Baza taboru PKP
Moderator: mod-Tabor
-
romanpumas
- Kontakt:
-
romanpumas
- Kontakt:
-
romanpumas
- Kontakt:
Re: Baza taboru PKP
EKA MODEL 503176
[
503176]
-
romanpumas
- Kontakt:
PSK 660
25 SZT [
660psk ]
25 SZT [
Ostatnio zmieniony 06 gru 2025, 10:12 przez romanpumas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
romanpumas
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 06 gru 2025, 10:14 przez romanpumas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
romanpumas
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 06 gru 2025, 10:12 przez romanpumas, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Co Wy już tak lamentujecie 
Przecież jest zapowiadana na grudzień/styczeń
Przecież jest zapowiadana na grudzień/styczeń
- Scio
- Kontakt:
- wojtek_
- Kontakt:
^^ miałem wszystkie
!
Kurde faja!
Jakie były emocje - teraz ryflak krzywy, siódemka jak sputnik, a robostonka się spóźnia
:-((
ech,
Kurde faja!
Jakie były emocje - teraz ryflak krzywy, siódemka jak sputnik, a robostonka się spóźnia
:-((
ech,
-
romanpumas
- Kontakt:
- Adamczewski
- Kontakt:
No i właśnie w tym jest problem - dzisiaj lokomotywa może jeździć z PKP, jutro u prywatnej firmy, by za tydzień znowu śmigać z wagonami Intercity. Gdyby tak podejść do sprawy ultra ortodoksyjnie, to jako „tabor PKP” powinniśmy wliczać maksymalnie V epokę.
- wojtek_
- Kontakt:
"Sołek" w tym wydaniu powinien być klasyfikowany jako PKP IC, podobnie jak Vectron DB wynajęty przez IC kilka lat wcześniej.
Aktualnie "Sołek" jeździ dla ukraińskiej firmy OST-WEST i ma dużą okleinę na bocznych ścianach.
Zatem ta sama lokomotywa z różnymi opisami będzie przynależała do różnych kategorii - chyba nie to chciałem udowodnić...
Aktualnie "Sołek" jeździ dla ukraińskiej firmy OST-WEST i ma dużą okleinę na bocznych ścianach.
Zatem ta sama lokomotywa z różnymi opisami będzie przynależała do różnych kategorii - chyba nie to chciałem udowodnić...
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
U nas chyba jednak bardziej przyjęło się, że "PKP" to dawne państwowe P.K.P. oraz późniejsze spółki "dziedziczące" majątek po PKP, a więc głównie PKP CARGO, PKP IC oraz Przewozy Regionalne. Reszta to szeroko rozumiany PRIV, nawet jeśli są to firmy zarejestrowane w Polsce lub operujące na terenie Polski.
Zgodnie z ta zasadą zarówno Cargounit jak i PKP CARGO International to "PRIV". Sama obecność "PKP" w nazwie nie zmienia faktu, że to firma... czeska, a niemal cały tabor spółki jest zarejestrowany jako 54 CZ-PCI.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A propo's HORTEXu: Peresvet 3924. Więcej TU.
-
Peter_KR
- Kontakt:
Przepraszam za lekki offtop, ale jest to naprawdę n-ty raz gdy widzę ludzi strapionych problem przypisania binarnych określeń polski/niepolski do taboru epoki VI. Muszę się troszkę ponabijać i wygadać.
POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epokach II-V:

POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epoce VI:

