Baza taboru PKP

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
romanpumas
Kontakt:

Re: Baza taboru PKP

Post autor: romanpumas »

Modele PKP do spisu
Załączniki
IMG_3605.jpeg
IMG_3606.jpeg
IMG_3607.jpeg
IMG_3608.jpeg
IMG_3609.jpeg
IMG_3610.jpeg
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

wojtek_ pisze: 13 lis 2025, 19:01 Zatem ta sama lokomotywa z różnymi opisami będzie przynależała do różnych kategorii - chyba nie to chciałem udowodnić...
No i właśnie w tym jest problem - dzisiaj lokomotywa może jeździć z PKP, jutro u prywatnej firmy, by za tydzień znowu śmigać z wagonami Intercity. Gdyby tak podejść do sprawy ultra ortodoksyjnie, to jako „tabor PKP” powinniśmy wliczać maksymalnie V epokę.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

"Sołek" w tym wydaniu powinien być klasyfikowany jako PKP IC, podobnie jak Vectron DB wynajęty przez IC kilka lat wcześniej.
Aktualnie "Sołek" jeździ dla ukraińskiej firmy OST-WEST i ma dużą okleinę na bocznych ścianach.

Zatem ta sama lokomotywa z różnymi opisami będzie przynależała do różnych kategorii - chyba nie to chciałem udowodnić...
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Peter_KR pisze: 12 lis 2025, 17:01Ziomeczki z forum modelarstwo zdaje się uznali, że granicą jest fakt, że element taboru musi mieć "CECHY POLSKIE", czyli jak ja sobie tłumaczę, na wagonie musi być w jakiś sposób podana polska firma.
U nas chyba jednak bardziej przyjęło się, że "PKP" to dawne państwowe P.K.P. oraz późniejsze spółki "dziedziczące" majątek po PKP, a więc głównie PKP CARGO, PKP IC oraz Przewozy Regionalne. Reszta to szeroko rozumiany PRIV, nawet jeśli są to firmy zarejestrowane w Polsce lub operujące na terenie Polski.

Zgodnie z ta zasadą zarówno Cargounit jak i PKP CARGO International to "PRIV". Sama obecność "PKP" w nazwie nie zmienia faktu, że to firma... czeska, a niemal cały tabor spółki jest zarejestrowany jako 54 CZ-PCI.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

A propo's HORTEXu: Peresvet 3924. Więcej TU.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

Przepraszam za lekki offtop, ale jest to naprawdę n-ty raz gdy widzę ludzi strapionych problem przypisania binarnych określeń polski/niepolski do taboru epoki VI. Muszę się troszkę ponabijać i wygadać.

POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epokach II-V:

Obrazek

POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epoce VI:

Obrazek
ArturSchŁ pisze: 10 lis 2025, 23:25 A Cargounit to nie jest PKP tylko PRIVAT :|
Zamysł był, by to była lista polskich pozycji, skrótowo: PKP,
więc i PRIV-y powinny wejść..... ??
Zmieniłem PRIV na PKP, choć to nie do końca prawda....

T_Domagalski pisze: 11 lis 2025, 12:41
ArturSchŁ pisze: 10 lis 2025, 23:25A Cargounit to nie jest PKP tylko PRIVAT :|
Zgadza się.
Ale w tym wypadku zarówno Cargounit sp. z o.o. jest firmą polską (wpisaną do polskiego KRS) jak i lokomotywa jest zarejestrowana w Polsce (EVN: 91 51 5370 052-0). Pod tym względem pikowska "SOLEK" jest więc bardziej polski, niż np. cały tabor PKP CARGO International (choć ma w nazwie "PKP").

Wszystko zależy od tego, gdzie i jaką granicę postawimy.
Ziomeczki z forum modelarstwo zdaje się uznali, że granicą jest fakt, że element taboru musi mieć "CECHY POLSKIE", czyli jak ja sobie tłumaczę, na wagonie musi być w jakiś sposób podana polska firma. Czyli wagon towarowy wynajęty polskiemu podmiotowi mający na ramie mikro napisik "wagon wynajęty dla LOTOS Polska" jest polskim wagonem, a taki sam wagon, ale bez tego napisiku nie jest.

Temat PKP Cargo International jest jeszcze o tyle śmieszniejszy dla mnie, że wiele z tych wagonów, szczególnie bardziej specjalistycznych typów, dawnych wagonów AWT obsługujących czeski przemysł hutniczy w ogóle nie wjeżdża do Polski. Nie jest polskiej produkcji, nie jest zarejestrowany na Polskę, ani nie jest eksploatowany w Polsce. Ale pisze PKP, więc polski.

