Semafory, napędy itd.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Semafory, napędy itd.

Post autor: gbbsoft »

ArJu pisze:Odcinki izolowane potrzebne są np. w przypadku pęltli lub chęci korzystania z ABC.
Albo programów typu GbbKolejka lub TrainControler... :lol:
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Charakterek pisze:(...) zainwestuj w DCC. mówię to serio. Wtedy nic nie musisz izolować, dajesz pełny ikład torowy i zaoszczędzasz na drutach i robocie z odcinkami izolowanymi. No i masz ruch dwukierunkowy. Jedyne co, to musisz zrobić obustronnie (w dwóch tokach szynowych) izolowaną bocznicę tak, by w niej napięcie było cały czas a napięcie do makiety buło załączane (z możliwością odcięcia) Ta bocznica posłuży Tobie do programowania lokomotyw.
Z całym szacunkiem, ale tak pięknie to nie jest. Odcinki izolowane potrzebne są np. w przypadku pęltli lub chęci korzystania z ABC. Tak czy inaczej DCC to kierunek warty polecenia.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Przede wszystkim zastanów się co będziesz w przyszłości mieć na makiecie. W analogu nie będziesz jeździć do końca świata, zwłaszcza, że dekoder można już kupić w cenie porządnego wagonu towarowego. Budowa makiety zajmie Ci z rok. Jeśli masz stary tabor, sprzedaj go i zainwestuj w DCC. mówię to serio. Wtedy nic nie musisz izolować, dajesz pełny ikład torowy i zaoszczędzasz na drutach i robocie z odcinkami izolowanymi. No i masz ruch dwukierunkowy. Jedyne co, to musisz zrobić obustronnie (w dwóch tokach szynowych) izolowaną bocznicę tak, by w niej napięcie było cały czas a napięcie do makiety buło załączane (z możliwością odcięcia) Ta bocznica posłuży Tobie do programowania lokomotyw. Zatem przemyśl sprawę, Ja wiem ile babrania jest z odcinkami izolowanymi i ile z nimi kłopotów. Oraz jak bardzo komplikują życie. Zobacz na foto to mój pulpit dla sześciu tylko odcinków izolowanych, sześciu semaforóe i siedmiu zwrotnic...

Obrazek
grzesiekk2
Kontakt:

odcinki izolowane

Post autor: grzesiekk2 »

Na pewno najważniejsze żeby odcinki izolowane znajdowały się na stacji na każdym torze żeby była możliwość zatrzymania kilku składów przed semaforami i przed semaforami wjazdowymi żeby mieć czas na ustawienie przebiegu żeby nie wjechał pociąg na kolizyjny.

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 01:21 ]
Gdy będziesz chciała jeździć składami w różnych kierunkach to może pojawić się problem w miejscu gdzie rozjazdy łączą dwie linie o przeciwległych kierunkach jazdy(te miejsca też trzeba odizolować) bo inaczej będzie tam zwarcie.
Awatar użytkownika
violetta
Kontakt:

Post autor: violetta »

witam nawiązując dalszy temat co do planu w/w zapoznałam się z radami teraz chodzi mi o obwody torowe nie wiem dokłanie jakie mogłabym zastosować z tego co mniej więcej wyczytałam to chyba grupowe ale niebardzo wiem czy takie i jest jeszcze jedna sprawa wiem że muszą być użyte tory izolujące ,tory rozdzielającez wyprowadzeniami ,tory z przerwą,ale też niebardzo wiem w jakie miejsca na moim planie gdyby ktoś mógł podpowiedzieć wklejam wyraźniejszy plan
Obrazek
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

A moja rada to zdecydowanie uprościć tą makietę. Wywalić kółeczka, które będą przyczyną częstych wykolejeń, zdecydowanie wydłużyć stację (lokomotywa i 2 wagony to już na szczęście przeszłość). Czyli zaprojektować od nowa i mniej esów floresów!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

violetta pisze:... bardzo mi zależy na pomocy w wiadomej sprawie
Na początek odsyłam do LEKTURY. Ponadto przykłady prościutkiej automatyki TU i TU. Przykłady układów, o które pytasz można znależć na pudełkach od rozjazdów BTTB.

Uzupełnienie: w katalogu (2006/7) na stronie 172 są przykładowe aplikacje przekaźnika 08415 - tu też są układy, o które pytasz:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 10:03 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

Niezależnie od tego, czy schemat jest wyrażny czy nie...
violetta pisze:jak zrobić podłączenia semaforów świetlnych z napędami podmakietowymi łączącymi rozjazdy
Rodzi się pytanie: co chcesz uzyskać łącząc semafory z napędami? Ja proponuję rozdzielić te obwody elektryczne. Rozwiązań jest wiele i nikt nie będzie w stanie podać ci gotowca, jeśli nie określisz dokładnie czego naprawdę oczekujesz od tych obwodów?
violetta pisze:dowiedziałam się też o kontraktonach nie wiem czy można by je umieścić na tej makiecie
Kontaktrony można umieścić na każdej makiecie. Zależy tylko w jakich obwodach mają się znaleźć.

Myślę, że musisz poczytać troszkę o podstawach automatyki (zapraszam na moją stronę), to może będzie ci łatwiej określić, czego oczekujesz od układów - jaki stopień zaawansowania automatyki chcesz uzyskać.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

violetta pisze:witam proszę o pomoc to jest plan mojej makiety niezabardzo się orientuje jak zrobić podłączenia semaforów świetlnych z napędami podmakietowymi łączącymi rozjazdy przydałby mi się schemat dowiedziałam się też o kontraktonach nie wiem czy można by je umieścić na tej makiecie gdyby mi ktoś mógł pomóc to byłabym wdzięczna.
A czy ty chciałbyś, aby się tu wiele rzeczy działo automatycznie? Np: ustawienie świateł w zależności od ustawień rozjazdów?

Bo najprostsza metoda, to:
a) podzielić makietę na odcinki izolowane
b) podłączyć odcinki izolowane poprzez przełączniki do zasilaczy (masz 2 zasilacze?)
c) podłączyć światła przez przełączniki do zasilacza urządzeń (masz?)
i już.
Tylko w ten sposób nie ma żadnej automatyki - wszystko ręcznie.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Proponuję przeczytać: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=30
Awatar użytkownika
violetta
Kontakt:

witam przepraszam ale nigdy nie wklejałam zdjęć więc daję nowe może to się da powiększyć bardzo mi zależy na pomocy w wiadomej sprawie
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

Ale czy ten plan nie jest za bardzo ambitny ??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Niestety... planu nie da się powiększyć...
Awatar użytkownika
violetta
Kontakt:

Semafory, napędy itd.

witam proszę o pomoc to jest plan mojej makiety niezabardzo się orientuje jak zrobić podłączenia semaforów świetlnych z napędami podmakietowymi łączącymi rozjazdy przydałby mi się schemat dowiedziałam się też o kontraktonach nie wiem czy można by je umieścić na tej makiecie gdyby mi ktoś mógł pomóc to byłabym wdzięczna.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 01:18 przez violetta, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”