Ryflak MTB
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
Re: Ryflak MTB
Już to widzę: każda w inną stronę. 
- Scio
- Kontakt:
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
O prawie 20 lat za późna.
Ale jak pisałem wcześniej - oznaczenie Bh weszło do użycia dopiero w 1985r. W połączeniu z datą rewizji dawałoby to więc model z ep. Vb, a nie jak pisze producent - IV.
Szkopuł w tym, że większośc ryflaków została wycofana z planowego ruchu już w latach 90-tych, czyli na początku ep. Va.
Po prostu całe MTB. Tylko ręce łamać....
-
bankier
- Kontakt:
Imitacja brezentu straszna vs ROBO. Jeśli wagon będzie w środku składu pal sześć. Ale jako ostatni aby wykorzystać światła końca składu to... Swoją drogą to myślałem, że dach malowany jest jako osobny element. Potem łączony z budą.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Z drugiej strony wagonu linia dachu jest równa :-). To wszystko przez pośpiech producenta ;-)
Mam inne pytanie: czy data rewizji 14.06.2008 nie jest zbyt późna dla wagonu z IV epoki?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Przy tej cenie, to bardzo słabo wygląda.
Co mi po oświetleniu DCC, skoro nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować, Widać przeciągnięcia koloru. No i te napisy szare, rozmazane...
Co mi po oświetleniu DCC, skoro nawet linii dachu nie potrafili prosto pomalować, Widać przeciągnięcia koloru. No i te napisy szare, rozmazane...
-
BarTTek
- Kontakt:
A surowych bud nie sprzedają?
Nadal to słabo wygląda przy tej cenie 
-
PiotrZ
- Kontakt:
Ryflak dojechał :-)
Recenzja na szybko:
- opory toczenia dość duże, ale po lekkim odgięciu blaszek zbierających prąd z kół - jeździ doskonale. Blaszki są tylko na 1 wózku
- jakość oznakowanie wagonu raczej słaba, podobna do BTTB (już ktoś to pisał)
- duży PLUS to zamontowane fabrycznie oświetlenie wnętrza.
Oświetlenie zapala się natychmiast po postawieniu na tory. Można je wyłączyć klawiszem F5.
I teraz najlepsze: po wpisaniu do CV7 wartości =17 aktywują się światła czerwone końca składu, które zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Można je wyłączyć klawiszem F1.
Recenzja na szybko:
- opory toczenia dość duże, ale po lekkim odgięciu blaszek zbierających prąd z kół - jeździ doskonale. Blaszki są tylko na 1 wózku
- jakość oznakowanie wagonu raczej słaba, podobna do BTTB (już ktoś to pisał)
- duży PLUS to zamontowane fabrycznie oświetlenie wnętrza.
Oświetlenie zapala się natychmiast po postawieniu na tory. Można je wyłączyć klawiszem F5.
I teraz najlepsze: po wpisaniu do CV7 wartości =17 aktywują się światła czerwone końca składu, które zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Można je wyłączyć klawiszem F1.
-
cichonęk
- Kontakt:
Kupiłem u Petra; stopnie i poręcze oraz wiele innych detali są w częściach dodatkowych.
-
manfred
- Kontakt:
To dobra wiadomość, że jest w nim płytka. Ja u p.Petra zamówiłem dwa i czekam na rachunek do zapłaty. A stopnie są do wklejenia?
- wlodar
- Kontakt:
A w którym sklepie kupowałeś? Ja zamówiłem przez Modelmanię i czekam, choć zależy to pewnie od tego ile egzemplarzy wyprodukowano. Na stronie MTB ryflak świeci się na zielono, choć wątpię czy informacje od tego akurat producenta należy brać poważnie. Pożyjemy, zobaczymy.
-
cichonęk
- Kontakt:
Mój właśnie dotarł - jest w nim zainstalowana płytka oświetlenia, nie wiem jak to jest rozwiązane ale po zdjęciu z torów świeci ponad 3 minuty (kondensatory?). Ciekawostka - posiada także oświetlenie końca składu pociągu - barwa oświetlenia wnętrza - biała ciepła (próby wykonane w przy zasilaniu analogowym - nie mam w domu możliwości sprawdzenia w DCC). Gorzej z tampodrukiem - jakość w stylu BTTB. Nie zauważyłem również oporów w toczeniu, tak więc prawdopodobnie zakupię drugi do planowanej SM42.
P.S.
Do modelu dołączona jest ulotka z opisami poszczególnych CV (w języku czeskim) - sądzę, że jest z czym poszaleć, tak więc płytka posiada dekoder. Jak dotrę na działkę do swojej makiety to posprawdzam w DCC.
P.S.
Do modelu dołączona jest ulotka z opisami poszczególnych CV (w języku czeskim) - sądzę, że jest z czym poszaleć, tak więc płytka posiada dekoder. Jak dotrę na działkę do swojej makiety to posprawdzam w DCC.
- BarTTmań
- Kontakt:
Ach, jak przydałby się dzisiaj taki Piast, jak wielki książę Krzywousty,
co to się innym nacjom nie kłaniał... (ale o tym tu nie wolno pisać)...
Ryflak też już zamówiony, poczekamy, zobaczymy....
co to się innym nacjom nie kłaniał... (ale o tym tu nie wolno pisać)...
Ryflak też już zamówiony, poczekamy, zobaczymy....
-
PiasTT
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
NemoTT w wątku o swojej makiecie viewtopic.php?t=17102&start=75 pokazał wcześniejszą wersję (szaro-zieloną z żółtymi oznaczeniami). Sądzę, że nowy (oliwkowy) nie różni się od tamtego standardem wykonania ani wyposażeniem (tam też NemoTT wspominał o schodzeniu lakieru z poręczy
). Ja swój zamówiłem (kiedy dotrze diabli wiedzą), w dodatku muszę zamówić drugi coby PiasTT nie powiedział, że jestem krzywousty jak ów książę co to brata oślepił uprzednio pojednanie mu obiecując.