Temat PKP Cargo International jest jeszcze o tyle śmieszniejszy dla mnie, że wiele z tych wagonów, szczególnie bardziej specjalistycznych typów, dawnych wagonów AWT obsługujących czeski przemysł hutniczy w ogóle nie wjeżdża do Polski. Nie jest polskiej produkcji, nie jest zarejestrowany na Polskę, ani nie jest eksploatowany w Polsce. Ale pisze PKP, więc polski.
Celem pogłębienia mojej satyry na ten temat chciałem znaleźć wagony towarowe zrejestrowane na Polskę (51), ale od dawna nie będące w Polsce... tylko po paru latach zdałem sobie, że najprawdopodobniej takich wagonów nie ma. Z ploteczek z forum internetowych, usłyszałem, że UTK zapisał sobie, że wagony w polskim rejestrze muszą przechodzić przeglądy układu hamulcowego tylko i wyłącznie w kraju. I ponoć przez to wagony zarejestrowane na polskę są zupełnie nieatrakcyjne w zakupie przez jakikolwiek dalszy kraj niż Czechy i Słowację, bo koszty przeglądów byłyby idiotyczne. Jak się nie sprzeda w kraju, trzeba zezłomować.
Niemniej te wagony, które zdążono przerejestrować przed tym ~2006~2009 roku, już z krajem rejestru Niemcy (80) potrafią od dekad popylać z dala od naszego kraju, jak partia 437R widziana przeze mnie w Paryżu służąca do transportu wina i moszczu.
Przepraszam za tą grafomanię... Czasami zbyt długo siedzę patrząc na numery EVN współczesnych wagonów towarowych i zbytnio analizuje zbyt dużo rzeczy.
Pozdrawiam, kolekcjonując epokę VI i tabor, który widziałem w Krakowie i okolicach.
POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epokach II-V:
POLSCY MODELARZE KOLEJKOWI, gdy widzą model w epoce VI:

Ziomeczki z forum modelarstwo zdaje się uznali, że granicą jest fakt, że element taboru musi mieć "CECHY POLSKIE", czyli jak ja sobie tłumaczę, na wagonie musi być w jakiś sposób podana polska firma. Czyli wagon towarowy wynajęty polskiemu podmiotowi mający na ramie mikro napisik "wagon wynajęty dla LOTOS Polska" jest polskim wagonem, a taki sam wagon, ale bez tego napisiku nie jest.T_Domagalski pisze: ↑11 lis 2025, 12:41Zgadza się.
Ale w tym wypadku zarówno Cargounit sp. z o.o. jest firmą polską (wpisaną do polskiego KRS) jak i lokomotywa jest zarejestrowana w Polsce (EVN: 91 51 5370 052-0). Pod tym względem pikowska "SOLEK" jest więc bardziej polski, niż np. cały tabor PKP CARGO International (choć ma w nazwie "PKP").
Wszystko zależy od tego, gdzie i jaką granicę postawimy.
Temat PKP Cargo International jest jeszcze o tyle śmieszniejszy dla mnie, że wiele z tych wagonów, szczególnie bardziej specjalistycznych typów, dawnych wagonów AWT obsługujących czeski przemysł hutniczy w ogóle nie wjeżdża do Polski. Nie jest polskiej produkcji, nie jest zarejestrowany na Polskę, ani nie jest eksploatowany w Polsce. Ale pisze PKP, więc polski.
Celem pogłębienia mojej satyry na ten temat chciałem znaleźć wagony towarowe zrejestrowane na Polskę (51), ale od dawna nie będące w Polsce... tylko po paru latach zdałem sobie, że najprawdopodobniej takich wagonów nie ma. Z ploteczek z forum internetowych, usłyszałem, że UTK zapisał sobie, że wagony w polskim rejestrze muszą przechodzić przeglądy układu hamulcowego tylko i wyłącznie w kraju. I ponoć przez to wagony zarejestrowane na polskę są zupełnie nieatrakcyjne w zakupie przez jakikolwiek dalszy kraj niż Czechy i Słowację, bo koszty przeglądów byłyby idiotyczne. Jak się nie sprzeda w kraju, trzeba zezłomować.
Niemniej te wagony, które zdążono przerejestrować przed tym ~2006~2009 roku, już z krajem rejestru Niemcy (80) potrafią od dekad popylać z dala od naszego kraju, jak partia 437R widziana przeze mnie w Paryżu służąca do transportu wina i moszczu.
Przepraszam za tą grafomanię... Czasami zbyt długo siedzę patrząc na numery EVN współczesnych wagonów towarowych i zbytnio analizuje zbyt dużo rzeczy.
Pozdrawiam, kolekcjonując epokę VI i tabor, który widziałem w Krakowie i okolicach.