Ryflak MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Ryflak MTB

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze: 03 lis 2025, 19:49Mam inne pytanie: czy data rewizji 14.06.2008 nie jest zbyt późna dla wagonu z IV epoki? :roll:
O prawie 20 lat za późna. :lol:
Ale jak pisałem wcześniej - oznaczenie Bh weszło do użycia dopiero w 1985r. W połączeniu z datą rewizji dawałoby to więc model z ep. Vb, a nie jak pisze producent - IV.
Szkopuł w tym, że większośc ryflaków została wycofana z planowego ruchu już w latach 90-tych, czyli na początku ep. Va.

Po prostu całe MTB. Tylko ręce łamać.... :roll:
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Imitacja brezentu straszna vs ROBO. Jeśli wagon będzie w środku składu pal sześć. Ale jako ostatni aby wykorzystać światła końca składu to... Swoją drogą to myślałem, że dach malowany jest jako osobny element. Potem łączony z budą.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

T_Domagalski pisze: 03 lis 2025, 18:51 nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować
Z drugiej strony wagonu linia dachu jest równa :-). To wszystko przez pośpiech producenta ;-)

Mam inne pytanie: czy data rewizji 14.06.2008 nie jest zbyt późna dla wagonu z IV epoki? :roll:
Załączniki
PANA7145.JPG
data rewizji
data rewizji
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Przy tej cenie, to bardzo słabo wygląda.
Co mi po oświetleniu DCC, skoro nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować, Widać przeciągnięcia koloru. No i te napisy szare, rozmazane...
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

A surowych bud nie sprzedają? :mrgreen: Nadal to słabo wygląda przy tej cenie :|
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Ryflak dojechał :-)
Recenzja na szybko:
- opory toczenia dość duże, ale po lekkim odgięciu blaszek zbierających prąd z kół - jeździ doskonale. Blaszki są tylko na 1 wózku
- jakość oznakowanie wagonu raczej słaba, podobna do BTTB (już ktoś to pisał)
- duży PLUS to zamontowane fabrycznie oświetlenie wnętrza.
Oświetlenie zapala się natychmiast po postawieniu na tory. Można je wyłączyć klawiszem F5.
I teraz najlepsze: po wpisaniu do CV7 wartości =17 aktywują się światła czerwone końca składu, które zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Można je wyłączyć klawiszem F1.
Załączniki
PANA7141.JPG
PANA7140.JPG
PANA7139.JPG
PANA7138.JPG
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Kupiłem u Petra; stopnie i poręcze oraz wiele innych detali są w częściach dodatkowych.
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

To dobra wiadomość, że jest w nim płytka. Ja u p.Petra zamówiłem dwa i czekam na rachunek do zapłaty. A stopnie są do wklejenia?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

A w którym sklepie kupowałeś? Ja zamówiłem przez Modelmanię i czekam, choć zależy to pewnie od tego ile egzemplarzy wyprodukowano. Na stronie MTB ryflak świeci się na zielono, choć wątpię czy informacje od tego akurat producenta należy brać poważnie. Pożyjemy, zobaczymy.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Mój właśnie dotarł - jest w nim zainstalowana płytka oświetlenia, nie wiem jak to jest rozwiązane ale po zdjęciu z torów świeci ponad 3 minuty (kondensatory?). Ciekawostka - posiada także oświetlenie końca składu pociągu - barwa oświetlenia wnętrza - biała ciepła (próby wykonane w przy zasilaniu analogowym - nie mam w domu możliwości sprawdzenia w DCC). Gorzej z tampodrukiem - jakość w stylu BTTB. Nie zauważyłem również oporów w toczeniu, tak więc prawdopodobnie zakupię drugi do planowanej SM42.
P.S.
Do modelu dołączona jest ulotka z opisami poszczególnych CV (w języku czeskim) - sądzę, że jest z czym poszaleć, tak więc płytka posiada dekoder. Jak dotrę na działkę do swojej makiety to posprawdzam w DCC.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Ach, jak przydałby się dzisiaj taki Piast, jak wielki książę Krzywousty,
co to się innym nacjom nie kłaniał... (ale o tym tu nie wolno pisać)...

Ryflak też już zamówiony, poczekamy, zobaczymy.... :)
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

wlodar pisze: 01 lis 2025, 19:17 ... w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty ...
Ha, ha ha ... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

NemoTT w wątku o swojej makiecie viewtopic.php?t=17102&start=75 pokazał wcześniejszą wersję (szaro-zieloną z żółtymi oznaczeniami). Sądzę, że nowy (oliwkowy) nie różni się od tamtego standardem wykonania ani wyposażeniem (tam też NemoTT wspominał o schodzeniu lakieru z poręczy :lol:). Ja swój zamówiłem (kiedy dotrze diabli wiedzą), w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty jak ów książę co to brata oślepił uprzednio pojednanie mu obiecując. :lol: :lol: :lol:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Czy ktoś ma już ten wagon u siebie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

piottrw pisze: 01 lis 2025, 09:34U mnie żaden wagon nie jest oświetlony...
HA !!
Więc twierdzi pan kategorycznie, że żaden wagon nie jest oświetlony ?
Twierdzę kategorycznie, że nie jest.
:lol: :lol: :lol:

"Twierdzi pan kategorycznie, że to nic innego jak tylko stworzenie nazywane kurą?
Von Nogay: Twierdzę kategorycznie, że to jest osioł!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasażerskie”