Semafory, napędy itd.
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Semafory, napędy itd.
a w taurusie będzie użyty do długich. Oj będzie się działo...
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Na obrazkuCharakterek pisze:Do Taurusa w sam raz się nadaje!

widać niepodłączony zielony kabelek (powinien być jeszcze ew. fioletowy). Są to wyprowadzenia dodatkowych funkcji F1 i F2 (C, D), które możnaby użyć np w Herculesie do oświetlenia wnętrza kabin (na LED SMD).

- Charakterek
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 11 sty 2007, 08:38 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Dekodery martinezo produkuje właśnie... Martinezo.violetta pisze:dziękuje za odpowiedzi, jeżeli bym chciała zapoznać się z urządzeniami martinezo to niemam niestety namiaru, a nie wiem czy to nie jest przypadkiem pan który mi odpowiedział? bardzo proszę o kontaktpozdrawiam
Lista jest na przykład tu: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... m+NMRA+DCC
- violetta
- Kontakt:
dziękuje za odpowiedzi, jeżeli bym chciała zapoznać się z urządzeniami martinezo to niemam niestety namiaru, a nie wiem czy to nie jest przypadkiem pan który mi odpowiedział? bardzo proszę o kontakt
pozdrawiam

- martinezo
- Kontakt:
MS8ACC steruje osmioma zwrotnicami albo sygnalizatorami albo tym i tym - w sumie ma 8 urzadzen na "sumieniu" 

- kolejarz
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o ilość...violetta pisze: [...]
nie wiem tylko ile tego wszystkiego ma być i jakiej firmy by było najlepsze proszę o podpowiedź
- większość dekoderów urządzeń ma około 4-6 wyjścia, co nam daje podpięcie 4-6 semaforów, odcinków izolowanych itp.
- Dekodery do lokomotyw to po sztukę na lokomotywę.
- zasilacz, po sztuce na centralkę
- centralkę, w zależności od obciążenia, zakłada się, że jeden skład z 4 wagonami osobowymi, z oświetlonymi wagonami na diodach, pobiera około 0,8A to nam daje 4 takie składy na centralkę
- myszka, może być jedna, ale przy większej ilości składów lepiej kilka, po sztuce na osobę...
Co do firmy, to Martinezo robi wysokiej jakości urządzenia i tanio... dostosuje Ci jego produkty do Twoich potrzeb. Ja osobiści gorąco polecam

- violetta
- Kontakt:
witam trochę się naczytałam i z tego wszystkiego wyszło mi że do tego cyfrowego sterowania muszę mieć: transformator, wzmacniacz sygnałów cyfrowych, centralke,manipulator,dekoder lokomotywy,dekoder urządzeń do zwrotnic i sygnalizacji,niewiem tylko ile tego wszystkiego ma być i jakiej firmy by było najlepsze proszę o podpowiedź 

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
W sumie odpowiedź na twoje pytanie jest: TAK.Czarek pisze:Cześć
Przepraszam że sie wtrącam w rozmowe. Mam rozumiec że mimo zastosowania DDC odcinki izolowane są nadal potrzebne aby w prosty sposób realizować zatrzymanie loko przed semaforem, bez udziału dodatkowej elektroniki (sterowanie rozjazdami i semaforami z pulpitu).
Jeżeli się mylę to prosiłbym o naprowadzanie na właściwy tor.
Pozdrawiam
Ale nie jest to takie proste. Mówimy o dwóch wyjściach:
a) zastosowanie ABC. Co sprowadza się do podłączenia odcinka izolowanego poprzez odpowiednio ustawione diody podłączone w specjalny sposób z semaforem. Dodatkowo w lokomotywach musi być dekoder, który rozumie ABC (np: Lenz). I to by może odpowiadało twojemu "bez udziału dodatkowej elektroniki (sterowanie rozjazdami i semaforami z pulpitu)."
b) zastosowane do wykrywania wjazdu lokomotywy na ten odcinek. Ale pod spodem jest elektronika (np: Lenz'a): moduł do wykrywania poboru prądu, moduł do kodowania informacji zwrotnej, centralka, moduł do podłaczenia PC - to w sumie jest "dodatkowa elektronika", nie licząc samego komputera.
O ABC możesz poczytać tu: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-index.php?page=ABC
i tu byla długa dyskusja o wadach ABC przy sterowaniu ręcznym: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1110& ... c&start=75
Ostatnio zmieniony 08 sty 2007, 22:05 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Cześć
Przepraszam że sie wtrącam w rozmowe. Mam rozumiec że mimo zastosowania DDC odcinki izolowane są nadal potrzebne aby w prosty sposób realizować zatrzymanie loko przed semaforem, bez udziału dodatkowej elektroniki (sterowanie rozjazdami i semaforami z pulpitu).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
U mnie jest tak: wszystkim (lokomotywy, rozjazdy i, gdyby były, to semafory) można sterować z GbbKolejki i jednocześnie z manipulatora Roco LokMouse2 i jednocześnie z manipulatora Lenz LH100.violetta pisze:z komputerem nie ma problemu bo go posiadam tylko nie chciałabym o ile to jest możliwe?żeby wszystko było przez niego sterowane
Co kiedy używam zależy ode mnie.
Najłatwiej:
- rozjazdy zmieniać z programu
- sterować lokomotywami manipulatorów, gdy bawię się z dziećmi (jeździmy po 4 kółkach tak, aby nie było zderzeń)
- sterować ruchem lokomotyw z programu, gdy sterowanie jest bardziej skomplikowane, aby program pilnował, aby nie było zderzeń.
Inną wersją często spotykaną jest: rozjazdy i semafory z pulpitu (jak w analogu), a lokomotywy za pomocą manipulatora (bez komputera).
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 20:03 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 3 razy.
- violetta
- Kontakt:
z komputerem nie ma problemu bo go posiadam tylko nie chciałabym o ile to jest możliwe?żeby wszystko było przez niego sterowane 

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
1. Od teorii np tu: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... dstawy+DCC
2. Z komputerem jest tak: inaczej świat DCC wygląda jak zakładasz posiadanie komputera, inaczej - bez. Decyzja nie jest łatwa. Tym trudniejsza im mniej pieniędzy masz...
3. Od zakupu zestawu startowego Roco Multimouse + centralka + zasilacz
2. Z komputerem jest tak: inaczej świat DCC wygląda jak zakładasz posiadanie komputera, inaczej - bez. Decyzja nie jest łatwa. Tym trudniejsza im mniej pieniędzy masz...
3. Od zakupu zestawu startowego Roco Multimouse + centralka + zasilacz
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 19:29 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
- violetta
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za odpowiedzi, a teraz rodzi się pytanie?jeżeli bym się zdecydowała na DCC to od czego bym musiała zacząć
i czy do tego potrzebny jest komputer? chcę zaznaczyć, że nie mam starego taboru mam już wszystko terażniejsze i tylko nie mogę sobie poradzić z tym sterowaniem. [/b]

- martinezo
- Kontakt:
A jasniej - kontroli zajetosci/obecnosci na odcinkach 
Automatyka programow ma wtedy informacje o stanie na makiecie i moze stosownie do sytuacji sama wygenerowac/wykonac operacje.

Automatyka programow ma wtedy informacje o stanie na makiecie i moze stosownie do sytuacji sama wygenerowac/wykonac operacje.