Celem pogłębienia mojej satyry na ten temat chciałem znaleźć wagony towarowe zrejestrowane na Polskę (51), ale od dawna nie będące w Polsce... tylko po paru latach zdałem sobie, że najprawdopodobniej takich wagonów nie ma. Z ploteczek z forum internetowych, usłyszałem, że UTK zapisał sobie, że wagony w polskim rejestrze muszą przechodzić przeglądy układu hamulcowego tylko i wyłącznie w kraju. I ponoć przez to wagony zarejestrowane na polskę są zupełnie nieatrakcyjne w zakupie przez jakikolwiek dalszy kraj niż Czechy i Słowację, bo koszty przeglądów byłyby idiotyczne. Jak się nie sprzeda w kraju, trzeba zezłomować.

Niemniej te wagony, które zdążono przerejestrować przed tym ~2006~2009 roku, już z krajem rejestru Niemcy (80) potrafią od dekad popylać z dala od naszego kraju, jak partia 437R widziana przeze mnie w Paryżu służąca do transportu wina i moszczu.

Przepraszam za tą grafomanię... Czasami zbyt długo siedzę patrząc na numery EVN współczesnych wagonów towarowych i zbytnio analizuje zbyt dużo rzeczy.

Pozdrawiam, kolekcjonując epokę VI i tabor, który widziałem w Krakowie i okolicach.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Mamy ćwierć tysiąca ...
i ...rośnie.
:lol:
Awatar użytkownika
przemekw
Kontakt:

Post autor: przemekw »

Jest jeszcze coś takiego, czy ktoś kojarzy?
Firma ESP
silos Ucs, PKP, rok?, numer 17063
silos Ucs "Propylen", PKP, rok?, numer 17064
Awatar użytkownika
przemekw
Kontakt:

Hadl, rok 2018
Cysterna PKP epoka III/IV numer 0113371-4
Cysterna PKP Wrocławskia Fabryka Farb i Lakierów we Wrocławiu epoka III/IV numer 0113371-5

Obrazek

Więcej zdjęć tu:
viewtopic.php?t=1832&start=120
Awatar użytkownika
przemekw
Kontakt:

KPA
Sikkps szary, rok 2006?, numer 080
Sikkps żółto-pomarańczowy, rok 2007?, numer 081
Smmp, rok?, numer 058
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

Z Schirmer`a brakuje:
bagażowego 53120, Pwi31a, F 34552,
setu węglarek 68040: Villach Wddo 351 340, Linz Wddth 326 051.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ArturSchŁ pisze: 10 lis 2025, 23:25A Cargounit to nie jest PKP tylko PRIVAT :|
Zgadza się.
Ale w tym wypadku zarówno Cargounit sp. z o.o. jest firmą polską (wpisaną do polskiego KRS) jak i lokomotywa jest zarejestrowana w Polsce (EVN: 91 51 5370 052-0). Pod tym względem pikowska "SOLEK" jest więc bardziej polski, niż np. cały tabor PKP CARGO International (choć ma w nazwie "PKP").

Wszystko zależy od tego, gdzie i jaką granicę postawimy.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

ArturSchŁ pisze: 10 lis 2025, 23:25
et22 pisze: 10 lis 2025, 21:29 Jeszcze SU45-135 z żółtym czołem - nr (PKP SU45-135),
SU45-118 groszkowa - nr (PKP SU45-118).

Piko Cargounit 47803.
MTB dodane.

A Cargounit to nie jest PKP tylko PRIVAT :|
Zamysł był, by to była lista polskich pozycji, skrótowo: PKP,
więc i PRIV-y powinny wejść..... ??
Zmieniłem PRIV na PKP, choć to nie do końca prawda....
Ja się nie upieram, ale

:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=y3Ii-vOOS0Q
(i to właśnie Pikowski "Sołek").

Jeszcze set 01481 - 3x Talboty w tym PKP Cargo czerwony,
i 01482 - 3x Eanos w tym niebieski PKP Cargo.
[OK]
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Mój post chyba schował się na końcu 1 strony:
miano pisze: 10 lis 2025, 14:45 Z TT Model był jeszcze Jan Kiepura i restauracyjny.
Z KPA były 2 wagony Sikkps czy Habills nr katalogowy chyba 80 i 81, oraz Simms viewtopic.php?t=12904
Niestety nie mam teraz dostępu do pudełek, żeby sprawdzić numery
Z Roco Hbbillns z zestawu 37556
Był też zestaw prezentowy dla PKP Cargo Tilliga/AMC w kolorze szarym a'la 01432
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”