Albo programów typu GbbKolejka lub TrainControler...ArJu pisze:Odcinki izolowane potrzebne są np. w przypadku pęltli lub chęci korzystania z ABC.

Moderator: mod-Elektryka i DCC
Albo programów typu GbbKolejka lub TrainControler...ArJu pisze:Odcinki izolowane potrzebne są np. w przypadku pęltli lub chęci korzystania z ABC.
Z całym szacunkiem, ale tak pięknie to nie jest. Odcinki izolowane potrzebne są np. w przypadku pęltli lub chęci korzystania z ABC. Tak czy inaczej DCC to kierunek warty polecenia.Charakterek pisze:(...) zainwestuj w DCC. mówię to serio. Wtedy nic nie musisz izolować, dajesz pełny ikład torowy i zaoszczędzasz na drutach i robocie z odcinkami izolowanymi. No i masz ruch dwukierunkowy. Jedyne co, to musisz zrobić obustronnie (w dwóch tokach szynowych) izolowaną bocznicę tak, by w niej napięcie było cały czas a napięcie do makiety buło załączane (z możliwością odcięcia) Ta bocznica posłuży Tobie do programowania lokomotyw.
Na początek odsyłam do LEKTURY. Ponadto przykłady prościutkiej automatyki TU i TU. Przykłady układów, o które pytasz można znależć na pudełkach od rozjazdów BTTB.violetta pisze:... bardzo mi zależy na pomocy w wiadomej sprawie
Rodzi się pytanie: co chcesz uzyskać łącząc semafory z napędami? Ja proponuję rozdzielić te obwody elektryczne. Rozwiązań jest wiele i nikt nie będzie w stanie podać ci gotowca, jeśli nie określisz dokładnie czego naprawdę oczekujesz od tych obwodów?violetta pisze:jak zrobić podłączenia semaforów świetlnych z napędami podmakietowymi łączącymi rozjazdy
Kontaktrony można umieścić na każdej makiecie. Zależy tylko w jakich obwodach mają się znaleźć.violetta pisze:dowiedziałam się też o kontraktonach nie wiem czy można by je umieścić na tej makiecie
A czy ty chciałbyś, aby się tu wiele rzeczy działo automatycznie? Np: ustawienie świateł w zależności od ustawień rozjazdów?violetta pisze:witam proszę o pomoc to jest plan mojej makiety niezabardzo się orientuje jak zrobić podłączenia semaforów świetlnych z napędami podmakietowymi łączącymi rozjazdy przydałby mi się schemat dowiedziałam się też o kontraktonach nie wiem czy można by je umieścić na tej makiecie gdyby mi ktoś mógł pomóc to byłabym wdzięczna.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości