GROMIK - mała stacja na szlaku przez Karpaty

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Re: GROMIK - mała stacja na szlaku przez Karpaty

Post autor: Scio »

romanpumas pisze: 05 kwie 2026, 21:44 Zobacz czy czasami firma ttfiligran.de nie robi takiego
Na FB o ile pamiętam, była dyskusja, że różnią się one od pekapowskich no i jest jeszcze kwestia ceny...
romanpumas
Kontakt:

Post autor: romanpumas »

Zobacz czy czasami firma ttfiligran.de nie robi takiego
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

ArturSchŁ pisze: 05 kwie 2026, 10:31Oczywiście, że można, tylko komu by się chciało je rozrysować w CADzie ??
autor" Niejeden"
"Rozjazd wydrukowany na drukarce
Elegoo Mars 2 Pro z żywicy Phrozen Aqua Resin Grey 4K"
P1070406 (4)uproszczony.JPG
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Jeżeli komuś się chce, mam rozrysowane 2 rozjazdy tyle , że w Corelu pod wycinanie wodą i lutowanie, S49 1:9 i "angielski" (ten dostałem od kolegi Artura "Arju")
Skany Łączyńskiego też mogę udostępnić, gdyby ktoś nie miał.
Wrzucenie tego dzisiaj w Cad'a to żaden problem. Rozjazdy drukowane miał na swojej stacji Bielsko, kolega Kamil, całkiem przyzwoicie działały.
Z mojego punku widzenia największym problemem jest powtarzalne szlifowanie szyn. Planowałem kupno gotowych form do szlifowania, są dostępne w Stanach, ale miałem obawy, bo to nie były dedykowane. Pewnie dałoby się takie formy wydrukować i proces byłby powtarzalny.
Rozjazdy do wąskotorówek drukują koledzy z Czech.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 05 kwie 2026, 10:31
Równie dobrze można podkłady z balsy (lub sklejki modelarskiej) powycinać, ułożyć i zbudować 'prawdziwy' rozjazd....
:lol:
Też o tym myślałem; można by ewentualnie wyciąć laserowo, ale co z uchwytami do mocowania szyn. Druk ten problem rozwiązuje.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Scio pisze: 05 kwie 2026, 10:17... czy nie dałoby się zaprojektować i wydrukować podkładów do rozjazdów ...
Oczywiście, że można, tylko komu by się chciało je rozrysować w CADzie ??
:mrgreen:

Równie dobrze można podkłady z balsy (lub sklejki modelarskiej) powycinać, ułożyć i zbudować 'prawdziwy' rozjazd....
:lol:
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 16 lut 2026, 18:16 Skoro wymieniasz na EW3, to pomyśl o ich przeróbce opsanej przeze mnie tutaj: viewtopic.php?p=184993#p184993
Tak się zastanawiam czy nie dałoby się zaprojektować i wydrukować podkładów do rozjazdów bardziej niż EW3 zbliżonych geometrycznie do tych występujących na PKP? Wówczas na tej bazie można by konstruować prawidłowe rozjazdy na nasze moduły.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Podłączasz zgodnie z instrukcją z tą różnicą, że te odizolowane kawałki szyn przy krzyżownicy podłączasz do tego samego wyjścia (z polaryzacją), co dziób krzyżownicy.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Po przecięciu szyn napęd podłącza się wg instrukcji, czy potrzebne są jakieś modyfikacje?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Scio pisze: 17 lut 2026, 10:45Mam zamontowane rozjazdy bez tej izolacji i wszystko działa poprawnie,
To zależy od taboru. Na ZloTTach, gdzie trafia się tabor różnych producentów, dość często dochodzi do zwarć w tych miejscach. Przodują w tym ROCOwskie parowozy, które mają mikroskopijnie węższy rozstaw kół niż u Tilliga.
Można te szyny lekko rozgiąć albo polakierować od środka, ale najbardziej niezawodne jest ich odizolowanie i polaryzowanie jak krzyżownicę.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 17 lut 2026, 09:54 Rozcięcia szyn są po to, żeby te krótkie odcinki szyn przy krzyżownicy spolaryzować jak krzyżownicę i zapobiec potencjalnym zwarciom.
Krzyżownicę izolujemy mimo napędu z polaryzacją? Mam zamontowane rozjazdy bez tej izolacji i wszystko działa poprawnie, jedynie podczas wjazdu na nieprawidłowo ustawiony rozjazd dochodzi do zwarcia.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Scio pisze: 16 lut 2026, 22:05...zastanawia mnie tylko brak kierownic i przecięcie szyn; czemu ono służy?
Kierownice oczywiście są, tylko nie załapały się na zdjęcie*. Rozcięcia szyn są po to, żeby te krótkie odcinki szyn przy krzyżownicy spolaryzować jak krzyżownicę i zapobiec potencjalnym zwarciom.

(*) - kierownice będą drukowane 3D, ze specjalnymi zaczepami, żeby nie wysuwały się w trakcie czyszczenia torów.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 16 lut 2026, 18:16 Skoro wymieniasz na EW3, to pomyśl o ich przeróbce opsanej przeze mnie tutaj: viewtopic.php?p=184993#p184993
Dużo lepiej to wygląda mimo, że kąt nie został zmniejszony, zastanawia mnie tylko brak kierownic i przecięcie szyn; czemu ono służy?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Skoro wymieniasz na EW3, to pomyśl o ich przeróbce opsanej przeze mnie tutaj: viewtopic.php?p=184993#p184993
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 16 lut 2026, 10:02W pierwszym poście tego wątku pisałeś, że stacja jest na rozjazdach EW3. Czemu więc trzeba je wymieniać?
Takie były plany, w rzeczywistości są EW2.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”