Nowe sprzęgi - już są!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Nowe sprzęgi - już są!

Post autor: ArturSchŁ »

maciej_kolej pisze:A to zmienia postać rzeczy - nie mocowałem ich stąd moje spostrzeżenie.
Już o tym rozmawialiśmy (TU->ArturSch: [Wysłany: 25 Listopad 2006, 20:34]) :
Obrazek
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

adikol pisze:Teraz tylko pozostaje wymiana starych sprzęgów na nowe i pełen komfort :)
ja wlasnie wczoraj wymienilem wszystkie sprzegi w swoich wagonach. zostal jeszcze tylko stary tabor BTTB, ktory jest w Polsce pod opieka mojego Ojca.
Awatar użytkownika
adikol
Kontakt:

Post autor: adikol »

maciej_kolej pisze:Ameryki pewnie nie odkryję co do nowych sprzegów, bo pewnie jestem jednym z ostatnich wśród Was który rozpoczął stosowanie "krótkich" sprzęgów.
To raczej jestem ja na końcu :D
Sprzęgi są rewelacją, wczoraj cały wieczór były testowane. Te sprzegi w porównaniu do poprzednich modeli są bez wad. Porobiłem kilkadziesiąt kółek na mojej makiecie i zero rozczepień.
Testujac srzęgi na sucho(na biurku) sprzęg sie raz rozczepił -tylko to była wina złego domkniecia "zatrzasków".
Teraz tylko pozostaje wymiana starych sprzęgów na nowe i pełen komfort :)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

pepsigo2pl pisze:
maciej_kolej pisze:...szybko zwróciłem uwagę na wypadające kabłąki. Dość mizernie mocowane są moim zdaniem poważną wadą.
"metalowy kablak" jest przytrzymywany przez gniazdo, wiec po zamontowaniu juz nic nie wylatuje.
A to zmienia postać rzeczy - nie mocowałem ich stąd moje spostrzeżenie. Jasne.
pepsigo2pl
Kontakt:

maciej_kolej pisze:...szybko zwróciłem uwagę na wypadające kabłąki. Dość mizernie mocowane są moim zdaniem poważną wadą.
"metalowy kablak" jest przytrzymywany przez gniazdo, wiec po zamontowaniu juz nic nie wylatuje.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ameryki pewnie nie odkryję co do nowych sprzegów, bo pewnie jestem jednym z ostatnich wśród Was który rozpoczął stosowanie "krótkich" sprzęgów. Ale podzielesię moim spostrzeżeniem. Krótkie były na wyposarzeniu moich eilzug'ów i REKO. Tak jak w H0 wreszciu tu moge delektować się poprawnym sprzęgiem, delikatne i subtelne, elegancko łącza wagony. Wada? Pewnie są wady ale mój obecny szlak na razie nie pozwala tego stwierdzić. Na dzień dzisiejszy są świetne. Do jednego wagony dołączono krótkie i najnowsze z metalowymi kabłąkami. Niestety nie założyłem tych najnowszych ze względu na zerową kompatybilność reszty taboru, ale szybko zwróciłem uwagę na wypadające kabłąki. Dość mizernie mocowane są moim zdaniem poważną wadą.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ja narazie posiadam tylko 5 wagonów z nowymi sprzęgami ale jak narazie żaden jeszcze się nie rozłączył, nawet na wzniesieniach w przeciwieństwie do starych!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Marcin pisze:... jestem ciekaw Artur co powiedzą Niemcy na twoją reklamację.
Z dużą radością i przyjemnością informuję, że w dniu dzisiejszym dotarły do mnie, wysłane do Sebnitz, dwa wagony Karwendel-Expreß z wymienionymi sprzęgami na NEM z założonymi nowymi sprzęgami. Cała operacja była dla mnie darmowa.
IMHO: firma Tillig zachowała się bardzo przykładnie. Dziękuję.
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Post autor: WrzoSS »

Charakterek pisze:pewnie też. Te sprzęgi są ideealne do płaskich makiet. Ew. do modułów. Drobne wzniesienie i katastrofa!
dokładnie!!! u mnie na małym wznosie rozczepiają się cały czas. Wielka szkoda, oczywiście producent mogłby zadbać o to żeby chodziły na wzniesienach też, szkoda tylko ze tak się nie stało i raczej nie stanie.
pepsigo2pl
Kontakt:

sprzegi zostaly juz zaklepane :P
pepsigo2pl
Kontakt:

Cobrix pisze:Tez sie rozczepiaja tak jak te do gniazd NEM czy troche lepiej dzialaja ?
Charakterek pisze:pewnie też. Te sprzęgi są ideealne do płaskich makiet. Ew. do modułów. Drobne wzniesienie i katastrofa!
Panowie... to jest przeciez ten sam zaczep co do gniazda NEM358 - z ta roznica, ze inaczej mocowany, wiec raczej bedzie dzialal tak samo.

ja nie mam na co narzekac, nowe sprzegi, dzialaja bardzo (dobrze przynajmniej u mnie). zaczepiaja sie nawet przy najmniejszych predkosciach. bajka :D TU porownanie starych i nowych sprzegow do taboru BTTB. a TUTAJ juz nowe sprzegi na starej BR86.

P.S. dla osob posiadajacych BR01 - mam JEDEN NOWY zaczep do tendra. w komplecie sa 2szt. (para)(08846) jako, ze nie planuje zakupu jeszcze jednej BR01 - jeden mi starczy, drugi odstapie. jezeli ktos jest zainteresowany - szczegoly na priva.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 19:13 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

pewnie też. Te sprzęgi są ideealne do płaskich makiet. Ew. do modułów. Drobne wzniesienie i katastrofa!
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Tez sie rozczepiaja tak jak te do gniazd NEM czy troche lepiej dzialaja ?
pepsigo2pl
Kontakt:

Drodzy Forumowicze, wlasnie dostalem w swoje lapki nowe sprzegi do taboru BTTB :shock: so juz zlozone wystarczy tylko wypiac stary i wlozyc nowy :D zdjecie BR86 (02246) z nowymi zaczepami juz wkrotce. jak tylko skoncze zamieniac reszte zaczepow :mrgreen:
pepsigo2pl
Kontakt:

ArJu - gdyby na wszystkich stronach sklepowych (nie tylko kolejkowych) bylo wszystko tak jasno rozspisane, kupowanie w tych sklepach zrobilo by sie monotonne :mrgreen: a tak zawsze dochodzi czynnik zaskoczenia. swoja droga z lokshopu jeszcze nie korzystalem, ale musze przyznac, ze jest duza roznica miedzy kosztami wysylki do GB (9,10EUR) i do PL(16,84EUR) to prawie 2x tyle!! jak do tej pory, bylby to sklep z najtanszymi kosztami wysylki do GB :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”