasz wszelkich jego możliwości to w przyszłości już pewno tak. A co do umieszczenia dekodera to nie wiem co się tam zmieści bo nie mam modelu PIKOGloow pisze:ps. jeszcze jedno. Jeśli dwie lokomotywy stojące na tym samym torze mają domyślnie ustawiony adres 3 to jest możliwe zmienienie adresu tylko w jednej z nich (stoją na tym samym torze)? Czy w takim wypadku oba adresy się zmienią? Czy dekodery trzeba za każdym razem "programować" po postawieniu lokomotywy na tory?
Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Re: Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:39 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Acha. A jaki dekoder najlepiej dokupić do Herkulesa? Nie planuję montować mu dodatkowego oświetlenia. Chce żeby miał tylko białe - fabryczne. Oglądałem wnętrze tej lokomotywy i szczerze powiem, że nie za bardzo wiem jak wymontować płytkę sterowania analogowego. Wytarczy ją lekko podważyć? np. śrubokrętem, czy wymaga to dalszych zabiegów? Myślałem nad tym dekoderem:
lub nad tym: 
ps. jeszcze jedno. Jeśli dwie lokomotywy stojące na tym samym torze mają domyślnie ustawiony adres 3 to jest możliwe zmienienie adresu tylko w jednej z nich (stoją na tym samym torze)? Czy w takim wypadku oba adresy się zmienią? Czy dekodery trzeba za każdym razem "programować" po postawieniu lokomotywy na tory?

ps. jeszcze jedno. Jeśli dwie lokomotywy stojące na tym samym torze mają domyślnie ustawiony adres 3 to jest możliwe zmienienie adresu tylko w jednej z nich (stoją na tym samym torze)? Czy w takim wypadku oba adresy się zmienią? Czy dekodery trzeba za każdym razem "programować" po postawieniu lokomotywy na tory?
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:38 przez Gloow, łącznie zmieniany 2 razy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Nie jest tak źle.Gloow pisze:Z tego co zrozumiałem po przejrzeniu paru artykułów na forum na temat DCC bez problemu mogę sobie w ten sposób zaprogramować jedną lokomotywę (czyt. jeden dekoder), natomiast drugiej lokomotywy już nie dałbym rady w ten sposób zaprogramować?
Pierwszą lokomotywę, drugą lokomotywę, trzecią i każdą następną możesz zaprogramować. Najlepiej na początek ustawić każdej lokomotywie inny numer. (Numer lokomotywy wpisujesz w CV1). Możesz np: dla pierwszej numer 1, dla drugiej - 2.
Ale możesz zrobić inaczej (szczególnie jak czujesz, że będziesz miała z tym problem). Domyślnie dekoder ma ustawiony adres 3. Więc jednemu z loków zostawiasz adres 3, a tylko drugi przeprogramujesz na adres 1. Nim kupisz trzecią, to zdążysz się zaznajomić z DCC...
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:31 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko
Witam, niezbyt często piszę na forum (raczej czytam) ale tym razem dla pewności chciałem zadać parę pytań. Jeśli moderatorzy uznają temat za nipotrzebny proszę skasować.
Mianowicie chcę sobie sprawić to:

Z tego co zrozumiałem wpełni wystarczy mi to do zabawy w sterowanie cyfrowe (oczywiście jeszcze tory i lok. z dekoderem)
Tutaj rodzi się kolejne moje pytanie. Posiadam owal torów Bettungs z dwoma rozjazdami (bez odcinków izolowanych) Z tego co zrozumiałem po przejrzeniu paru artykułów na forum na temat DCC bez problemu mogę sobie w ten sposób zaprogramować jedną lokomotywę (czyt. jeden dekoder), natomiast drugiej lokomotywy już nie dałbym rady w ten sposób zaprogramować?
Kolejne pytanie? Jaki najlepiej dekoder do ER20? No i krok po kroku (jak dla małpki) co i jak żeby działało... .
Prosze o wyrozumiałość
. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mianowicie chcę sobie sprawić to:

Z tego co zrozumiałem wpełni wystarczy mi to do zabawy w sterowanie cyfrowe (oczywiście jeszcze tory i lok. z dekoderem)
Tutaj rodzi się kolejne moje pytanie. Posiadam owal torów Bettungs z dwoma rozjazdami (bez odcinków izolowanych) Z tego co zrozumiałem po przejrzeniu paru artykułów na forum na temat DCC bez problemu mogę sobie w ten sposób zaprogramować jedną lokomotywę (czyt. jeden dekoder), natomiast drugiej lokomotywy już nie dałbym rady w ten sposób zaprogramować?
Kolejne pytanie? Jaki najlepiej dekoder do ER20? No i krok po kroku (jak dla małpki) co i jak żeby działało... .
Prosze o wyrozumiałość

Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:30 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.