Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Ucyfrowienie ER20 Piko i nie tylko
Dzięki - te instrukcje już znam - sporo zdążyły pomóc. Troche to nienajszczęśliwsze rozwiązanie z przeprogramowywaniem za każdym razem ustawień dekodera no ale cóż, jakoś to przeżyje.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tu masz po angielsku http://www.lenz.com/manuals/sets/compacte.pdf tylko ze compact z tego co szybko rzucilem okiem nie ma PoM tak wiec pozostaje tylko programowanie na torze.Gloow pisze:Hmm, sam sobie chyba z tym nie dam rady - niemiecki u mnie nie leży.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, 08:48 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Nowsza wersja specyfikacji DCC umożliwia sterowanie funkcjami na adresie wspólnym połaczonych lokomotyw. Ale które funkcje są sterowanie wspólnie, a które oddzielnie na adresach indywidualnych - zależy od ustawień w dekoderze.
Odpowiadają za to CV21 i CV22. Altualnie jest to zaimplementowane w dekdoerach ESU.
W Lenzu tego nie widzę...
Odpowiadają za to CV21 i CV22. Altualnie jest to zaimplementowane w dekdoerach ESU.
W Lenzu tego nie widzę...
-
- Kontakt:
Hmm, sam sobie chyba z tym nie dam rady - niemiecki u mnie nie leży.
-
- Kontakt:
Mozesz przez POM - programowanie na makiecie.
Lenz ma tez obsluge jazdy wielokrotnej w manipulatorze. Nie wiem czy compact ale napewno centralka LZ 100 i LH 100. Wybiera sie wtedy latwiej przez manipulator ktore loki a centralka wie co ma zapisac do odpowiedniego CV.
Lenz ma tez obsluge jazdy wielokrotnej w manipulatorze. Nie wiem czy compact ale napewno centralka LZ 100 i LH 100. Wybiera sie wtedy latwiej przez manipulator ktore loki a centralka wie co ma zapisac do odpowiedniego CV.
-
- Kontakt:
Dzięki serdeczne
[ Dodano: 22 Kwiecień 2008, 15:40 ]
Naszła mnie jeszcze jedna myśl, czy wartość cv19 może być zmieniana tylko na torze do programowania czy namakiecie też da się to zrobić (programowanie PoM - coś takiego obiło mi się o uszy)?

[ Dodano: 22 Kwiecień 2008, 15:40 ]
Naszła mnie jeszcze jedna myśl, czy wartość cv19 może być zmieniana tylko na torze do programowania czy namakiecie też da się to zrobić (programowanie PoM - coś takiego obiło mi się o uszy)?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, 08:48 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie da. Loki posiadaja swoje glowne adresy CV1. Na czas jazdy wielokrotnej mozna im nadac drugi adres w CV19 ale sterowanie funkcjami tych lokow (swiatla, dzwieki) i tak odbywa sie poprzez adresy indywidualne. Po adresem z CV19 odbywa sie tylko jazda. Zeby powrocic do sterowania silnikiem pod glownym adresami nalezy rozlaczy loki z jazdy wielokrotnej.
-
- Kontakt:
Hmmm, myślałem, że działa to w ten sposób, że lokomotywa ma tak jakby dwa adresy jeden na którym działa łączanie wszystkich funkcji itp oraz drugi na którym steruje się od razu kilkoma lokomotywami. Czyli np. na indywidualnym adresie lokomotywy (dajmy na to adres 2) ustawiam funkcje świateł - podjeżdżam pod loka (który ma adres 3, łącze je i dalej loki jadą wspólnie na adresie np 4 (bo taki ustawiłem w cv19). Jednym słowem w ten sposób się nie da?
-
- Kontakt:
Zeby reagowaly na swoich adresach musisz je rozlaczyc z jazdy wielokrotnej. Albo rybka albo akwarium
Tzn. ustawic CV19 na 0 wtedy loki wroca do swoich glownych adresow.

Tzn. ustawic CV19 na 0 wtedy loki wroca do swoich glownych adresow.
-
- Kontakt:
Problemów ciąg dalszy. A więc tak. Posiadam dwa Herculesy Piko wyposażone w dekodery Standard Lenz'a. Chciałem pobawić się w jazdę ukrotnioną. Lokomotywa A ma domyślnie adres 2 lokomotywa B adres 3. Zgodnie z instrukcją dekodera ustawiłem cv19 (czyli adres wspólny do jazdy ukrotninej) na 4. Do tej pory wszystko jest oki - lokomotywy jeźdżą razem - sęk w tym, że nie reagują na swoje standardowe adresy czyli lok. A 2 i lok. B 3 a tylko na adres spod cv19 czyli 4. A programowałem ja pod ich adresami. O co chodzi?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Każdy pomysł jest dobry, który prowadzi do sukcesu.Gloow pisze:... to by było najlepsze rozwiązanie ...

-
- Kontakt:
Tak to by było najlepsze rozwiązanie ale nie wiem jak tam wstawić diody (z przodu, z tyłu jeszcze bym dał radę je schować w skrzyni węglowej). Chyba żeby przednie oświetlenie zrobić tak, że żarówkę podmienić diodą i dalej tak jak w oryginale żeby świeciła przez światłowody, a tylne oświetlenie zrobić osobno.na rzecz LED-ów SMD
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zrezygnuj z żaróweczki (może się spalić dekoder) na rzecz LED-ów SMD (2 żółte/2 czerwone albo dwukolorowe) i po problemie.Gloow pisze:...obsługuje je jedna żarówka ...
-
- Kontakt:
Kolejny problem. Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem BR 86 BTTB którą to postanowiłem zdigitalizować (model jest naprawdę w świetnym stanie). Posiadam do tego celu dekoder Silver mini z wiązką kabli. Niestety nie do końca mam pomysł jak podłączyć oświetlenie. Nie wiem czy w każdej Br 86 tak jest ale w mojej światła zarówno z tyłu i z przodu świecą się nie zależnie od kirunku jazdy z obu stron (obsługuje je jedna żarówka - z tyłu świecą słabiej). Proszę doradźcie co by tu zrobić. Zrezygnować z oświetlenia z jednej strony, czy próbować całkiem je przekonstruować?